Remedii naturale pentru inlaturarea starii de oboseala cronica

Remedii naturale pentru inlaturarea starii de oboseala cronica

Cunoscuta si sub denumirea de neurastenie sau encefalomielita mialgica, oboseala cronica este o afectiune de lunga durata (de cel putin 6 luni) care, se caracterizeaza printr-o epuizare fizica si psihica rapida si intensa, cu limitarea desfasurarii activitatilor cotidiene.

Cu incidenta mai ridicata in randul femeilor, sindromul de oboselii cronice afecteaza atat adultii cat si copiii.

Tipuri de oboseala cronica – clasificare

In functie de durata si de intensitate, putem deosebi intre:

  • Starea normala de epuizare – apare ca o consecinta naturala a solicitarii fizice sau psihice care, in mod normal, este eliminata in urma unei odihne corespunzatoare.
  • Oboseala acuta – apare in perioadele de solicitare fizica si psihica mai scurte ca durata si intensitate, nenaturale la inceput, dar care poate fi inlaturata cu un somn mai lung.
  • „Sindromul burnout„ sau epuizarea emotionala – este din ce in ce mai frecventa si in tara noastra si se manifesta indeosebi printr-o epuizare fizica, psihica si emotionala, din cauza expunerii la perioade lungi de stres.

Predispuse la acest tip de extenuare sunt persoanele perfectioniste, cele care au o incredre scazuta in ele insele si care au nevoie constanta de aprecieri din partea altora, precum si cele cu o rezistenta scazuta la stres.

De obicei, aceasta stare emotionala apare in urma solicitarii prea mari de la locul de munca, programului prelungit sau volumului mare de sarcini de indeplinit.
Cei afectati de aceasta stare de epuizare se simt goliti emotional, devin indiferenti si nepasatori fata de activitatile si responsabilitatile lor zilnice. Performanta lor scade, odata cu stima de sine, sociabilitatea si orice urma de buna dispozitie.

  • Oboseala cronica – nu este considerata o boala de multi experti in domeniu, ci numai consecinta altor afectiuni fizice sau psihice.

Acestui tip de afectiune ii este specifica, in primul rand, epuizarea profunda care se intinde pe o perioada mai lunga de 6 luni si care nu se elimina oricat de mult ar dormi persoana in cauza. Cel afectat mai poate experimenta o stare de slabiciune persistenta prin scaderea nivelului de energie, dureri musculare si articulare, tulburari de memorie si dificultati de concentrare.

Simptomele oboselii cronice

La debut, acest tip de epuizare cronica are semne si simptome asemanatoare cu cele ale unei gripe si includ durerile de cap, durerile in gat, inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului si durerile musculare. Diferenta va fi facuta de permanenta stare de extenuare care nu trece oricat de multe ore de somn ar dormi pacientul.
Alte simptome intalnite in oboseala cronica ar fi: dificultatile de concentrare si memorare, dureri si inflamatii osteo-articulare, slabiciune generalizata.

Simptomele oboselii cronice

Putem scapa de efectele oboselii cronice?

Desi este o boala des intalnita, acest tip de epuizare este foarte greu de diagnosticat. Pana a concluziona ca este vorba de aceasta afectiune, medicul trebuie sa elimine toate cauzele care au extenuarea ca simptom. Dupa efectuarea anamnezei (totalitatea simptomelor si informatiilor depre istoricul bolilor), examinarea fizica este primordiala printr-o serie de analize de sange ( hemoleucograma completa, testul VSH, glicemia testarea TSH) sau analize de urina.
Desi nu sunt cauze dovedite clinic, daca se pune diagnosticul de sindrom de oboseala cronica, tratamentul nu poate decat sa inlature simptomatologia existenta.

Ce poti face daca suferi in urma efectelor oboselii cronice?

  • Relaxarea

Primul lucru recomandat pacientilor in tratarea oboselii cronice, este sa elimine cat mai mult din stresul cotidian. Pacientii sunt sfatuiti sa identifice lucrurile care produc stres in viata lor si sa incerce, prin toate mijloacele, inclusiv prin terapia cognitiv comportamentala, sa reduca simptomele care duc la aparitia oboselii.

  • Odihna

Pentru ca epuizarea cronica poate dura minim 6 luni, pacientul trebuie sa se odihneasca mult. Cu ajutorului medicamentelor pentru insomnie, pacientul va incepe sa isi regleze somnul, treptat, prin culcarea la anumite ore fixe astfel incat organismul sa isi capete energia si vitalitatea.

  • Dieta

Alimentatia va completa tratamentul prescris pentru inalturarea oboselii, medicul introducand in dieta alimente care cresc nivelul de energie din corp.

Planul de alimentatie va fi personalizat si va fi compus din trei mese (nu foarte copioase) principale pe zi, plus inca 3 gustari, in care vor fi introduse cereale si fainoase integrale, oua, carne de peste sau proteine vegetale, fructe si legume, iar hidratarea corespunzatoare a organismului este obligatorie.

Se va renunta la consumul de cafea, alcool, dulciuri, tutun, alimente pe baza de faina alba, carne (mai putin cea de peste), mezeluri si conserve sau alte substante excitante pentru sistemul nervos.

  • Exercitii fizice

Exercitiile fizice, la inceput, vor fi putine ca numar si de mica intensitate, pentru ca organismul sa nu fie suprasolicitat mai mult decat este, apoi, treptat, acestea, pot creste ca dificultate si ca durata.

In functie de tipul si de severitatea bolii, planul de exercitii poate include, mersul simplu, streching, iar dupa o perioada se poate introduce scurte sesiuni de inot, de mers pe bicicleta sau bicicleta medicinala.

Care sunt principalele cauze ale oboselii cronice?

Din nefericire cauzele clare ale acestei afectiuni sunt necunoscute. Unii nu considera oboseala cronica o boala in sine ci cred ca este numai un simptom pentru alte afectiuni.

Insa, in practica medicala, se da totusi diagnosticul caracteristic acestui tip de afectiune, dupa excluderea altor afectiuni medicale sau psihiatrice care sunt generatoare de epuizare.

Unele studii medicale au descoperit cateva teorii care au evidentiat existenta anumitor anomalii, care au facut diferenta intre persoanele sanatoase si cele care au manifestat simptomele bolii.
Acestea vizeaza:

  • sistemul endocrin, printr-o disfunctie hormonala a hipotalamusului, hipofizei sau a glandelor suprarenale;
  • sistemul imunitar, dupa infectii virale sau bacteriene;
  • factorul psihologic care releva ca aceasta afectiune apare mai frecvent la persoanele care muncesc foarte mult, care isi fixeaza obiective inalte si sunt intotdeauna in criza de timp, care sunt ambitioase si competitive.
  • la peste 80% din cei diagnosticati cu oboseala cronica, factorul organic a evidentiat o roseate in forma de semiluna la nivelul pilierilor amigdalieni anteriori
  • situatia familiala.

Anumite afectiuni au fost considerate cauze ale oboselii cronice:

  • Fibromialgia

Fibromialgia si sindromul oboselii cronice sunt considerate afectiuni distincte dar asociate, avand simptome comune. Aceste simptome sunt oboseala cronica, tulburari de somn, dureri musculare si articulare, anxietate sau depresie.

  • Rinita alergica

Rinita alergica este o cauza frecventa a oboselii cornice care se manifesta prin extenuare, stranuturi frecvente, congestie nazala, dureri de cap si este declansata de anumiti factori alergeni precum: polenul, mucegaiurile, ciupercile, insectele, parul de animale etc.

  • Anemia

Anemia este o afectiune cauzata de carenta anumitor vitamine si minerale, cum ar fi fierul, vitamina B12 sau acidul folic. Simptomele anemiei sunt: epuizare, iritabilitatea, ametelile, senzatia de frig.

  • Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 se caracterizeaza prin imposibilitatea pancreasului de a acoperi necesarul de insulina in organism si poate avea ca simptome: epuizare pronuntata, urinare frecventa, senzatie crescuta de foame si sete, scadere neobisnuita in greutate.

  • Depresia si anxietatea

Depresia si anxietatea pot fi cauza oboselii cronice. Intre 60 si 80% din persoanele care sufera de oboseala cronica au probleme de natura psihica. Simptomele acestor doua afectiuni includ epuizare fizica si mentala, dificultati de somn, lipsa poftei de mancare, ingrijorare si stare de agitatie permanenta.

  • Hipotiroidia si Boala autoimuna

Hipotiroidia si in special boala autoimuna – tiroidita Hashimoto au la baza simptome precum extenuare, stare de slabiciune, iritabilitate, confuzie si pierderi de memorie, depresie etc.

  • Alergiile alimentare

Oboseala poate reprezenta chiar un simptom al unei alergii sau intolerante alimentare. Pe langa aceasta alergiile alimentare mai pot avea ca simptome: somnolenta, gust metalic in gura, mancarimea pielii, urticarii, dificultati de respiratie.

  • Sforaitul

Apneea in somn sau sforaitul aparare cand nivelul de oxigen din sange este scazut, din cauza unui factori perturbator in fluxul de aer inspirat pe nas sau gura. Acesta se caracterizeaza prin respiratii lungi sau mai scurte sau prin respiratii care se opresc pur si simplu in timpul somnului. Simptomele apneii sunt: oboseala cronica, sforait, senzatia de extenuare, chiar si imediat dupa trezire.

  • Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica este o afectiune cardiaca care consta in scaderea irigatiei, a fluxului de sange in miocard. Unul dintre simptome poate fi extenuarea chiar si atunci cand se efecueaza activitati usoare, dificultati de respiratie, dureri in piept etc.

  • Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala inflamatorie care poate duce la invaliditate iar simptomele nu trebuie deloc ignorate. Pot aparea: epuizare fizica si mentala, inflamatii ale articulatiilor dureri articulare, rigiditate musculara, mai ales dimineata.

Tratamente si remedii naturale pentru inlaturarea starii de oboseala cronica

In afara de o dieta echilibrata si personalizata care sa ofere vitaminele si minerale necesare pentru ridicarea nivelului de energie al organismului, suplimentele alimentare pot fi o alternativa la indemana in tratarea oboselii cronice.

Pentru alungarea starii de oboseala sunt recomandate:

Magneziu

Magneziul este folosit de organism in peste 300 de reactii chimice, inclusiv cea care transforma glucoza in energie.

Nivelul sau poate fi reglat atat prin consumul de nuci, alune de padure sau migdale, cereale integrale si carne de peste, cat si prin administrarea de suplimente.

Vitamina D

Este produsa in organism in urma expunerii la soare si este importanta pentru organism, deoarece sporeste activitatea mitocondriilor ( organite citoplasmatice prin care celulele produc energie pentru tot corpul).

Puteti gasi Vitamina D in galbenusul de ou sau carnea de peste.

Vitamina B12

Este folosita de organism pentru transformarea hranei in glucoza. Vitamina B12 este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si pentru prevenirea anemiei.

Gasita in special in produsele animale, aceasta vitamina este inclusa si in majoritatea suplimentelor alimentare.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este folosita de organism pentru a transfera energie intre celule, regleaza nivelul de energie si poate preveni imbatranirea prematura.

Pe langa aceste suplimente alimentare, putem folosi si remedii naturale pentru inlaturarea starii de oboseala cronica, cu efecte miraculoase si bineinteles fara efecte negative.

Ginseng

Ginsengul combate efectele depresiei si anxietatii, revitalizeaza organismul aducand buna dispozitie. Se poate folosi atat sub forma de pastille cat si sub forma de ceai, pudra sau chiar felii uscate.

Ashwagandha

Radacina de ashwagandha (sau ginseng Indian) este o planta care se gaseste in India si are o multitudine de proprietati printre care si combaterea sindromului oboselii cronice.

Este benefica de asemenea in scaderea anxietatii si a depresiei fara a cauza somnolenta, scaderea degenerarii celulelor creierului, reglarea nivelului de zahar din sange, reducerea nivelul de colesterol din sange, imbunatatirea memoriei si a procesului de invatare, stimularea sistemului imunitar la pacientii care sufera de cancer si fac radioterapie sau chimioterapie, tratarea malariei.

Are proprietati antiinflamatorii, analgezice, antifungice, antibacteriene si antioxidante.

Cura cu argila

Cura cu argila ajuta in tratarea multor afectiuni precum diabetul, gastritele, infectiile renale. Datorita proprietatilor sale detoxifiante, cura cu argila ajuta la alungarea starii de oboseala si epuizare.

Apa de argila se poate prepara dintr-o jumatate de pahar de apa plata si o lingurita de argila (aproximativ 7g). Se lasa sa stea de seara pana dimineata. Timp de 7 zile se bea numai apa, fara argila care se depune, inainte de fiecare masa cu 30 de minute, apoi se bea tot continutul, apa si argila deopotriva, inca 14 zile. Tratamentul se va face in fiecare luna, timp de 6 luni.

Polenul

Denumit si alimentul-medicament, polenul contine vitaminele A, D, E, K, complexul B, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, fosfor si ajuta in combaterea fenomenelor de oboseala, reduce efectele stresului, diminueaza depresia si anxietatea. Timp de 1 sau 2 luni, 20 de zile pe luna, se administreaza 1 lingura dimineata inainte de masa.

Polen Poliflor in Miere 200ml Apicol Science
Polen Poliflor in Miere 200ml Apicol Science

Mierea cu scortisoara

Cand se simte o scadere a vitalitatii organismului, se poate consuma o jumatate de lingura de miere presarata cu pudra de scortisoara care se pune intr-un pahar cu apa.

Lucerna

Lucerna este cunoscuta ca fiind un remediu in reducerea stresului, ajuta sistemul digestiv sa asimileze mai bine nutrientii, reda pofta de mancare si creste capacitatea cognitive.

Ginko biloba

Ginko biloba imbunatateste fluxul sangvin de la nivelul creierului, functiile sexuale, trateaza ulcerul varicos, depresia, afectiunile ochilor, unele afectiuni pulmonare, bolile cardiovasculare si bineinteles, sindromul de oboseala cronica.

Extractul de lemn dulce

Extractul de lemn dulce sprijina cresterea nivelurilor de adrenalina si cortizol, care ajuta corpul sa execute activitatile zilnice.

Valeriana

Radacina de valeriana, consumata sub forma de ceai sau tinctura, are efect sedativ in cazul in care insomniile sunt parte a oboselii cornice.

Astragalus

Radacina de Astragalus creste nivelurile de energie si vitalitate, fiind bine cunoscuta pentru efectele sale benefice in ameliorarea starii de oboseala cronica.

Ovazul

Ovazul este o cereala care, consumata sub forma de fulgi, stimuleaza activitatea mintala si ajuta la reglarea somnului si a circulatiei sangelui.

Menta

Menta este un remediu naturist impotriva oboselii cronice si epuizarii si se poate utiliza sub forma de infuzie, inhalatii, masaje sau bai cu ulei esential de menta combinat cu lavanda si eucalipt.

Suc de telina si morcov

Sucul de telina si morcov are efecte tonice asupra sistemului nervos, ajuta la reglarea activitatii glandelor suprarenale care sunt responsabile de secretia hormonilor de stres, imbunatateste reactia organismului la suprasolicitarea fizica. Se poate tine o cura de cateva saptamani dintr-o jumatate de pahar de suc de morcov si o jumatate de pahar de suc din frunze de telina, care se vor bea pe stomacul gol.

Suc de orz verde

Se va tine o cura de 1 sau 2 luni, 20 de zile pe luna, in care se vor bea 50ml de trei ori pe zi. Aceasta cura cu suc de orz verde se recomanda in starile de stres, epuizare, oboseala cronica sau in convalescenta. Orzul verde contine minerale si enzime, care ajuta la detoxifierea organismului si la eliminarea radicalilor liberi (enzima superoxid dismutaza).
Il gasim sub forma de pudra sau il putem pune noi la incoltit acasa.

Tinctura de rozmarin

Se va tine o cura de 1 sau 2 luni, 20 de zile pe luna, in care se vor bea 60 de picaturi pe zi. Tinctura de rozmarin are o actiune tonica asupra sistemului nervos si cardiac, fiind si un excelent reechilibrant al compartimentului emotional si afectiv

Bitter suedez

Bitterul suedez este un preparat miraculos din mai multe plante medicinale care are efect tonic si reglator asupra sistemului nervos, este dezintoxicant, stimulator si reglator al functiilor digestive, hepatice si renale.
Se va tine o cura de 1 sau 2 luni, 20 de zile pe luna, in care se vor bea intre 30 si 60 de picaturi de trei ori pe zi, inaintea meselor.

Masajul cu otet din cidru de mere

Masajul cu otet din cidru mere se va efectua pe integ corpul, cu miscari asccendente, cu precadere in zona umerilor, a cefei, a toracelui si a fruntii. In combinatie cu ulei esential de levantica si rozmarin, masajul cu otet de mere lupta cu starea de oboseala si surmenajul intelectual.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

2 comentarii

  1. Russu Beatrice Monica

    Foarte frumos articolul, scurt și la obiect!!!
    Mulțumim!

  2. Va multumesc, un articol amplu si folositor !
    Toate cele bune !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *