Reteta pentru supa Dashi japoneza

Reteta pentru supa Dashi japoneza

Acesta este ingredientul de baza (stock) in foarte multe preparate ale bucatariei japoneze deoarece da alimentelor savoarea gustului umami (al cincilea gust sau gustul savorii).

Spre deosebire de supele din alte bucatarii, sau mai bine zis, acel stock care se foloseste ca si baza la diverse preparate culinare si care se obtine de obicei din carne, legume, ierburi si condimente fierte timp de cateva ore, dashi se obtine, de obicei, doar din unul sau doua ingrediente, iar prepararea dureaza in jur de 20 de minute.

Ingredientele pentru dashi pot fi:

  • Algele Kombu uscate
  • Katsuobushi (fulgi de bonito uscati – bucatele mici de peste afumat, fermentat si uscat)
  • Iriko sau niboshi (ansoa / sardine uscate)
  • Shiitake (pentru varianta vegetariana sau vegana)

Sau o combinatie a doua sau chiar a tuturor acestor ingrediente.

Toate ingredientele uscate care sunt folosite la prepararea supei japoneze sunt bogate in glutamati naturali si ofera o aroma intensa stock-ului/supei. Dashi creeaza o aroma savuroasa de umami din toate aceste ingrediente si nu mai trebuie sa asezonati mancarea la fel de mult.

Cum se foloseste supa dashi la gatit?

Cea mai comuna forma de utilizare a supei dashi este la prepararea delicioasei supe miso – supa de suflet a japonezilor. Pentru o supa miso autentica, se recomanda utilizarea supei dashi cu tarie, in locul diverselor stock-uri de legume sau carnuri. Diferenta este notabila!

De asemenea, se poate folosi dashi pentru aromatizarea preparatelor mai lichide precum tocanite, sosuri sau orice alt preparat care necesita putin lichid. Dashi poate fi folosit ca un condiment lichid.


Aceasta este o reteta delicioasa pentru dashi vegetarian (shojin), pe care mai departe il puteti folosi la prepararea supei miso sau alte supe simple sau cu taitei, la mancaruri fierte, prajite sau in stil chinezesc/japonez.

Ingrediente

Mod de preparare

  • Inmuiati algele kombu si ciupercile shiitake in apa timp de minim 15 minute.
  • Scoateti ciupercile din apa si taiati-le in felii subtiri, apoi fierbeti-le impreuna cu fasiile de alge in cei 2l de apa, la foc mic, timp de 10 minute.
  • Scoateti algele kombu si ciupercile si pastrati-le pentru gatit sau folositi-le drept condiment ori cu fasole.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *