Produse biologice – alimentatia viitorului

Produse biologice - alimentatia viitorului

Nu doar in Romania, dar si in alte tari, foarte multa lume nu cunoaste ce inseamna alimentatie biologica, confundand termenul cu naturist, vegetarian sau dietetic.

Sinonime pentru termenul de biologic, am gasit in literatura de specialitate: organic sau ecologic. Si deoarece pe foarte multe din aceste produse care se comercializeaza la noi se scrie biologic/bio vom adopta si noi aceasta titulatura.

Tot mai multi oameni, in ultimii ani, cauta produse biologice pentru sanatatea lor si a familiei lor – acest lucru a devenit o preocupare si pentru Romania.

Poluarea crescanda a aerului respirat, a apei, a hranei noastre de toate zilele ne macina sanatatea fara sa ne dam seama. Cresterea alarmanta a incidentei unor boli precum cancerul, diabetul, obezitatea, afectiunile digestive devine ingrijoratoare.

Copiii sunt de patru ori mai vulnerabili decat adultii la efectul substantelor chimice (pesticide, insecticide, aditivi alimentari etc) iar pentru ca generatiile viitoare sa creasca sanatoase dictonul «suntem ceea ce mancam» este mai mult decat oricand de actualitate. 

Ce inseamna produse biologice si agricultura ecologica?

Intregul sistem biologic se bazeaza pe folosirea legilor naturale esentiale care au stat la baza agriculturii traditionale, urmarindu-se in primul rand pastrarea si recastigarea sanatatii noastre si, in mod constient, nefolosirea a nimic daunator mediului inconjurator.

De asemenea, este necesar ca produsele biologice sa nu fie modificate genetic, pamantul fiind tratat cu atentie si dragoste, ingrasat conform legilor naturii lasate de strabuni.

Caci, atunci cand pamantul este ingrasat chimic, omorand toata viata din el, iar plantele sunt stropite cu substante contra daunatorilor, cum ar mai putea o astfel de hrana sa contribuie la sanatatea noastra?

Agricultura biologica foloseste numai ingrasaminte organice, naturale, avandu-se in atentie menajarea pamantului prin echilibrarea lui biologica.

Impotriva daunatorilor lupta se face din timp, profilactic si pe cai naturale. Sunt interzise ingrasamintele chimice azotoase, pesticidele, conservantii de sinteza, fertilizatorii artificiali, antibioticele, regulatorii de crestere – substante cu impact negativ asupra sanatatii noastre – si desigur nu se folosesc tehnici genetice.

Tot biologic inseamna si animale crescute, hranite si tratate in mod natural, fara chimicale care sa patrunda in lapte, oua, iar ulterior in organismul uman.

Rolul agriculturii ecologice/organice/biologice este de a produce hrana curata, ce rezoneaza pe deplin cu metabolismul uman, neproducandu-i slabiciuni sau boli.

Cultura biologica se bazeaza pe sistemul circuitului inchis al agriculturii, folosindu-se ca fertilizator gunoiul de grajd produs de animalele aceleiasi ferme sau ale altei ferme, iar ca si nutreturi pentru animale se folosesc cele rezultate din ferma.

In cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor trebuie respectate reguli stricte pentru ca acestea sa poata fi certificate ca biologice.

Produsul este urmarit pe tot lantul alimentar, de la solul in care se cultiva cerealele cu care sunt hranite animalele, pana la modul de viata al acestora – interzicandu-se categoric hormonii de crestere.

Pentru a obtine alimente bio, este necesar ca acestea sa contina minim 95% ingrediente naturale/ecologice, iar procesul de fabricare/obtinerea lor sa nu implice procesari chimice.

Agricultura ecologica vs conventionala

In Occident se duce o lupta permanenta pentru impunerea pe piata a produselor biologice, deoarece agricultura conventionala are de partea ei marele concerne care finanteaza totul.

Dar, chiar si in aceste conditii, agricultura biologica s-a impus deoarece studiile stiintifice efectuate in marile institute de nutritie au aratat o DIFERENTA ENORMA in ceea ce priveste calitatea produselor biologice in comparatie cu cele ale agriculturii conventionale.

In primul rand, printr-o hrana biologica organismul nu mai este asaltat de nenumaratele toxine din alimentatia conventionala (a se vedea marea majoritate a alimentelor din supermarketuri).

In al doilea rand, organismul primeste toate substantele vitale de care are nevoie ca sa fie sanatos, ceea ce alimentatia conventionala nu mai furnizeaza demult.

Cateva avantaje ale consumului de produse biologice

In ultima vreme, oamenii de stiinta au descoperit in plantele, fructele si legumele biologice, crude, pe langa vitamine, enzime si minerale, noi substante secundare (de exemplu antioxidantii), cu rol covarsitor pentru sanatate, mai ales contra cancerului si bolilor cardiovasculare.

De asemenea, datorita faptului ca nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele biologice pot preveni imbatranirea precoce, bolile cronice si pot creste capacitatea de munca fizica sau intelectuala.

Pesticidele folosite in agricultura traditionala pot afecta sistemul nervos iar micotoxinele pot provoca intoxicatii grave. Daca animalul a primit un tratament cu hormoni estrogeni sau cu antibiotice, produsele obtinute de la el (oua, lapte, etc) nu mai pot fi numite biologice.

Produsele biologice au o calitate net superioara celor obisnuite, fiind mult mai bogate in proteine esentiale pentru regenerarea celulara, lupta anticancer, cresterea imunitatii, caci anticorpii sunt lanturi proteice.

Produsele biologice nu contin nitrati, substante care in doze mari sunt cancerigene si pot provoca probleme sangvine. De asemenea, ele nu sunt iradiate, metoda de conservare ce poate fi cancerigena.

Produsele biologice reprezinta alimentatia viitorului

Pe piata Uniunii Europene, cererea de produse biologice creste in progresie geometrica. Majoritatea consumatorilor sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru un produs biologic.

Sondajele de opinie din Occident arata ca 50% dintre consumatori prefera produse biologice pentru protejarea sanatatii proprii, 30% pentru componentele lor nutritive-biologice si 20% pentru gustul mai bun.

Dr. Max Bircher-Benner spunea: “Boala reprezinta o stare de dezordine si o pierdere de energie. Reasezarea ordinii in toate domeniile vietii, in nutritie, in relatiile cu lumea vie si nevie, in viata sufleteasca, acesta este singurul drum de vindecare al bolnavului”.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *