Circula o vorba in popor:
– Manca Stefan cel Mare mamaliga ?
– Raspunsul era : Nu. Pentru ca America(patria porumbului) inca nu fusese descoperita de Columb.
– Dar raspunsul corect era : Ba da, deoarece manca mamaliga din pasat.
Continutul acestui articol:
1. Un scurt istoric al meiului
2. Valori nutritionale
3. Mei – Beneficii pentru sanatate
4. Mei pentru cei mici
5. Ce gust are?
6. Cum sa il gatiti
7. Cum se pastreaza?
8. De punde puteti cumpara si in ce forma il gasiti?
9. Potentiale dezavantaje
10. Persoanele cu diabet, boala celiaca sau sensibilitate la gluten pot consuma mei?
Un scurt istoric al meiului
Micile bobite de Panicum miliaceum apartin unei plante erbacee din familia gramineelor, cu inflorescenţa ramificata şi cu flori albe-galbui. Semintele pot avea coaja de culoarea alba, galbena, gri, rosie si maro.
Se pare ca cele mai folosite sunt cele cu coaja rosie.
Nu se cunoaste exact stramosul salbatic si nici locul unde a fost cultivat pentru prima data, dar a aparut ca planta de cultura în Transcaucazia şi China acum 7000 de ani, posibil fiind domesticit independent in mai multe regiuni.
Este cultivat inca extensiv in Rusia, Romania, Orientul Mijlociu, Turcia si chiar si in Statele Unite. Din pacate, in timpurile actuale, pasatul (asa cum mai este numit) este folosit preponderent drept hrana pentru pasari si chiar vite.
Mai recent a inceput sa fie comercializat pe post de aliment dietetic si, deasemenea, in urma cercetarilor, pare a fi planta ideala pentru extragerea etanolului folosit in industria biocarburantilor.
Acest aliment stravechi care a fost consumat si de catre daci este considerat de catre chinezi care-l consuma la randul lor de milenii ca fiind regele cerealelor.
Din pacate, in dieta occidentala, el a fost inlocuit treptat cu alte cereale ca graul si porumbul.
Totusi Dr. Gillian McKeith ne recomanda sa revenim la obiceiurile alimentare ale strabunilor si sa reintroducem meiul in dieta noastra.
Valori nutritionale
Un sfert de cana de pasat uscat, care, dupa fierbere devine o cana plina, contine:
- 210 calorii
- 2.5 grame de grasimi
- 5 gr proteine
- 3 gr de fibre dietetice
Ca si aport de vitamine, o ceasca de 180gr de pasat fiert contine:
- Vitamina A – 5 IU
- Vitamina C – 0 mg
- Vitamina B1 – .18 mg
- Vitamina B2 – .14 mg
- Folat – 33 mcg
- Potasiu – 108 mg
- Fosfor- 174 mg
- Magneziu – 77 mg
- Mangan – 0.47 mg
- Calciu – 5 mg
- Sodiu – 3 mg
- Fier – 1.09 mg
Mei – Beneficii pentru sanatate
Meiul se numara printre cele 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii, prezentate de Dr. Gillian McKeith in volumul “Hrana vie pentru sanatate” dintre care amintim: germenii, quinoa, inul, stevia, lucerna, floarea soarelui, algele salbatice verzi si cele albastre, orzul verde, patrunjelul.
Aceasta pseudocereala este motorul digestiei, ne da mai multa energie, combate aciditatea si impiedica dezvoltarea ciupercilor. El constitue o sursa excelenta de fier, complexul de vitamine B si fibre. Ofera proteine cu putine calorii si contine totodata cantitati importante de siliciu, magneziu, potasiu si o cantitate moderata de vitamina E. Ca majoritatea semintelor si cerealelor integrale, este foarte bogat in enzime digestive.
Aceasta pseudocereala nu contine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fara grija de persoanele cu intoleranta la gluten sau alte cereale care provoaca alergii.
“Incluzand mei in dieta dumneavoastra, sub forma de germeni sau tarate va ajutati in mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie a organismului) si pancreasul” sustine dr. Gillian McKeith.
Acesta contine substante nutrititive care permit aparatului digestiv sa-si indeplineasca functiile in conditii optime. Indigestia cronica, gazele, balonarile, greata, ulceratiile stomacale, respiratia urat mirositoare (semnul unei digestii slabe si al inmultirii bacteriilor) si hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de pasat arata dr.Gillian McKeith.
Datorita efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi in organism), afectiune a omului modern ce predispune la osteoporoza si tulburari digestive, la performante fizice si mentale slabe si la nervozitate. Acidoza poate fi si o cauza a dezvoltarii infectiilor micotice, precum candidoza, iar meiul contine compusi antifungici capabili sa opreasca extinderea ciupercilor.
Contine compusi antifungici, capabili sa opreasca extinderea ciupercilor. Cantitatea mare de magneziu si siliciu confera acestuia proprietatea de a proteja tesuturile si de a ne ajuta sa avem pielea, buzele, parul si unghiile sanatoase.
Meiul este inclus, alaturi de grau, orez si hrisca si in regimul nr. 7 al profesorului George Oshawa, fondatorul macrobioticii.
Dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata in armonie cu natura si cu mediul, fiind folosita de-a lungul anilor pentru vindecarea unor boli, inclusiv a cancerului, iar regimul 7 al dr. George Oshawa este cel mai eficient regim al sau, cu efecte de reechilibrare si vindecare in aproape toate bolile.
Mei pentru cei mici
Micile bobite pot fi date copiilor mici incepand de la 6-8 luni. Dar, la fel ca in cazul tuturor alimentelor noi, este bine sa va informati si sa aveti o discutie prealabila cu pediatrul inainte.
Ce gust are?
Dintre toate cerealele, meiul tinde catre un gust usor dulceag – multe persoane asociaza gustul cu cel al boabelor de porumb.
De asemenea, atunci cand il gatiti, el va prelua aromele ingredientelor pe care le adaugati, ale sosurilor, condimentelor sau dressing-urilor.
Ceea ce il deosebeste in schimb de majoritatea cerealelor este textura pufoasa si aerata, asemanatoare cartofilor fierti sau orezului fiert.
Similar cu celelalte cereale, bobul acestei plante are o aroma de nuca, pe care prajitul o scoate in evidenta.
Cum sa il gatiti
Aceasta pseudocereala se gateste rapid si nu are nevoie a sta la inmuiat peste noapte.
Ca si regula, atunci cand il gatiti, adaugati la fiecare cana de mei cate 2 cani de apa. Pentru o consistenta mai cremoasa, adaugati chiar 3 cani de apa. Aduceti la fierbere, adaugati putina sare, acoperiti oala, dati focul incet si lasati sa fiarba 25 de minute.
Verificati textura la cate 15 minute daca planuiti sa pregatiti pasat ca si pilaf sau garnitura. Daca bobul este gatit, scurgeti apa iar daca nu, il mai puteti lasa la fiert inca 5 minute.
Pentru o consistenta mai cremoasa, gen terci/porridge, lasati-l la fiert inca 10 minute in plus, amestecand constant.
In cazul in care doriti sa scoateti in evidenta aroma, coaceti boabele intr-o tigaie inainte de a le pune la fiert.
Se pot prepara diverse retete cu mei: supe, ciorbe, feluri principale, garnituri si deserturi.
Cateva retete cu mei pe care le puteti incerca:
Cum se pastreaza?
Pastrati boabele de mei intr-un recipient bine inchis, intr-un loc umbros, ferit de razele soarelui si uscat.
Il puteti si congela, caz in care se pastreaza pana la 2 ani.
Daca alegeti sa il pastrati intr-un recipient etans, fara oxigen (sa il vidati), se pastreaza pentru multi ani.
De punde puteti cumpara si in ce forma il gasiti?
Cel mai bine este sa il achizitionati de la magazine naturiste, pentru a va asigura ca provine din medii ecologice si este calitativ – il gasiti sub forma de boabe decorticate, fulgi, faina si bautura.
Pentru usurinta, il gasiti si direct sub forma de porridge instant , peste care nu mai trebuie decat sa adaugati lapte cald sau apa, sau crochete din mei expandat.
Potentiale dezavantaje
In ciuda multiplelor beneficii pentru sanatate ale meiului, acesta contine si antinutrienti – compusi care blocheaza sau reduc absorbtia altor nutrienti de catre organism si pot duce la deficiente.
Unul dintre acesti compusi – acidul fitic – interfereaza cu absorbtia de potasiu, calciu, fier, zinc si magneziu. Cu toate acestea, o persoana cu o dieta echilibrata este putin probabil sa experimenteze efecte adverse.
Alti antinutrienti numiti polifenoli goitrogeni pot afecta functia tiroidiana, provocand gusa – o marire a glandei tiroide care duce la umflarea gatului.
Cu toate acestea, acest efect este asociat doar cu aportul excesiv de polifenoli.
De exemplu, un studiu a stabilit ca gusa era semnificativ mai raspandita atunci cand meiul a furnizat 74% din caloriile zilnice ale unei persoane, comparativ cu doar 37% din caloriile zilnice.
In plus, puteti reduce semnificativ continutul de antinutrienti al meiului prin inmuierea acestuia peste noapte la temperatura camerei, apoi scurgerea si clatirea inainte de a-l gati.
Incoltirea boabelor de mei este un alt procedeu prin care se reduce continutul de antinutrienti.
Anumite magazine naturiste vand mei incoltit, desi il puteti germina si singuri. Pentru a face acest lucru, puneti mei inmuiat intr-un borcan de sticla si acoperiti-l cu o carpa care este asigurata cu o banda de cauciuc.
Intoarceti borcanul cu susul in jos, clatind si scurgand meiul la fiecare 8-12 ore. Veti observa ca incep sa se formeze muguri mici dupa 2-3 zile. Scurgeti mugurii si savurati-i imediat.
Persoanele cu diabet, boala celiaca sau sensibilitate la gluten pot consuma mei?
Diabetul este o afectiune in care organismul fie nu produce suficienta insulina, fie nu o foloseste eficient.
Ca rezultat, organismul nu poate procesa corect alimentele pentru a le transforma in energie. Acest lucru va poate creste nivelul de glucoza din sange sau zaharul din sange si poate duce la complicatii periculoase daca este lasat netratat.
Deoarece diabetul afecteaza glicemia, exista credinta ca persoanele cu diabet nu pot manca zahar sau carbohidrati precum meiul.
Dar, desi este adevarat ca persoanele care traiesc cu diabet ar trebui sa fie mai constiente de aportul de carbohidrati pentru a-si gestiona zaharul din sange, carbohidratii buni (in special carbohidratii complecsi) pot, de asemenea, ajuta la gestionarea simptomelor diabetului.
Meiul si alte cereale integrale sunt incarcate cu fibre, minerale si vitamine. Acestea ar trebui incluse in dieta dumneavoastra daca aveti diabet.
Meiul este o cereala integrala. Este considerat un carbohidrat „bun”, deci este usor de digerat. Si, deoarece este, de asemenea, fara gluten, este o alternativa excelenta pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau sensibilitate la gluten.
Din ce am testat noi:
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…