Fructoza

Fructoza

Fructoza este un glucid simplu prezent atat in organism cat si in alimentatie. Ea poate exista ca atare sau sub forma de zaharoza, formata prin asocierea de molecule de fructoza si glucoza. Fructoza adusa prin alimentatie este continuta in zahar, in fruct si in miere. In organism fructoza este transformata in glucoza.

Fructoza este cel mai dulce dintre zaharuri (de 1,5 – 1,9 mai dulce decat zaharul) si participa la metabolismul glucidic in absenta insulinei, scurtcircuitand reactiile metabolice nedorite determinate de acest hormon (acumularea de grasimi, catabolizarea proteinelor in cura de slabire etc). Are un index glicemic redus putand fi consumata si de catre diabetici.
Exista mai multe feluri de fructoza comercializata. In Europa fructoza este fabricata din sfecla sau trestie de zahar si are un indice glicemic de 20. In America fructoza, de fapt o pseudo-fructoza, este un derivat extras din amidon de porumb, al carui indice glicemic este 90-100! Trei sferturi din zaharul  care se consuma actual in SUA provine din aceasta pseudo-fructoza, ceea ce si explica efectele negative asupra sanatatii. Consumul zilnic de fructoza nu ar trebui sa depaseasca 30g. In organism, mai precis in ficat, fructoza se transforma in glucoza care la diabetici este metabolizata deficitar in urma deficitului de insulina. Totusi, fructoza, care contine glucide si calorii, se poate administra si diabeticilor, cu precautii, adica trebuie masurata cantitatea totala de carbohidrati ingerati zilnic. Diferenta fata de zahar (care contine glucoza si fructoza) este ca fructoza creste glicemia mai lent si cantitatea de insulina necesara este mai mica si necesara pe o perioada mai lunga.

Fructoza este recomandata sportivilor, celor care practica regimuri de slabire – supraveghindu-se indicele glicemic al alimentatiei (ex. regimul disociat lipoglucidic), celor care desfasoara o activitate intelectuala, periculoasa, stresanta etc, persoanelor cu hiperglicemie – cu atenta supravegherea glicemiei

Continut la 100 g: energetic – 1606 kj (394.2 kcal), proteine – 0, lipide – 0, carbohidrati – 99 %, din care fructoza – 99 %.

Fructoza poate fi folosita in gospodarie la prepararea dulciurilor, la indulcirea bauturilor (ceai, cafea, cacao), indulcirea fructelor proaspete, la prepararea compoturilor, dulcetelor, gemurilor avand un efect conservant mai mare decat a zaharului.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *