Despre untul de Shea

Despre untul de Shea

Untul de Shea este un super aliment pentru piele, care provine din nucile copacului african de Shea (Karite). Este, mai concret, o grasime (triglicerida) de culoare galbena atunci cand este cruda si nerafinata, si alba cand este ultra-rafinata.

Untul de Shea este, im mod natural, foarte bogat in vitaminele A, E si F, totodata oferind si protectie UV – SPF6. Confera pielii aportul de acizi grasi esentiali si nutrientii necesari producerii de colagen, motiv pentru care este folosit, in principal, in industria cosmetica – diverse creme, lotiuni, sapunuri si produse de ingrijire a parului.

In unele tari africane, acest unt este folosit ca si baza pentru gatit, ceara pentru impermeabilizare, pentru fabricarea lumanarilor sau ca ingredient in compozitia unguentelor medicamentoase.

In medicina, studiile au demonstrat ca untul de Shea are proprietati antiinflamatorii, emoliente si umectante. Mai mult, in Nigeria, untul de Shea este utilizat pentru tratarea sinuzitei si pentru reducerea congestiei nazale, sau ca si adjuvant in cazul durerilor musculare si articulare prin masarea lui pe locul dureros.

Cum stim ce unt de Shea sa alegem?

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala impreuna cu alte agentii de renume international, au sugerat un sistem de clasificare pentru untul de Shea, in functie de gradul de rafinare, care sa ajute consumatorii sa determine mai exact calitatea acestuia. Astfel, se deosebesc urmatoarele categorii:

A – brut sau nerafinat, acesta este untul de Shea extras cu ajutorul apei
B – rafinat
C – foarte rafinat si extras cu ajutorul unor solventi, cum ar fi hexanul
D – gradul cel mai scazut de contaminare
E – extras chimic, cu contaminatii

Gradele care sunt folosite comercial sunt A, B si C.

Pentru a va putea da seama mai usor cam din ce clasa ar face parte untul de Shea pe care doriti sa il cumparati, ar trebui sa tineti cont de culoarea acestuia. Mai exact, ar trebui sa stiti ca untul brut, cel de grad A, variaza ca si culoare de la galben cenusiu pana la aceea a untului. Tot acesta are o aroma placuta de nuci, care nu se regaseste la unturile din celelalte clase.

Si continutul de vitamine este afectat prin rafinare, cu pana la 95% pentru clasa C, spre exemplu.

Cateva dintre beneficiile untului de Shea

#1. Hidratant

Concentratia mare de vitamine si acizi grasi din untul de Shea il face extrem de hranitor si hidratant pentru piele. De aceea este folosit destul de des ca si remediu pentru pielea uscata.

#2. Antiinflamator

Din cauza acidului sau cinamic si a altor compusi precum cinamat de lupeol, untul de Shea poate fi folosit cu succes in reducerea inflamatiilor la nivelul pielii, pe langa cele ale articulatiilor si muschilor, putand chiar contribui la evitarea mutatiilor cutanate. Acest lucru il face foarte benefic in tratamentul pielii acneice.

#3. Antirid, protector si revitalizant al pielii mature

Untul de Shea ajuta la producerea colagenului la nivelul pielii, in mod natural. Datorita continutului de acid oleic, stearic, palmitic si linolenic, protejeaza si hraneste pielea prevenind uscarea, iar prin utilizarea sa pe termen lung, reduce ridurile si liniile fine.

Cine ar trebui sa foloseasca unt de Shea?

Toata lumea! Fiecare dintre noi ar trebui sa avem acasa unt de Shea nerafinat, de calitate, pe care sa il includem in rutina noastra zilnica de ingrijire si infrumusetare, atat a pielii cat si a parului. Este un “must have” pe care sa il tinem aproape si pe care sa ni-l facem “cel mai bun prieten al pielii”.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *