
Invitat special: doamna doctor Daniela Vasile – medic de familie, doctor in stiinte medicale, nutritie, cu competente in api-fito-terapie, melo-terapie si ayurveda
#1. De ce ne apuca pofta de dulciuri, in special seara?
Aceasta pofta depinde in special de constitutia fiecarei persoane, sunt cei care nu mananca dulciuri caci nu le plac, si sunt cei care au un apetit mai ridicat catre dulciuri.
Dintre cele 6 gusturi descrise in ayurveda, dulcele este cel care ofera incantare, satisfactie, de implinire.
Copii in special mananca mult dulce deoarece au nevoie de calorii.
#2. Pentru ce ne este necesar dulcele?
In general produsele dulci sunt foarte utile celulelor nervoase – glucoza este principala hrana pentru celula nervoasa. Ele hranesc neuronii foarte rapid. De aceea, atunci cand creierul este supus unor sarcini mai dificile poate aparea pofta de dulce.
In plus, zaharul (dar si glucoza) continut de dulciuri este un aliment foarte excitant.
Atunci cand consumam bauturi carbogazoase cu mult zahar si cofeina, prajituri sau alte dulciuri bogate in zahar alb, sistemul nervos devine foarte excitat, dar energia se termina repede, dupa care intervine o stare de oboseala/ moleseala.
#3. Cum sa nu ajungem la imbolnavire din cauza dulciurilor?
In primul rand, ar trebui sa evitam dulciurile nesanatoase: cele care contin zahar alb, aditivi diversi, grasimile hidrogenate, etc…
Se recomanda, in schimb, indulcitorii naturali precum stevia, lemnul dulce, siropul de artar sau de agave, mierea sau melasa.
Celor care doriti sa va educati gustul si preferintele alimentare inspre o stare buna de sanatate va recomandam ciocolata indulcita cu stevie – caci stevia este cea mai sanatoasa, echilibranta, si dinamizeaza functiile pancreasului.
O alta recomandare de gustare dulce sunt batoanele cu canepa – un alt ingredient foarte valoros din punct de vedere nutritional.
Este de preferat zaharul brun bio in locul celui rafinat, sau, si mai bine: zahar brut, obtinut din plante dulci precum cocos, curmale, etc…
Despre dulciuri si zahar mai puteti citi si:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…