CUISOARELE (Eugenia caryophillata) – mirodenia dezinfectanta

CUISOARELE

Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Bobocii florali se recolteaza inainte de a se deschide. Mirosul lor este cald, aromat si iute. Gustul este fin, iute-dulceag, astringent si foarte aromat. Arborele de cuisoare provine din Indonezia, din insulele Ternate, Tidore, Bacan si Halmahera, numite in Evul Meniu si Insulele Mirodeniilor, sau Insulele Molucce.

Se presupune ca de aici a fost transportat in Java si apoi raspandit, de catre negutatorii arabi, in intreaga lume. Si olandezii au extins cultivarea lui iar din secolul al XVIII-lea, arborii de cuisoare au fost aclimatizati si in alte tari. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos pentru proprietatile medicinale. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor sau erau obligati sa-si inmiresmeze hainele si corpul in fumul aromat al cuisoarelor. Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr.

La sfarsitul evului mediu mirodenia era utilizata in conservarea alimentelor, iar pe unele mumii egiptene s-au gasit coliere de cuisoare. Negutatorii fenicieni au adus-o si in bazinul mediteranean. Alexandru cel Mare transforma portul fenician Tyr intr-un important punct de comert cu mirodenii din Orient. In secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu. Cuisoarele presarate pe lenjerie alungau moliile din dulapuri. Cel mai important producator actual este insula Pemba, impreuna cu Zanzibarul. Cuisoarele cresc si pe alte insule din estul Africii (Madagascar).

Denumirile din multe limbi europene provin din latinescul “clavus” care inseamna “cui”, datorita asemanarii formei. Cuisoarele pot inlocui sarea si potolesc setea de asemenea constituie un adaos pentru fructe si legume. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, la unele sortimente de prajituri, vin fiert sau ceai. Ele dau orezului o aroma deosebita. Se pot folosi la purificarea untului. In multe tari, cuisoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinti, sarurilor de baie si aromarea bauturilor alcoolice. Cuisoarele sunt una din plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pamant. O singura cuisoara pusa, de exemplu, intr-o fiertura ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. De aceea, sunt necesare la conservarea aproape a oricarui aliment, dar si pentru combaterea unei multitudini de boli infectioase.

INICATII

Colita de putrefactie, disfunctii biliare – Se pun in salatele de fructe (de mere, grapefruit, lamaie) 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Se fac cure cu astfel de salate, mancate inainte de fiecare masa, vreme de o saptamana.

Balonare – Inainte si dupa masa se ia un varf de cutit de pulbere de cuisoare. Gustul vom vedea ca este destul de greu de suportat, dar efectul este mai puternic decat al oricarui medicament.

Prevenirea racelilor – Se mesteca 1-2 cuisoare pe zi, mai ales atunci cand intram in contact cu mari aglomeratii umane.

Durerea de dinti – Se piseaza o cuisoara si se pune la dinte. Efectul anesteziant este aproape instantaneu.

Mancarimi ale pielii si piscaturile de insecte – Se amesteca praf de cuisoare cu apa pana se face o pasta, care se aplica pe piele. Va va surprinde puterea efectului lor. Taninul, uleiul eteric in care componentul principal este eugenolul, are proprietati antiseptice si anestezice si este utilizat in stomatologie si la prepararea vanilinei.

Poate fi folosit ca anestezic al dintilor, pentru dezinfectarea canalelor maselelor. Uleiul se aplica direct pe dintele dureros, dar, atentie, daca se aplica des, va dauna. Cuisoarele au un efect calmant, dezinfectant. Au actiune antivirala. Stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor, sughitului. Inlatura viermii intestinali, intaresc imunitatea, prin cresterea numarului de globule albe din sange. Sunt diuretice si depurative. Influenteaza sistemul nervos si vasele de sange. Ajuta in boli de ochi si inflamatiile urechii medii. Insulina este folosita mai eficient in prezenta cuisoarelor. In caz de raceala, se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei de cuisoare puse in apa clocotita sau se face decoct de cuisoare si se inhaleaza aburii. Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tuberculoza, boli de cap. Uleiul de cuisoare, fiind un antioxidant, ajuta vederea.

ATENTIE! Cuisoarele folosite in exces irita sistemul nervos central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *