Diabet zaharat – cauze si simptome

Diabet zaharat

Diabetul este o afectiune in care organismul nu produce suficienta insulina pentru a satisface nevoile proprii si / sau celulele nu raspund corect la insulina. Insulina este importanta deoarece muta glucoza, un zahar simplu, in celulele corpului din sange. De asemenea, are o serie de alte efecte asupra metabolismului.

Mancarea pe care o consumam ofera organismului glucoza, care este utilizata de celule ca si sursa de energie. Daca insulina nu este disponibila sau nu functioneaza corect pentru a muta glucoza din sange in celule, glucoza va ramane in sange. Nivelurile ridicate de glucoza din sange sunt toxice, iar celulelor care nu primesc glucoza le lipseste combustibilul de care au nevoie pentru a functiona corect.

Exista doua tipuri principale de diabet:

  • diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul nu poate produce insulina. Toti cei cu diabet de tip 1 necesita injectii cu insulina. Majoritatea persoanelor sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 in timpul copilariei sau adolescentei. Diabetul de tip 1 apare cel mai frecvent la persoanele cu ascendenta nord-europeana.

  • diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau corpul nu foloseste insulina in mod corespunzator. De obicei apare la adulti, desi in unele cazuri copiii pot fi afectati. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de obicei antecedente familiale ale acestei afectiuni si 90% sunt supraponderali sau obezi. Persoanele cu diabet de tip 2 pot avea nevoie in cele din urma de injectii cu insulina. Aceasta afectiune apare cel mai frecvent la persoanele de origine indigena si africana, hispanici si asiatici.

Peste o treime dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu stiu ca au boala si nu primesc tratamentul necesar deoarece, pentru multi oameni, simptomele timpurii nu sunt vizibile fara testare.

alimente pentru diabetici

Diabet zaharat – cauze

Diabetul de tip 1 este o tulburare autoimuna. Se crede ca o combinatie de predispozitie genetica si factori de mediu suplimentari (inca neidentificati) provoaca sistemul imunitar sa atace si sa distruga celulele producatoare de insulina din pancreas.
Nu exista nicio modalitate de a preveni aparitia diabetului de tip 1.

Diabetul de tip 2 este cauzat in principal de rezistenta la insulina. Aceasta inseamna ca, indiferent cat de multa sau cat de putina este insulina, organismul nu o poate folosi la fel de bine cum ar trebui. Ca urmare, glucoza nu poate fi mutata din sange in celule. De-a lungul timpului, excesul de zahar din sange otraveste treptat pancreasul, determinandu-l sa produca mai putina insulina si facand si mai dificila mentinerea glicemiei sub control.

Obezitatea este principala cauza a rezistentei la insulina – aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderale sau obeze. Factorii genetici sunt, de asemenea, susceptibili de a fi implicati in cauza diabetului de tip 2. S-a demonstrat ca antecedentele familiale ale bolii cresc sansele de aparitie.

Simptome si complicatii

Persoanele cu diabet de tip 1 care nu sunt tratate urineaza frecvent si simt excesiv sete. De obicei, se simt foarte obosite si sufera o scadere severa in greutate, in ciuda aportului normal sau excesiv de alimente.

Simptomele diabetului de tip 2 apar de obicei mai treptat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care nu au sub control glicemia au adesea o sete usoara persistenta. Urineaza frecvent si simt adesea oboseala usoara si se plang de vedere incetosata.

Diabetul este o cauza majora a bolilor de inima, una dintre principalele cauze de deces. Este, de asemenea, cea mai mare cauza de orbire si insuficienta renala la adulti. Adultii in varsta cu diabet zaharat au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta tensiune arteriala crescuta decat persoanele fara diabet.

Persoanele cu diabet sunt de 20 de ori mai susceptibile de a suferi amputari de picior si alte „extremitati inferioare” din cauza problemelor circulatorii. Intre 34% si 45% dintre barbatii care sufera de diabet vor avea disfunctie erectila la un moment dat.

Diabetul poate fi diagnosticat cu analize de sange simple. Medicul poate selecta unul dintre cele patru teste pentru a evalua daca aveti diabet.

Nivelul de glucoza plasmatica este important. Daca nivelul glicemiei este de 7,0 mmol / L sau mai mare dupa ce nu ati mancat nimic timp de cel putin 8 ore, medicul poate diagnostica diabetul. Daca nivelul glucozei din sange este cuprins intre 6,1 si 6,9 mmol / L, medicul  poate diagnostica starea ca fiind prediabet.

A1C, numit si hemoglobina glicata, reflecta nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2 – 3 luni. Daca A1C este de 6,5% sau mai mare, mediculpoate diagnostica diabetul. Daca A1C este intre 6,0% si 6,4%, medicul dumneavoastra poate diagnostica prediabet.
De remarcat, A1C nu poate fi utilizat pentru a diagnostica diabetul de tip 1, diabetul la copii, adolescenti sau femeile insarcinate.

Nivelul aleator de glucoza plasmatica este un alt parametru. Daca nivelul glucozei din sange este de 11,1 mmol / L sau mai mare, indiferent de ora din zi sau cand ati mancat ultima data, medicul poate diagnostica diabetul.

Este foarte important sa se tina cont de aceste simptome si de a merge la medic ori de cate ori apar.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *