
Ovazul a fost considerat o componenta alimentara valoroasa de secole, ceea ce se datoreaza nu numai proprietatilor sale dovedite de promovare a sanatatii si efectelor benefice asupra organismului uman, ci si gustului sau.
Aceasta cereala, cunoscuta din produse precum fulgi sau tarate, este o sursa extrem de importanta de fibre alimentare in alimentatia zilnica.Persoanele care o consuma in mod regulat se pot bucura de buna functionare a tractului digestiv. Continutul ridicat de fibre este doar unul dintre numeroasele beneficii pentru sanatate ale ovazului.
Ce anume face ca aceasta cereala sa fie atat de valoroasa pentru organism? Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de produse din ovaz in mod regulat?
Ovazul – valori nutritive
Ovazul este excelent ca parte a unei diete sanatoase si echilibrate. Datorita proprietatilor sale, acesta raspunde nevoilor si cerintelor nutritionale si de sanatate ale consumatorului modern, in special varstnicilor si copiilor.
Ovazul se caracterizeaza printr-o combinatie unica de nutrienti, care ii determina valoarea nutritiva, dietetica si medicinala, precum si utilizarea pe scara larga in procesare.

Unul dintre principalele avantaje ale ovazului si ale produselor sale este faptul ca acesta contine toti nutrientii necesari precum proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale intr-o proportie sanatoasa.
Continut de grasimi
Grasimea, fiind cel mai caloric macronutrient, este principala sursa de energie a organismului. Ovazul este cu mult superior altor cereale in ceea ce priveste continutul de lipide. Boabele de ovaz contin de aproape doua sau trei ori mai multa grasime decat alte specii.
Dominanti sunt acizii grasi esentiali, care nu sunt produsi de corpul uman si trebuie oferiti organismului prin alimente.
Compozitia grasimilor contine acid oleic, linoleic si α-linolenic, precum si forme ca acidul leicosapentaenoic, acidul docosahexaenoic si acidul arahidonic.
Acesti acizi sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii bune pe tot parcursul vietii umane. Ei contribuie, de asemenea, la cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a unui organism tanar, de aceea este deosebit de importanta includerea acestor compusi in dieta copiilor si adolescentilor.
De asemenea, este de remarcat faptul ca uleiul de ovaz este perfect digerabil si complet utilizat de corpul uman.
Ovazul ca sursa de proteine
Boabele de ovaz nu se caracterizeaza printr-un continut de proteine mai mare decat alte cereale, ci si prin calitatea ridicata. Cea mai mare valoare biologica a proteinelor de ovaz printre alte specii este determinata de compozitia si proportia fractionata – o cantitate semnificativa de globuline si un continut scazut de prolamina si glutelina.
Cantitatea de globulina care este dominanta la ovaz, constituind 50-80% din proteina acestei cereale si este cea mai valoroasa din punct de vedere nutritional. Este responsabila pentru mecanismele imunitare si, de asemenea, leaga grasimile si glucoza.
La randul lor, prolamina si glutelina sunt prezente mai putin decat in alte cereale. Continutul acestor compusi in boabele de ovaz este de aproximativ 20%, in timp ce aceste valori, la alte tipuri de cereale, constituie 75-94% din proteina.
Prolaminele continute in boabele si produsele de ovaz pot fi luate in considerare in sindromul cunoscut sub numele de boala celiaca. In schimb, prolaminele altor cereale, cum ar fi gliadina de grau si secalina de secara, sunt responsabile de cauzarea simptomelor acestei boli.
Valoarea nutritiva a ovazului este legata si de compozitia extrem de valoroasa de aminoacizi a proteinei sale. Din douazeci de aminoacizi, corpul uman este capabil sa sintetizeze doar noua dintre acestia, care este grupul de aminoacizi endogeni. Restul, cunoscuti sub denumirea de aminoacizi esentiali, trebuie furnizati cu alimente pentru a asigura buna functionare a sistemului.
Continutul de carbohidrati si fibre
Ovazul se caracterizeaza printr-un continut mai mic de carbohidrati decat alte cereale.
Boabele de ovaz contin aproximativ 10% mai putin amidon decat alte cereale, dar sunt mai bine digerabile. Amidonul partial digerat, ca si fibrele, curata tractul digestiv prin reducerea timpului de tranzit al alimentelor.
Din punct de vedere al sanatatii, merita atentie si continutul ridicat de fibre alimentare, in special valoarea lor solubila, care este mai de dorit din punct de vedere alimentar. Fibrele alimentare solubile afecteaza buna functionare a tractului digestiv, facilitand defecarea.
Continutul ridicat al fibrelor contribuie si la echilibrarea nivelului de glucoza din sange prin scaderea indicelui glicemic al ovazului. Acest lucru reduce suplimentar nivelul de colesterolul rau.
Ovazul ca sursa de vitamine si minerale
Ovazul este o sursa excelenta de vitamine, in special a celor din grupa B si cele solubile in grasimi: A, D, E si K. De remarcat este continutul ridicat de vitamine B1, B2, B3 si B6.
O alta vitamina importanta din compozitia ovazului este vitamina E, extrem de valoroasa datorita proprietatilor sale antioxidante puternice.
Ovazul este, de asemenea, o sursa de minerale valoroase pentru organism, cum ar fi: magneziu, fier, mangan, potasiu, calciu, cupru, zinc sau fosfor.
In plus, aceasta cereala se caracterizeaza printr-un continut scazut de sodiu, care poate fi o informatie utila pentru persoanele care se lupta cu boli cardiovasculare.
Puterea calorica a ovazului
Puterea calorica a produselor din ovaz, ca toate produsele din cereale, este relativ mare. Cu toate acestea, datorita continutului ridicat de fibre alimentare, consumul acestora permite satisfacerea senzatiei de foame pentru o lunga perioada de timp.
Marele avantaj al fibrelor alimentare, in special pentru cei care se lupta cu obezitatea, este faptul ca mareste volumul preparatului, dar nu si puterea calorica a acestuia.
Fibrele nu sunt digerabile si, prin urmare, nu furnizeaza organismului calorii. Acest lucru nu numai ca promoveaza starea de bine in timpul zilei, dar previne si necesitatea gustarilor intre mese, ceea ce este un aspect valoros pentru persoanele care urmeaza o dieta de slabire.
Utilizarea ovazului in cosmetica
Boabele de ovaz si derivatele sale sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica. Ele sunt utilizate in productia de produse precum sampoane, balsamuri, creme si sapunuri de toaleta.
Produsele cosmetice din fulgi de ovaz, impreuna cu substantele pe care le contin, creeaza un filtru protector subtire, imperceptibil, pe suprafata pielii, protejand-o impotriva efectelor adverse ale mediului extern.
In plus, au efecte de hidratare si proprietati asemanatoare acidului hialuronic, un cunoscut compus anti-imbatranire. La fel ca el, aceste produse cosmetice cresc elasticitatea pielii.
Ovazul in industria farmaceutica
Produsele din ovaz sunt, de asemenea, folosite in farmacie ca ingrediente in medicamente si suplimente alimentare.
De exemplu:
- beta-glucanii continuti in boabele de ovaz accelereaza vindecarea ranilor, in special dupa arsuri, amelioreaza durerea si cicatrizeaza ranilor
- extractele apoase din plantele de ovaz se caracterizeaza prin proprietati expectorante si analgezice, astfel incat pot fi utilizate in boli reumatismale, urolitiaza si boli de rinichi.
- ovazul este un bun agent de mineralizare datorita continutului ridicat de silice solubila in apa, care stimuleaza metabolismul si are un efect pozitiv asupra starii vaselor de sange, organelor interne, oaselor, pielii, parului si unghiilor.
Ovazul si produsele sale reprezinta o bogatie naturala de nutrienti, carora le datoreaza o serie de proprietati de promovare a sanatatii si o utilizare larga. Popularitatea acestuia este legata in primul rand de proprietatile sale dietetice si de constientizarea crescanda a societatii cu privire la alimentatia sanatoasa, ceea ce se traduce in nevoile consumatorului.
Produsele din ovaz reprezinta o alegere alimentara excelenta atat pentru persoanele sanatoase, carora le pasa de starea corpului lor, si pot fi folosite ca adjuvant in dieta persoanelor care se lupta cu supraponderalitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.
Retete cu ovaz:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…