Panax Ginseng si beneficiile lui pentru sanatate

Cuprinsul acestui articol:
1. Varietati de ginseng
2. Calitatile acestui panaceu
3. Panax Ginseng – beneficii pentru sanatate
4. Posibile reactii adverse
5. Dozare si durata tratamentului
6. Ce anume sa cauti in magazine?

Panax ginseng, numit si ginsengul cel adevarat pentru a fi deosebit de alte doua specii complet diferite cu care este adesea confundat, ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) si respectiv cel american (Panax quinquefolius), este o planta perena specifica Peninsulei Coreene si muntilor Chang-pai Shan din nord-estul Chinei, dar aria sa de raspndire include si nord-estul Chinei si unele zone din estul Siberiei.

In plus, fiind foarte cautat, astazi este cultivat intens nu doar in China si Coreea, ci si in Japonia, Rusia, Vietnam, S.U.A. si Canada.

Planta ajunge la inflorire dupa cel putin patru ani, iar pretioasa sa radacina, de pana la 1 m lungime si sectiune de 5-10 cm, este recoltata tot dupa 4 ani. Denumirea plantei face referire la reputatia sa de panaceu (Panax) si la forma radacinii sale „asemenea omului”, sau ginseng in limba chineza.

Varietati de ginseng

Se cade sa trecem in revista o scurta descriere a diverselor tipuri de ginseng, pentru a stii mai exact la ce planta ne referim cand spunem Panax Ginseng.
Asta pentru ca sunt mai multe plante care se cunosc dupa denumirea de “ginseng”.

Soiuri de Ginseng adevarat

Varietati de ginseng

Ginsengul oriental sau Panax Ginseng – cel originar din Coreea, Siberia si China, care este foarte apreciat pentru calitatile sale medicinale. Este, de asemenea, cunoscut dupa denumirea de ginseng rosu, ginseng-ul cel adevarat sau ginseng asiatic.

Potrivit practicienilor de medicina chineza, ginsengul oriental este considerat a fi „fierbinte” si este utilizat ca stimulent usor. Ginsengul oriental a fost recoltat pe scara larga de-a lungul anilor si este aproape disparut in salbaticie. Desi ginsengul oriental este disponibil comercial, este foarte scump.

Ginseng american – varul celui oriental, Panax quinquefolius, este originar din America de Nord, in special din regiunea montana Appalachiana din Statele Unite.

Ginsengul american creste salbatic in zonele impadurite si este cultivat si in Canada si SUA. Practicantii traditionali ai medicinei chineze considera ca ginsengul american este bland si „racoros”. Are multe functii si este adesea folosit ca si tonic calmant.

Alte plante cunoscute sub denumirea de “Ginseng”

Alte plante cunoscute sub denumirea de “Ginseng”

Desi ginsengul indian (Withania somnifera) este etichetat si comercializat ca ginseng, nu este membru al familiei Panax si, prin urmare, nu este un adevarat ginseng.

Cu toate acestea, se crede ca are proprietati puternice antiinflamatoare si antioxidante. Ginsengul indian este, de asemenea, cunoscut sub numele de cires de iarna sau Ashwagandha.

Ginsengul brazilian – la fel ca ginsengul indian, ginsengul brazilian (Pfaffia paniculata) nu este un adevarat ginseng.

Cu toate acestea, unii practicanti de medicamente pe baza de plante considera ca poate avea proprietati anti-cancer. Este comercializat ca suma, gandit pentru a restabili sanatatea sexuala si a ameliora stresul.

Ginseng siberian – aceasta este o alta planta adesea comercializata si utilizata ca ginseng, desi nu este membru al familiei Panax. Este considerat a fi un calmant al stresului si are proprietati usoare de stimulare. Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este, de asemenea, cunoscut sub numele de eleuthero.

Calitatile acestui panaceu

Radacina de ginseng este utilizata traditional in China de peste 5000 de ani pentru calitatile sale energizante si revigorante, iar Atharva-Veda, una dintre cele patru culegeri de texte sacre ale Indiei antice (Vedele), il mentioneaza pentru capacitatea sa de a da „forta unui taur” atat barbatilor tineri cat si celor batrani.

Astazi ginsengul, desi foarte popular, este frecvent apreciat in mod gresit si furnizat de obicei in doze prea mici pentru obtinerea efectelor scontate.

Este renumit ca adaptogen, ce poate creste atat rezistenta organismului la efort si stres, tonusul si vitalitatea sa, cat si imunitatea generala, si ca afrodiziac (stimuleaza apetitul sexual atat la barbati cat si la femei), in timp ce in urma cu 2000 de ani ginsengul era mentionat ca avand proprietati de racorire si calmare, ca tratament al cazurilor de nutritie deficitara si pentru alinarea tulburarilor digestive.

Rezultatele cercetarilor actuale sustin utilizarea ginsengului in cazuri de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie si insuficienta cardiaca, daca este administrat in dozele recomandate in Asia, si pentru cresterea andurantei (sustine organismul in arderea lipidelor, si nu a rezervelor de glucoza).

Conform „Shennong Bencao Jing”, tratatul de baza al medicinei traditionale chinezesti in ceea ce priveste cunostintele referitoare la plante: „Ginsengul (renshen) este dulce [sustine splina, calmeaza iritatiile si hraneste corpul] si un pic rece. El sustine in principal cele cinci viscere. El linisteste esenta spiritului, stabilizeaza esentele (sufletele) eterice si corporale, controleaza palpitatiile cauzate de frica, elimina qi-ul rau, lumineaza ochii, deschide inima si ascute inteligenta. Administrarea prelungita poate da un corp pur si viata lunga. Un alt nume al sau este renxian. Inca un alt nume este guigai. Creste in munti si in vai.”.

Panax Ginseng – beneficii pentru sanatate

Conform descrierii din tratatul de baza al medicinei traditionale chinezesti, ginsengul:

  • calmeaza agitatia nervoasa datorita combinatiei de „dulce” si „rece”, plantele cu actiune „dulce” ameliorand iritatiile, si cele „reci” calmand focul interior pe care spiritul uman il agita;
  • sustine cele cinci viscere, atat splina, ca orice planta cu actiune „dulce”, cat si celelalte patru viscere ale corpului, respectiv ficatul, rinichii, inima si plamanii;
  • sustine nutritia organismului, respectiv imbunatateste semnificativ capacitatea splinei de a atrage substante nutritive din alimente si distribuirea lor celorlalte organe;
  • calmeaza agitatia mentala si intareste organismul;
  • calmeaza inima astfel incat aceasta nu mai reactioneaza excesiv la stimulii externi sau la starile de ingrijorare, prin batai neregulate sau palpitatii etc., restabilind echilibrul sufletesc;
  • elimina din organism qi-ul rau, respectiv influentele negative ale mediului inconjurator asupra organismului, cauzatoare de boli;
  • lumineaza ochii, deschide inima si ascute inteligenta – ochii fiind ferestrele mintii, inima resedinta adevaratei cunoasteri, si inteligenta expresia acesteia [a mintii], administrarea ginsengului sustine exprimarea de sine a persoanei, fara timiditate; aceasta poate sa-si exprime cu siguranta scopurile, plina de vointa si curaj, fiind capabila de realizarea unor lucruri marete.
Panax Ginseng – beneficii pentru sanatate

Ginseng-ul este recomandat, asadar, pentru

  • sustinerea functiilor sistemului digestiv;
  • imbunatatirea nutritiei;
  • calmarea agitatiei mentale;
  • boli cardiovasculare;
  • diabet zaharat;
  • probleme datorate imbatranirii;
  • pentru revitalizare si cresterea andurante;
  • ca si afrodiziac.

Posibile reactii adverse

In ceea ce priveste posibilele efecte adverse ale radacinii de ginseng, multe avertismente pot fi nejustificate, iar legat de dozele de administrare, studiile efectuate asupra preparatele finite ce contin ginseng au evidentiat variatii marcante ale continutului lor in ingrediente active, in multe recomandari europene si americane pentru utilizarea ginsengului si a produselor cu ginseng dozele indicate fiind de circa 10 ori mai mici decat cele folosite traditional in China si Coreea.

Ginsengul este utilizat in mod obisnuit si se gaseste chiar si in bauturi, ceea ce te poate face sa crezi ca este complet sigur.
Dar, ca orice supliment pe baza de plante sau medicament, poate avea efecte nedorite.

Unele dintre cele mai frecvent raportate efecte secundare includ dureri de cap, probleme digestive si insomnie

Panax ginseng poate afecta tensiunea arteriala, deci daca ai tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), poate doresti sa eviti ginsengul (cu exceptia cazului in care esti sub supravegherea unui medic).

Copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite ginsengul Panax.

Panax ginseng poate reduce nivelul de glucoza din sange si poate interactiona cu medicamentele impotriva diabetului, deci daca ai diabet si te gandesti sa il utilizezi, asigura-te ca mai intai consulti un medic.

Dozare si durata tratamentului

Nu exista o singura doza recomandata de Panax ginseng. Diferite doze au fost studiate in cercetare.

De exemplu, un studiu din 2018 care a evaluat 91 de studii clinice cu privire la efectele ginsengului Penax asupra diferitelor stari de sanatate a raportat ca dozele si recomandarile adecvate au fost dificil de incheiat datorita diversitatii studiilor. Pentru aceste studii clinice, dozele au variat de la 0,2 g pana la 9 g de Panax ginseng zilnic timp de patru pana la 24 de saptamani.

Doza recomandata in Farmacopeea Republicii Populare Chineze este de 3-9 g pe zi, administrata sub forma de decoct (ceai).

In timp ce ginsengul Panax iti poate stimula energia si te poate ajuta in gestionarea anumitor conditii de sanatate, daca te gandesti sa il iei, este important sa te consulti mai intai cu un medic.

Ginsengul nu trebuie utilizat pentru perioade lungi de timp.

Ginsengul asiatic nu trebuie utilizat mai mult de 3 luni la rand, iar ginsengul siberian nu trebuie utilizat mai mult de 2 luni la rand.

Ginsengul american a fost utilizat timp de pana la 1 luna, desi anumite produse extrase au fost utilizate de pana la 4 luni. Cel mai bine este insa sa discuti cu medicul despre ce fel de ginseng sa iei si pentru ce perioada.

Ce anume sa cauti in magazine?

In medicina traditionala chineza, se crede ca modul in care a fost preparat ginsengul ii influenteaza actiunea.

Ginsengul rosu, de exemplu, este ginsengul necojit (Panax ginseng C.A. Meyer) care este aburit inainte de uscare.

Ginsengul alb, pe de alta parte, este ginsengul Panax necojit care este uscat si decojit (dar nu tratat cu abur).

Un tip mai nou, ginsengul negru, este realizat dintr-un proces repetat de aburire / uscare.

Se crede ca ginsengul rosu promoveaza energia „yang” (care stimuleaza si incalzeste), intr-un grad mai mare decat ginsengul alb. Ca urmare, ginsengul rosu poate fi supraestimulant pentru persoanele care tind sa se simta fierbinti sau pentru cei care au afectiuni precum tumori, calculi renali, calculi biliari, afectiuni inflamatorii sau anumite afectiuni psihologice.

Ginsengul alb si rosu sunt disponibile in tincturi, extracte lichide, pulberi si capsule.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *