
Orezul este o cereala din care se poate obtine malt, un indulcitor natural excelent, bogat in proprietati benefice.
Este un indulcitor natural lichid, cu un gust bogat, moale, cu o aroma subtila de caramel care pastreaza dulceata si caracteristicile naturale ale cerealelor. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de miere de orez datorita aspectului sau caracteristic. De fapt, siropul galben auriu pana la maroniu arata destul de similar cu mierea obisnuita.
Acest indulcitor traditional este utilizat pe scara larga, in special in Japonia. Dar siropul dulce se bucura si de o popularitate din ce in ce mai mare in aceasta tara. Printre altele, acest lucru are legatura cu faptul ca multi oameni cauta alternative mai sanatoase la zaharul industrial.
Cum se obtine siropul din malt de orez?
Maltul de orez este un indulcitor natural care se obtine printr-un proces enzimatic ce permite transformarea amidonului din cereale in zahar. Este foarte usor solubil si reprezinta o alternativa sanatoasa pentru indulcirea diverselor preparate, bauturi, iaurturi.
Maltul din orez este preparat prin procedele traditionale de obtinere a maltului din boabele de cereale, avand o aroma bogata si cu un bun echilibru intre maltoza si zaharurile complexe.
Metoda consta in incoltirea orzului, pentru a elibera intreaga gama de enzime digestive ce desfac atat amidonul (in zaharuri naturale cu gust mai dulce), cat si proteinele si lipidele din cereale.
Siropul din malt de orez se obtine prin procesarea si rafinarea orezului integral sau a orezului brun. Procesul implica mai multe etape, inclusiv:
- Inmuierea orezului: boabele de orez integral sau orezul brun se inmoaie in apa timp de cateva ore pentru a incepe procesul de germinare.
- Germinarea: orezul se lasa sa germineze pentru a elibera enzime care descompun amidonul in zaharuri.
- Maltarea: boabele germinate sunt uscate si apoi puse intr-un mediu umed si cald pentru a incepe procesul de macerare. Acest proces declanseaza eliberarea enzimelor care transforma zaharurile in sirop.
- Extractia siropului: boabele de orez maltat se fierb in apa pentru a extrage siropul. Siropul obtinut se filtreaza si se concentreaza prin evaporare a apei.
- Rafinarea: siropul brut se rafineaza prin eliminarea impuritatilor si a excesului de apa prin fierbere si filtrare.
Rezultatul final este un sirop dulce, cu o aroma usoara de caramel, care poate fi folosit ca indulcitor intr-o varietate de retete. Siropul din malt de orez este adesea preferat deoarece este considerat a fi mai sanatos decat zaharul sau alte indulcitori, avand un indice glicemic mai scazut si continand nutrienti esentiali.
Principalele beneficii ale siropului din malt de orez
Beneficiul principal este legat de puterea sa extraordinara de indulcire si, in consecinta, de faptul ca poate fi folosit ca o alternativa valida la zahar. Spre deosebire de acesta din urma, acest produs se caracterizeaza printr-un profil nutritional mult mai mare.
Un alt beneficiu se refera la utilizarea, desi controlata, de catre persoanele cu diabet.
In plus, este deosebit de potrivit pentru cei care sufera de umflaturi abdominale, nereguli intestinale si vulnerabilitate pulmonara si bronsica.
Totodata, este si un aliment recomandat pentru cei care fac sport sau urmeaza o anumita dieta cu continut scazut de calorii.
Printre altele, fiind facut dintr-o cereala, maltul ajuta sa simti mai putina foame prin cresterea senzatiei de satietate, ajutand in curele de slabire.
Daca ar fi sa sumarizam, am spune despre siropul din malt de orez ca:
- Are un indice glicemic scazut: siropul din malt de orez are un indice glicemic mai scazut decat zaharul sau alti indulcitori, ceea ce inseamna ca eliberarea de zahar in sange este mai lenta si mai controlata. Acest lucru poate fi util in mentinerea unui nivel constant al zaharului din sange si prevenirea cresterilor bruste de insulina.
- Este fara gluten: pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten sau boala celiaca, siropul din malt de orez este o optiune buna deoarece este complet fara gluten.
- Are un continut scazut de grasimi: siropul din malt de orez este o alternativa sanatoasa la alti indulcitori care pot contine cantitati semnificative de grasimi. Acesta are un continut scazut de grasimi si poate ajuta la reducerea aportului total de grasimi in dieta.
- Contine o serie de nutrienti: siropul din malt de orez contine vitamine si minerale importante, cum ar fi fier, mangan si vitamina B6, care pot contribui la o dieta echilibrata si la mentinerea sanatatii.
- Are un gust foarte placut: siropul din malt de orez are un gust placut, dulce si usor de caramel, care il face o alternativa delicioasa la zahar si alti indulcitori.
Calorii ale maltului de orez
In ciuda faptului ca este un indulcitor, acest produs are un aport caloric mai mic decat mierea si zaharul. 100 de grame de malt de orez furnizeaza aproximativ 300 de calorii. Intrucat este un aliment cu continut scazut de calorii, acesta poate fi consumat in cantitati adecvate chiar si de catre cei care tin o dieta sau un regim.
Valorile nutritive ale maltului de orez
Maltul contine un zahar simplu legat de fructoza, maltoza.
Bogat in aminoacizi si saruri minerale, acest ingredient are concentratii bune de fier, potasiu si calciu. Pe langa acestea, mai contine magneziu si sodiu, deci actioneaza ca un tonic, inclusiv pentru sistemul nervos. De fapt, poate ajuta si la ridicarea starii de spirit in corespondenta cu schimbarile de sezon.
Utilizari ale siropului din malt de orez
Caracterizat printr-o aroma moale si delicata, acest produs poate fi folosit ca ingredient pentru multe tipuri de deserturi si paine. Spre deosebire de zaharul traditional, malturile au mult mai putine calorii si nu hranesc cariile dentare.
Se poate servi ca atare intins pe paineproaspata sau prajita sau ca inlocuitor pentru miere, se poate combina cu fructe de padure si/sau piersici feliate si servi ca atare sau ca topping peste prajituri, clatite sau serbet etc.
Fiind sarac in carbohidrati, este recomandat si copiilor, batranilor si femeilor insarcinate.
Consumul acestui tip de malt este adecvat si pentru copiii aflati in faza de intarcare. Foarte asemanator cu mierea prin aspect si textura, o poate inlocui cu usurinta ca o aroma dulce pe gustul copiilor mici.
Reteta – Orez cu lapte si fistic, indulcit cu sirop din malt de orez
Ingrediente:
- 115g orez
- 350ml apa fiarta
- 600ml lapte vegetal (lapte de orez, lapte de migdale, lapte de caju, etc.)
- 6 pastai cardamom
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1 praf sofran
- 60ml sirop de malt de orez
- 1 lingura miere
- 50g fistic

Spalati orezul intr-o cratita cu apa rece apoi fierbeti aproximativ 15 minute ( timpul de fierbere varieaza in functie de tipul orezului). Incorporati laptele, reduceti focul si acoperiti partial, gatind inca 15 minute. Adaugati condimentele si mai gatiti 15 minute. Serviti in boluri, garnisit cu fistic.
Articole pe aceeasi tema:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…