De ce se cristalizeaza mierea?

De ce se cristalizeaza mierea?

Mierea (din latina melem; in greaca μελιττα inseamna „albina”) este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut.

Compozitia mierii de albine variaza in functie de speciile plantelor de la care albinele colecteaza nectarul, clima, conditii de stup etc. Dintre cele peste 200 de substante pe care mierea le contine, principale sunt glucidele (aprox. 76%) si apa (18%), urmate de proteine, vitamine, substante minerale, acid folic, enzime, antioxidanti si factori antibiotici.

Glucidele dau principalele caracteristici ale mierii (gustul dulce), apa determina fluiditatea, iar componentele care se gasesc in cantitati mici determina diferenta dintre diversele tipuri de miere – culoarea, aroma si gustul.

Glucidele continute de miere sunt de trei tipuri: fructoza – aproximativ 38%, glucoza –aproximativ 31% si zaharoza –aproximativ 1 – 2%. Procentajul acestor tipuri de glucide difera in functie de regiunile geografice (tara de provenienta) si tipul de miere.

Cristalizarea e un fenomen normal la miere. In functie de planta de pe care a fost cules nectarul, mierea se va cristaliza/zaharisi mai devreme sau mai tarziu.

Cristalizarea sau zaharisirea mierii este influentata de raportul dintre fructoza si glucoza. Ceea ce se produce in miere este doar rezultatul schimbarii proportiei intre cantitatea de fructoza si glucoza. Explicatia din punct de vedere chimic al acestui fenomen este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza. Fenomenul se pare ca nu este pe deplin elucidat, insa odata cu trecerea timpului cantitatea de glucoza creste in defavoarea proportiei de fructoza, sub influenta temperaturii scazute, prin urmare incep sa se formeze mici cristale de glucoza.

Mierea de salcam si de mana cristalizeaza foarte greu, deoarece contin mai multa fructoza, in timp ce la mierea de tei, rapita, floarea-soarelui, mierea poliflora, care contin mai multa glucoza, cristalizarea se produce mult mai rapid, chiar la cateva saptamani de la extractie.

Teoria conform careia mierea zaharisita isi pierde calitatile este gresita, mierea zaharisita isi pastreaza toate calitatile terapeutice pe care le-a avut in stare fluida, zaharisirea chiar poate fi un indicator al calitatii mierii.

Daca totusi vreti miere fara cristale, puteti topi mierea din borcan introducandu-l in apa calda, dar atentie ca temperatura apei sa fie de pana la 40 de grade Celsius. Daca se depaseste aceasta temperatura atunci mierea isi pierde foarte mult din calitati. Tratamentul este insa temporar deoarece mierea va cristaliza inapoi chiar mai repede decat prima data.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *