Rozmarinul (Rosmarinus oficinalis) – sau “copacul de tamaie”

Rozmarinul (Rosmarinus oficinalis) – sau “copacul de tamaie”

Rozmarinul era una dintre plantele magice care crestea in gradinile manastirilor medievale mediteraneene (ca si leusteanul), aparand in multe povestiri fantastice din antichitate si evul mediu.

Astazi, rozmarinul este cultivat in aproape toate tarile din jurul bazinului Mediteranei, precum si in Anglia, SUA si Mexic.

Cuprinsul acestui articol:
1. De unde denumirea?
2. Rozmarinul in istorie
3. Aroma si utilizarile gastronomice al rozmarinului
4. Rozmarin ca si tratament natural
5. Rozmarin – beneficii pentru sanatate
6. Cum sa utilizati rozmarinul?

De unde denumirea?

In limba latina, planta se numea “rosmarinus”; cele mai multe surse interpreteaza numele ca venind din “ros“ (roua) si “marinus“ (marin).

Deseori rozmarinul creste aproape de mare, unde picaturile de apa de mare ar putea justifica numele de “roua marii”.
E posibil ca numele sa se refere la florile albastru-marin ale rozmarinului.

In greaca, este numit “dendrolivano“, care se traduce prin “copac de tamaie”.

Rozmarinul in istorie

Rozmarinul are o istorie destul de interesanta si variata; de la zane si vrajitoare, la nunti si inmormantari – aceasta planta pare a fi cu adevarat o poveste plina de legende si poate chiar un pic de fantezie.

Multe dintre referintele si legendele istorice din jurul rozmarinului au devenit vagi cu timpul, iar folclorul referitor la “apa ungureasca” are legende proprii.

Un remediu celebru in Evul Mediu, numit si “apa ungureasca” este obtinut din rozmarin.
Numele acestui remediu provine din faptul ca a fost inventat pentru regina Ungariei (sec. al XIII-lea). Se spune ca regina suferea de paralizie partiala si folosind acest remediu, s-a vindecat fara nici un fel de sechele.
“Apa ungureasca” este o tinctura obtinuta prin macerarea a 20 g pulbere de rozmarin proaspat macinat cu 50 ml alcool de 96 grade si 50 ml apa plata sau de izvor.
Se lasa la macerat intr-o sticla ermetica, de culoare inchisa, timp de 10 zile, dupa care se strecoara printr-un tifon (nu se foloseste plastic sau metal).
Acest remediu poate fi folosit intern, diluand o lingurita de tinctura in 100 ml apa plata/de izvor, de 3 ori pe zi.

apa ungureasca

Pliniu (23 – 79 d.Hr.), Dioscoride (contemporan al lui Pliniu si autor al De Materia Medica, o lucrare privind utilizarea si identificarea ierburilor medicale, care a fost baza practicii medicale pentru urmatorii 1400 de ani), si Galen au scris despre rozmarin. (Au fost gasite numeroase lucrari istorice care indicau ca cei trei au lucrat cu rozmarin, dar doar unul a ajuns la concluzia ca amelioreaza memoria).

A fost cultivat de spanioli in secolul al XIII-lea si a fost un condiment popular pentru asezonarea carnii pastrate cu sare (un fel de pastrama) din secolele XV-XVIII.

Contrar credintei populare, rozmarinul este de fapt o planta aromatica, nu un condiment. Diferenta este ca ierburile tind sa foloseasca frunza plantei proaspete sau uscate (cum ar fi rozmarinul si patrunjelul) si tind sa creasca in climat temperat. Condimentele (cum ar fi turmericul si chimenul) provin din radacinile macinate, scoarte, seminte si flori si tind sa fie tropicale.

Aroma si utilizarile gastronomice al rozmarinului

Rozmarinul este puternic aromat (amintind de camfor sau eucalipt), rasinos si usor amarui.

Drept condiment, este folosit in omlete, in salate de fructe si in bauturi racoritoare. Rozmarinul poate fi folosit si pentru a aromatiza otetul.

Nu isi pierde aroma prin fierbere indelungata, ca multe alte frunze.

Frunzele proaspete au un parfum mai pur si prin urmare sunt preferate.

Rozmarinul este recomandat ca si condiment pentru cartofi si foarte potrivit pentru legume prajite in ulei de masline (vinete, dovlecei, rosii), asa cum se prepara frecvent in tarile mediteraneene.

Aroma si utilizarile gastronomice al rozmarinului

Rozmarinul este una din ierburile care au mai multa putere uscate decat proaspete. Rozmarinul uscat este una din cele mai puternice mirodenii si nu trebuie folosit in exces, pentru ca poate da un miros prea “parfumat”.

Rozmarin ca si tratament natural

Este un remediu consacrat pentru afectiunile cardiace si cele circulatorii.

Este recomandat pentru regalarea tensiunii arteriale, fiind eficient in hiper dar mai ales in hipotensiune si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine.

Este un remediu traditional pentru combaterea racirii extremitatilor (mainilor si picioarelor), a formarii trombilor (cheagurilor), a degeraturilor.

Extern, rozmarinul se foloseste ca lotiune de masaj pentru tratamentul paraliziilor dar si pentru efectele sale cosmetice remarcabile, printre care mentionam:

  • mentinerea si redarea elasticitatii pielii,
  • inlaturarea petelor de pe piele,
  • combaterea ridurilor.

Masarea cu tinctura de rozmarin la radacina parului stimuleaza cresterea parului si previne calvitia prematura.

Rozmarin ca si tratament natural

Rozmarin – beneficii pentru sanatate

Aceasta planta deosebita are si anumite beneficii pentru sanatate:

#1. Este bogat in antioxidanti si compusi antiinflamatori

Acesti compusi importanti ai rozmarinului ajuta la stimularea sistemului imunitar si la imbunatatirea circulatiei sanguine. In plus, neutralizeaza particulele nocive numite radicali liberi.

Carnosolul si acizii carnosici sunt doi antioxidanti puternici si compusi antiinflamatori gasiti in rozmarin, care au fost legati de reducerea inflamatiei muschilor, vaselor de sange si articulatiilor.

Acest lucru il face un tratament eficient si prevenirea multor boli, inclusiv tensiunea arteriala, guta, artrita si leziuni suferite in timpul efortului fizic sau ca urmare a interventiei chirurgicale.
Mai mult, reducerea inflamatiei in sistemul cardiovascular poate ajuta la stimularea sanatatii inimii si la prevenirea aterosclerozei.

Este eficient sub forma orala sau topica.

#2. Mentine sanatatea sistemului gastro-intestinal

Un studiu la care au participat bolnavi de colita a aratat ca rozmarinul este eficient in tratamentul acesteia – in reducerea leziunilor si imbunatatirea structurii colonului.

De asemenea, aceasta planta ajuta la mentinerea sanatatii intestinale in general si la combaterea bolilor intestinale precum sindromul colonului iritabil.

Rozmarinul a fost folosit in mod traditional ca remediu natural pentru stomacul iritat, constipatie, gaze, balonare, deoarece ajuta la relaxarea muschilor intestinului. Adaugarea lui in dieta va poate ajuta sa va reglati miscarile intestinale si sistemul dumneavoastra gastro-intestinal.

#3. Protejeaza neuronii si sistemul nervos,
imbunatateste functiile cerebrale si previne boala Alzheimer

Acidul carnosic din rozmarin are proprietati neuroprotectoare. Un studiu din 2016 sugereaza ca ajuta la reducerea stresului oxidativ si a supraestimularii in celulele nervoase, protejand in cele din urma sistemul nervos.

Exista, de asemenea, dovezi care arata ca rozmarinul protejeaza anumite parti ale creierului de deteriorarea tesuturilor, cum ar fi leziuni ischemice, vindeca tesutul nervos si reduce cheagurile de sange.

De asemenea, una dintre primele utilizari documentate ale rozmarinului a fost ca stimulent cognitiv, caci el ajuta la imbunatatirea performantei si calitatii memoriei.

Este, de asemenea, cunoscut pentru a stimula vigilenta, inteligenta si concentrarea. Un mecanism posibil pentru aceasta actiune este acela ca extractul de rozmarin imbunatateste sinteza factorului de crestere la nivel neuronal, care este vital pentru tesutul nervos.

Acestea sunt si motivele pentru care cercetarea intitulata „Alimente pentru creier, pentru imbatranirea fara Alzheimer: Concentrati-va asupra medicamentelor pe baza de plante” sugereaza ca rozmarinul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteti include in dieta dvs. pentru a obtine beneficii neuroprotectoare.

#4. Este un antibacterian si antimicrobian natural

Rozmarinul este puternic impotriva infectiilor bacteriene. Este legat de prevenirea infectiilor cu stafilococ, care sunt foarte contagioase si pot provoca probleme grave. De asemenea, inlatura complet diferite bacterii gram-negative si gram-pozitive.

Datorita calitatilor sale antibacteriene, s-a demonstrat ca aportul de rozmarin impiedica cresterea bacteriilor H. pylori, un agent patogen periculos care este asociat cu gastrita, ulceratii la stomac si unele tipuri de cancer.

#5. Mentine sanatatea pielii si a parului

Antioxidantii din uleiurile esentiale de rozmarin ajuta la imbunatatirea calitatii pielii. Are un efect puternic anti-imbatranire si ajuta la vindecarea petelor si la luminozitatea pielii.

De asemenea, extractele si suplimente de rozmarin in combinatie cu cele de citrice previn deteriorarea pielii datorita daunelor usoare UV.

Intr-un studiu de cercetare al efectelor extractelor de rozmarin asupra leziunilor pielii, dr. Alice L. Pérez Sanchez afirma ca “planta respectiva te ajuta sa te protejezi impotriva deteriorarilor provocate de radiatii UV prin efectele sale antioxidante.

Uleiul de rozmarin ajuta la cresterea parului, la prevenirea caderii parului si la tratarea matretii.

Un studiu comparat publicat in 2015 arata ca uleiul de rozmarin este eficient in tratarea cazurilor de alopecie androgenetica (chelie permanenta) prin stimularea cresterii parului. La sase luni, s-a observat o crestere semnificativa a numarului firelor de par pentru grupul tratat cu ulei de rozmarin.

Alte benficii ale rozmarinului pentru sanatate includ:

  • mentine sanatatea ficatului
  • reduce stresul
  • echilibreaza hormonii
  • ajuta in curele de slabire
  • previne formarea cheagurilor de sange / stimuleaza circulatia sanguina
  • improspateaza respiratia
  • amelioreaza durerea
  • detoxifica organismul
  • imbunatateste locomotia

Cum sa utilizati rozmarinul?

Rozmarinul vine sub diferite forme precum frunze proaspete, frunze uscate, ulei si extracte. Mentionate mai jos sunt cateva dintre modalitatile de utilizare a acestuia.

  • Unt aromat cu rozmarin

Frunzele de rozmarin pot fi folosite pentru a aromatiza untul pe care il folositi pentru friptura, paste sau cartofi copti. Doar tocati frunzele bine si amesteca-le cu unt.

  • Aromatizarea diverselor preparate culinare
Sare cu rozmarin

Puteti adauga aceasta planta in supe si tocanuri pentru a le oferi o aroma extravaganta.

Adaugati cateva frunze proaspete sau uscate in timpul gatirii si veti avea o supa sau o tocanita aromata perfect.

  • Sare cu rozmarin

Puteti face sare cu aroma de rozmarin. Doar adaugati frunzele de pe tulpina in aproximativ 3 cani de sare si amestecati bine. Lasati amestecul sa stea timp de 15 zile si apoi il puteti folosi.

Aromatizarea diverselor preparate culinare
  • Ulei de masline infuzat cu rozmarin

Incalziti 2 cani de ulei de masline la foc mic si apoi indepartati-l de pe foc. Puneti 3 – 4 crengute de rozmarin intr-un borcan etans curat si turnati uleiul de masline deasupra. Puteti folosi uleiul pentru gatit dupa saptamana in care a stat la macerat.

  • Ceai de rozmarin

Pentru a prepara ceai de rozmarin, puneti o lingurita de frunze in apa fierbinte si lasati la infuzat 5-10 minute. Puteti adauga miere sau sirop de agave pentru a-l induci.

  • Ulei esential de rozmarin

Acesta este un ulei tonifiant, cald, care actioneaza pozitiv asupra circulatiei, a muschilor, putand genera o stare de bine, de relaxare. Este un ulei cu proprietati energizante, potrivit tuturor celor cu stari de oboseala, nervozitate sau slabiciune generala.

Se foloseste in candele de aromaterapie, combinat cu uleiuri de baza in masaj, sau adaugat in apa de baie.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *