Riboflavina – Vitamina B2

Riboflavina - Vitamina B2

Vitamina B2 sau riboflavina, este un antioxidant, distruge radicalii liberi si in acest fel protejeaza organismul de cancer.

Vitamina B2 este un bun remediu impotriva durerilor de cap si migrenelor. O dieta bogata in B2, care asigura cel putin necesarul zilnic ne ajuta sa nu trecem prin aceste experiente nefericite.

Riboflavina functioneaza ca o coenzima, ceea ce inseamna ca este necesara enzimelor (proteinelor) in procesele metabolice pe care acestea le desfasoara. Ajuta la impartirea proteinelor in aminoacizi, grasimi si glucoze. Transformand mancarea in energie B2 ajuta la transformarea folatilor si a B6 in forme pe care trupul le poate utiliza si in producerea de celule rosii. Ajuta la transportul oxigenului catre celule si la mentinerea unui nivel corect al fierului in trup.

Surse vegetale de B2 sunt verdeturile cum ar fi sparanghelul, brocoli sau spanacul, leguminoasele si oleaginoasele – in special migdalele, ciupercile, cerealele integrale sau germenii – in special cei de grau.

Riboflavina sustine buna functionare a sistemului imuitar participand la producerea anticorpilor.

Mentine starea de sanatate a pielii si parului. Dermatita seboreica, inflamarea buzelor, a mucoasei bucale, a scortului sau labiilor, faringita sau sensibilitatea la soare pot reprezenta semne ale lipsei de vitamina B2.

Vitamina B2 poate ajuta la prevenirea unor boli ca glaucomul sau cataracta. In unele afectiuni de la nivelul ochilor se folosesc picaturi cu B2, aplicate direct la nivelul ochiului.

Vitamina B2 ajuta la scaderea sanselor de imbolnavire a glandei tiroide, mentinand echilibrul hormonal.

Deficienta de lunga durata duce la afectiuni severe precum anemia, afectiuni mai putin severe ale ochilor mergand pana la cataracta, dereglari hormonale, caderea parului, afectiuni ale ficatului.

Deficientele de B2 se manifesta rar in zilele noastre, in primul rand pentru ca multe alimente sunt fortificate cu vitamina B2. Este de retinut ideal ar fi ca necesarul de vitamine sa il luam din mancarea integrala. Este forma pe care corpul o recunoste si asimileaza cel mai usor si temeinic.

Vitaminele din grupul B functioneaza fantastic de bine impreuna, se ajuta si se stimuleaza reciproc, potentand una actiunea celeilalte spre binele organismului uman.

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *