
Invitat: Dr Daniela Vasile – medic primar, doctor in stiinte medicale, cu competente in apifitoterapie
Racelile sunt destul de comune la schimbarea anotimpurilor, pentru ca organismul este mai sensibil.
Sistemul imunitar are mai multe linii de actiune / aparare care ne protejeaza de orice fel de substante straine, virusi, bacterii si alti paraziti:
Prima linie de aparare este reprezentata de celulele albe din sange, organe imunitare precum timusul (care functioneaza mai ales la varsta copilariei) si niste statii / ganglioni limfatici (cum sunt, de exemplu, amigdalele) care ajuta organismul sa lupte impotriva diverselor stari de raceala sau gripa.
Cea de-a doua linie importanta de aparare este reprezentata de anticorpi – structuri proteice produse de catre corp in organele limfatice specializate, special sa contracareze orice organism / substanta cu care organismul intra in contact.
Genetic, avem o putere de reactie de baza impotriva tuturor elementelor straine (virusuri, bacterii), dar, mai departe, imunitatea trebuie cladita prin alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Ea incepe sa se formeze inca din primele clipe de viata si mai departe, pe parcursul cresterii si dezvoltarii, in urma contactului cu mediul, cu semenii, clima si alti factori externi.
Factorul principal care duce la viroza este cel de racire a organismului (cand temperatura scade brusc, mai mult de cateva grade), o racire careia organismul nu ii mai poate face fata – acesta este momentul in care se poate vorbi si de o scadere a imunitatii.
Ca o paralela, in medicina traditionala ayurveda se vorbeste despre vitalitate – cea care este esentiala pe toate planurile si cea care determina actiune (de la cele mai simple actiuni, precum mersul, vorbitul si pana la cele complexe precum invatarea, gandirea).
Ea scade in momentul in care suntem supusi situatiilor stresante, unui dezechilibru alimentar, insuficienta miscare, obiceiuri proaste, oboseala sau boli cronice. In momentul in care aceasta vitalitate scade foarte mult, ea interfereaza cu imunitatea.
Acesta este planul pe care trebuie sa lucram, sa imbunatatim, sa ajutam organismul printr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, spre exemplu.
In cele ce urmeaza, doamna doctor Daniela Vasile ne povesteste cate putin si despre diverse suplimente alimentare pe care le putem lua, astfel incat sa ajutam sistemul imunitar.
Tot pe aceeasi tema, va invitam pe blogul Paradisul Verde, sa cititi despre: “Imunitate scazuta? Afla cateva remedii naturale pentru a o imbunatati!” “Tratamente si remedii naturiste pentru raceala”
“Tratamente si remedii naturiste pentru gat inflamat”
“Tratamente si remedii naturiste pentru tuse”
Multumim pentru atentionare. Am facut corectura sugerata.