Indicatorii folositi in catalogarea mierii de Manuka

Indicatorii folositi in catalogarea mierii de Manuka

Mierea de Manuka este o miere unica in lume, pe care albinele o culeg si proceseaza din florile arborelui de Manuka (Leptospermum Scoparium), arbore intalnit doar in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeelande.

In cele ce urmeaza voi trece in revista indicatorii folositi in catalogarea acestei mierii de Manuka, astfel:

HPA – Hydrogen Peroxide Activity

Nivelul de activitate al peroxidului de hidrogen este un indicator al activitatii antibacteriene a mierii. Nivelul de HPA poate fi foarte usor redus sau chiar distrus de caldura sau lumina.

HPA nu este specific mierii de Manuka, si alte mieri au HPA la colectarea din stup, dar asa cum spuneam este un beneficiu foarte usor de pierdut.

NPA – Non Peroxide Antibacterial Activity

Caracterul antibacterian al activitatii Non peroxid este nivelul de activitate ce ramane dupa ce HPA este distrus.

Spre deosebire de HPA, NPA, este stabil. Nu este influentat de caldura sau lumina.

NPA este specific mierii de Manuka, alte mieri nu au aces tip de activitate. Este un indicator al nivelului de eficienta al mierii in combaterea inflamatiei si infectiei.

Nivelurile de activitate ale mierii de Manuka  (Activ, TA, BioActiv)

incearca sa determine cantitatea totala de activitate antibacteriana dintr-un borcan de miere de Manuka. Este un termen care poate induce in eroare, modalitatea de calcul diferind de la un producator la altul.

UMF (Factorul de Unicitate Manuka)

este o marca inregistrata a calitatii mierii de Manuka, ce poate fi folosita doar de brandurile licentiate din Noua Zeelanda, care au indeplinit pentru certificare un anume set de criterii.

UMF masoara nivelul de DHA (dihydroxyacetone) si NPA (leptosperin si methylglyoxal) si le compara cu actiunea fenolului (un dezinfectant).

O miere etichetata cu UMF 10+ este activa si recomandata in tratamente specifice.
Cu cat aceste factor este mai mare, cu atat miere este mai activa.

UMF 10+ este egal cu NPA10+. Dupa ce Dr. Peter Molan de la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda a descoperit proprietatile antibacteriene din Mierea de Manuka, s-a dezvoltat acest sistem de masurarea nivelului sau de activitate.

UMF20+ arata o putere ca si a unei solutii cu 20% concentratie de fenol.

Umf vs Mgo

MGO (Methylglyoxal)

indica continutul de Methylglyoxal dintr-un borcan cu miere de Manuka.

Methylglyoxal este unul dintre componentele cheie ale mierii de Manuka, fiind sursa proprietatilor antibacteriene ale acesteia.

Profesorul Thomas Henle de la  Institutul de Chimie Alimentara din cadrul Universitati din Dresda, Germania, a descoperit faptul ca, cu cat este mai mare nivelul de Methylglyoxal din Mierea de Manuka, cu atat mai mare este caracterul antibacterian al acesteia.

Methylglyoxal  este o componenta care se gaseste in polenul florilor copacului de Manuka.
Acest arbore are o perioada scurta de inflorire, asa ca plasarea stupilor la timpul potrivit in locul potrivit este cruciala pentru continutul optim de Methylglyoxal.

Sunt companii care se concentreaza exclusiv pe acest indicator, ajungand sa creasca in mod artificial, chimic, continutul de Methylglyoxal. Este o practica ce atrage dupa sine distrugerea antioxidantilor, vitaminelor si mineralelor pe care mierea le contine in mod natural.

Factorul K de clasificare a mierii de Manuka

este un indicator folosit de compania Wedderspoon. Este un indicator complex, care nu ia in calcul doar continutul de methylglyoxal, ci un numar mare de factori care pot influenta calitate si veridicitatea mierii de Manuka, cum ar fi:

  • puritatea,
  • enzimele vii,
  • 250 de reziduuri chimice,
  • media de continut de polen peste 70%,
  • nivelul PH-ului,
  • nivelul de antioxidanti,
  • componenta de compusi fenoli.

Exista tehnici speciale prin care se determina putitatea mierii de manuka, avand in vedere ca aceasta influenteaza direct proportional UMF.
Exista nenumarate studii care au in vedere, vascozitatea, umiditatea si diluarea mierii de Manuka, care conduc impreuna la o determinare a puritatii acesteia.

Indicatorii folositi in catalogarea mierii de Manuka ne ofera cateva concluzii:

  1. Unele dintre calitatile sale se distrug la caldura si lumina. Asa ca e important sa cumparam o miere nepasteurizata, sau tratata termic, sa nu o incalzim la mai mult de 40 de grade si sa nu o expunem perioade lungi la lumina.
  2. Daca dorim sa urmam un tratament specific cautand o miere de Manuka activa, cautam un indicator de cel putin UMF 10+.
  3. Daca dorim o miere de Manuka autentica trebuie sa regasim pe eticheta indicatorul UMF sau Factorul K.

In spatele acestor etichetari stau cantitati impresionante de studii, omologari si certificari privind una dintre minunile naturii, mierea de Manuka, despre care puteti citi mai multe aici:

Sa ne fie miere si Soare!
Ina, de la Ce Stie Ina Sa Faca

Bibliografie :
//export-x.com/2014/05/29/manuka-honey-mgo-umf-ratings-compared/
//manuka-medus.lt/en/umf-vs-mgo/
//researchcommons.waikato.ac.nz/…

Despre Ina Bascoveanu

Are un stil de viata raw-vegan, gateste, scrie si are propria afacere, numita "Ce stie Ina sa faca" - unde gasesti o gramada de produse raw-vegane si retete care mai de care! Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *