Graul Spelta, cea mai buna cereala din lume

Graul Spelta, cea mai buna cereala din lume

Graul Spelta (Triticum spelta) numit si alac este stramosul graului comun si are un gust deosebit, asemanator cu cel de nuca.  Acest grau este alcatuit dintr-o combinatie geniala de vitamine, minerale, carbohidrati, acizi grasi esentiali precum si dintr-un continut ridicat de albumina si fibre. Are un conţinut proteic de 6 ori mai ridicat faţă de grâul comun, însumând 17–20%, iar conţinutul în aminoacizi este de asemenea însemnat.

Conţine minerale precum Fe, Mg, Ca, P, Se şi vitaminele A, B1, B2, E, niacina (vitamina PP). Procentul de seleniu din compoziţie este de 7-8 ori mai ridicat comparativ cu alte cereale. Seleniul este important datorită efectului său antioxidant, util în prevenirea cancerului.

Primele observatii asupra graului Spelta sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen. Stareta Hildegard din Bingen (1098-1179) a fost o iubitoare a plantelor vindecatoare si o buna cunoscatoare a folosirii terapeutice a lor, iar indicatiile ei sunt urmate cu succes si astazi. Ea a notat sistematic efectele vindecatoare ale graului, alaturi de observatiile sale despre plantele medicinale in cartea ei “Physika”.

Graul Spelta are un efect special de întărire a sistemului nervos si o digestibilitate crescuta. Cauzele acestui efect se afla atat in proteine, cat si in structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa, substantele vitale ale graului sunt asimilate mai usor si mai repede ca hrana de catre organism. Acest lucru poate explica de ce persoanele slabite, copiii mici si bolnavii in varsta pot digera mai bine graul Spelta. Are un efect regenerator asupra celulelor, marind capacitatea acestora si crescand potentialul intelectual. Regimul bazat pe graul spelta este frecvent aplicat in sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei si maduvei. In procesul digerarii lui organismul necesita o cantitate foarte mica de secretii biliare.

Cu ajutorul analizelor facute in Germania, de catre dr. Kling s-a stabilit deosebiri ale complexelor de proteine intre graul Spelta si tipurile de grau comun. Astfel, graul Spelta are un continut de grasimi mai mare decat graul comun; contine Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator; are un continut de vitamine mai ridicat; un continut mai ridicat de substante minerale; un continut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie; un continut mai mare de acizi grasi nesaturati, in deosebi de acid linoleic. Microelemente si substante vitale cum ar fi albumine de calitate, hidrocarburi complexe si grasimi, precum si energie solara inmagazinata in concentratie inalta caracterizeaza aceasta super-cereala. Despre graul Spelta se spune ca stimuleaza metabolismul si activitatea rinichilor si produce o dezintoxicare a organismului. Consumatorii lui afirma ca acesta creste starea de bine si capacitatea de performanta.

Valori nutritionale medii ale graului Spelta:
Valoarea calorica: 198 kcal/100 g
Carbohridati: 62%
Proteine: 12%
Lipide: 2,8 %
Fibre: 8,8%

Graul Spelta este un excelent remediu natural pentru ca, fata de celelalte specii de cereale, are substantele nutritive optim dozate si echilibrate. Pe baza calitatilor lui, graul Spelta si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale tulburarilor metabolismului si digestiei.
Stimulează circulaţia sanguină, creşte aportul de sânge şi oxigen la nivel celular. Contribuie la dezvoltarea masei musculare. Este eficace în combaterea infecţiilor cauzate de Candida. La fumători, influenţează pozitiv capacitatea fizică şi intelectuală, respectiv procesul de regenerare al organismului. In afara de acestea, graul Spelta imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos. Efectele pozitive ale graului Spelta sunt cunoscute mai ales in caz de neurodermita, boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Graul Spelta este usor digerabil (adica in procesul digerarii lui organismul necesita o cantitate foarte mica de secretii biliare) si are un efect special “de inseninare” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan.

Este recomandat bolnavilor cu sensibilitate fata de faina, deoarece structura moleculara a proteinelor din continutul lui prezinta cea mai mare asemanare cu plasma umana dintre toate proteinele vegetale. Combinatia particulara de nutrienti oferita de graul Spelta poate reprezenta o hrana speciala pentru persoanele ce prezinta migrene, ateroscleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima si a cancerului.
In incheiere va prezentam un citat din Sfanta Hildegard din Bingen despre graul Spelta: “Graul SPELTA este cea mai buna cereala. Implinitor si plin de forta, graul Spelta este mai fin decat toate celelalte cereale. Graul Spelta confera fermitate corpului celui ce-l mananca si ii imbunatateste starea sangelui. Firea lui devine mai vesela si gandurile sale devin pline de seninatate. In orice forma ar fi consumat, ca paine sau ca mancare gatita, graul Spelta este bun si usor de digerat. Daca cineva este atat de bolnav, incat de slabiciune nu mai poate manca nimic, atunci el se va intrema daca va manca o mancare din boabe intregi de grau spelta, fierte in apa, carora le va adauga apoi putin unt sau un ou fiert, pentru a avea gustul mai bun. Aceasta mancare il va vindeca pe cel bolnav dinspre inauntru, intocmai ca o pomada buna si vindecatoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *