Cele mai cunoscute superalimente explicate

Cele mai cunoscute superalimente explicate

Astazi ne-am propus sa vorbim, pe rand, despre cele mai populare superalimente si mai exact, ce alimente cu proprietati extraordinare pentru sanatate intra in aceasta categorie.

Lista de superalimente despre care am ales sa vorbim astazi cuprinde o serie de alimente pe care, cu siguranta le consumati, dar poate ca nu stiati ca sunt atat de benefice pentru sanatatea intregului organism.

Chaga (Inonotus obliquus)

Chaga sunt ciuperci parazitare de forma neregulata si aspect de carbune ars, intalnite in padurile de mesteacan, care isi datoreaza culoarea preponderent neagra prezentei unor cantitati mari de melanina. In medicina traditionala ruseasca sunt recunoscute ca tratament impotriva tumorilor maligne, iar studiile de laborator indica posibila lor actiune antioxidanta, de sustinere a sistemului imunitar si antiinflamatoare.

Chaga

Cordyceps (Cordyceps sinensis/Ophiocordiceps sinensis)

Cordyceps este un gen de ciuperci ascomicete (ciuperci parazite ce se inmultesc prin spori), cele comercializate ca suplimente nutritive (ca stimulent, tonic si adaptogen) provenind din regiunile muntoase inalte ale Chinei.

Dezvoltate pe omide si numite Yatsa Gunbu sau ciuperci caterpilar, sunt recomandate de medicina traditionala chineza si tibetana ca afrodisiac si energizant, pentru cresterea longevitatii si a calitatii vietii.

Cordyceps sinensis

O serie de studii recente sustin si efectele lor benefice ca antiviral si anticancerigen, pentru diminuarea efectelor nocive ale radiatiilor si ale chimioterapiei, ca vasodilatator si anticoagulant, pentru protejarea rinichilor de medicamentele toxice si pentru reducerea nivelului de zahar din sange.

Maitake

Maitake este o ciuperca medicinala ce creste in padurile Europei, desi valoarea ei medicinala este cunoscuta cel mai mult in Asia si, in ultimii ani, in SUA. Extractul alcoolic de maiitake scade tensiunea arteriala, iar cel in apa, nivelul colesterolului. Ciuperca intareste sistemul imunitar si, datorita acestui fapt, are si capacitatea de a elimina efectele secundare aparute in timpul chimioterapiei. Are efecte fantastice si in cazul tensiunii si diabetului.

Maitake

Reishi (ciuperca nemuririi)

Reishi este o ciuperca medicinala cu gust usor amarui si miros placut, ce contine multe vitamine (A, B2, B3, B6), biotina, acid folic si minerale (Fe, Mg, Ca, Zn, Cu, Mn si Ge), foarte importante fiind polizaharidele si triterpenii.

Reishi

Reishi scade nivelul tensiunii si al colesterolului, are efect antitromboza, permite stabilirea libera a histaminei (avand ca urmare disparitia alergiilor), imbunatateste functionarea muschiului cardiac si circulatia sanguina in inima, stimuleaza formarea diferitelor celule raspunzatoare de imunitatea organismului (cum ar fi T- si B- limfocite, macrofage, distrugatori naturali de celule), are efecte antibacteriene si ataca direct virusii.

Shiitake

Shiitake este o ciuperca medicinala cu un continut foarte bogat in substante minerale (Fe, K, Ca, Zn), vitamine din grupa B (tiamina, riboflavina, niacina), acid folic si provitamina D (ergosterol), principalele principii active din compozitia sa fiind totusi polizaharidele, in special lentinan (substanta principala cu efect in franarea tumorilor) si proteinele, mai ales eritadenina (reduce nivelul colesterolului).

Shiitake

Acestea sunt tipuri de ciuperci medicinale, pe care merita sa le introduceti in alimentatia zilnica – nu o sa va para rau!
Dar sa continuam cu lista de superalimente:

Arrowroot

Arrowroot este un amidon usor de digerat, extras din radacina plantei cu acelasi nume (Maranta arundinacea). Pudra de arorut nu are gluten, putand inlocui la copt faina de grau (1 lingurita de arorut poate inlocui 0.5 linguri de amidon de porumb sau 1 lingura de faina de grau), dar este mai putin nutritiva decat aceasta (similar altor tipuri de amidon pur, este compusa aproape in intregime din carbohidrati si lipsita de proteine).

Arrowroot

Arorutul ingroasa la o temperatura mai scazuta decat faina sau amidonul de porumb, nu este inactivat de ingredientele acide, are un gust mai neutru si nu este afectat de congelare. Este folosit la gatit pentru pregatirea sosurilor limpezi si groase, ca cele de fructe si atentie: cu pudra de arorut sosurile nu ies tulburi!

Cacao

Boabele de cacao sunt semintele arborelui Theobroma cacao, o sursa excelenta de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, fier, calciu, magneziu, vitaminele B, C si E. Prin continutul foarte ridicat de magneziu maresc puterea muschiului cardiac, scad coagularea sangelui, regularizeaza tensiunea arteriala si reduc formarea cheagurilor de sange si aparitia atacurilor cerebrale.

Cacao

Mai contin serotonina, triptofan, anandamida (hormonul fericirii), dopamina, PEA (substanta „dragostei” produsa de creier atunci cand suntem indragostiti, jucand un rol important in cresterea puterii de concentrare si a starii de constiinta si creeaza o viziune pozitiva asupra vietii).

Cardiologii elvetieni si americani numesc ciocolata amaruie, ce are un procent de 70% cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor.

Untul de cacao, similar untului de cocos, poate fi folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica. Extras fiind din boabele de cacao (constituie partea grasa a acestora), este una dintre cele mai stabile si concentrate grasimi naturale. Studii recente au indicat ca masarea pielii cu unt de cacao sustine reducerea stresului, cresterea imunitatii si chiar prevenirea cancerului, iar o serie de cercetari medicale afirma ca previn bolile cardiovasculare si amelioareaza simptomele artritice datorita continutului ridicat de polifenol. Este recomandat pentru piele uscata, ridata si matura, pentru drenaj limfatic si masaj anticelulitic.

Pasta de cacao cruda – se obtine prin amestecarea untului de cacao cu pudra de cacao cruda obtinuta prin macinarea boabelor continute in pastaile arborelui Theobroma cacao.

Cocos ulei/unt

Uleiul de cocos este considerat de locuitorii insulelor din Pacific leacul pentru toate bolile. In medicina lor traditionala cocosul, denumit si “Copacul Vietii” este utilizat pentru a trata o mare varietate de probleme de sanatate el putand fi folosit, atat intern cat si extern (hidrateaza, inmoaie, hraneste si protejeaza pielea, favorizand chiar vindecarea ei in cazul unor rani usoare, este recomandat pentru ingrijirea parului).

Cocos

Desi contine o cantitate mare de grasimi saturate (nu va speriati: sunt trigliceride cu lanturi mijlocii care se asimileaza bine) este indicat pentru boli cardiovasculare, diabet, infectii si ingrijire dentara.

Iarba de Grau

Iarba de grau nu contine gluten, are efect alcalin si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Normalizeaza functiile glandei tiroide stimuland metabolismul, imbunatateste digestia si favorizeaza scaderea in greutate, are un continut ridicat de enzime si un efect detoxifiant.

Efectele sale sunt extraordinare.

Iarba de Grau

Iarba de Orz

Iarba de orz este un aliment extrem de benefic sanatatii, foarte nutritiv si usor de digerat. Are de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 5 ori mai mult fier decat spanacul si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Contine cantitati semnificative de vitamina B12, clorofila, proteine, enzime, minerale, vitamine, antioxidanti, magneziu, SOD (superoxid dismutaza – antioxidant puternic), fier, acid folic, P4D1 (enzima cu proprietati reparatorii a ADN-ului din celulele corpului uman).

Iarba de Orz

Fructele de acai

Fructele de acai sunt printre cele mai nutritive alimente amazoniene, bogate in vitamina B, minerale, fibre, proteine si acizi grasi omega-3, acid oleic (omega-9) si fitonutrienti. Fructele de acai au o cantitate de cateva ori mai mare de antocianina decat cea gasita in vinul rosu, antioxidant cunoscut mai ales datorita studiilor legate de Paradoxul Francez (francezii avand mult mai putine cazuri de boli cardiovasculare fata de tarile din jur, datorita consumului de vin rosu).

acai

Fructele de acerola

Fructele de acerola au un procent extrem de ridicat de vitamina C (aproape egal cu fructele de camu camu), contin provitamina A in cantitati comparabile cu morcovul, minerale (de magneziu, potasiu) si vitamine (B2, B5, B9). Medicina traditionala le utilizeaza in cazuri de afectiuni hepatice, diaree, dizenterie, tuse, raceli si dureri in gat, iar continutul mare de vitamina C, puternic antioxidant, justifica utilizarea lor ca stimulator si modulator al sistemului imunitar.

acerola

Conform unor cercetari recente, sunt utile si pentru prevenirea bolilor datorate inaintarii in varsta, au o ridicata activitate antibacteriala si pot prezenta citotoxicitate fata de unele celule canceroase rezistente la medicamente.

Fructele de baobab

Fructele de baobab au o coaja tare, catifelata, sunt de dimensiunea unei nuci de cocos iar miezul lor, cu aroma situandu-se undeva intre grapefruit, pere si vanilie, se deshidrateaza natural si se consuma in general ca ingredient in sosuri si bauturi. Pudra din fructe de baobab contine vitamina C si B2, minerale (Ca, Ph, Fe, K, Mg) si antioxidanti, traditional folosindu-se impotriva febrei si pentru calmarea stomacului.

baobab

Fructele de camu camu

Fructele de camu camu constituie una dintre cele mai bogate surse de vitamina C naturala (2-3% din partea comestibila), continand in acelasi timp si caroten, calciu, proteine, serina, tiamina si valina. Sunt recomandate in principal pentru vitaminizarea naturala a organismului, ca imunostimulator (pentru prevenirea si tratarea gripei si a racelilor) si datorita efectului lor anti-aging asupra pielii (datorat antioxidantilor continuti). Au proprietati antiseptice, iar bastinasii amazonieni le intrebuinteaza ca afrodisiac.

camu camu

Fructele de goji

Fructele de goji sunt o sursa naturala de energie pentru organismul uman, pe termen lung, ajutand la cresterea longevitatii. Au efect puternic antioxidant, intaresc inima si sistemul imunitar, reduc efectele procesului de imbatranire. In medicina traditionala asiatica sunt mentionate ca remediu pentru ficat, rinichi, ochi si inima, ce imbunatateste circulatia sangelui, ajuta vederea si intareste muschii si sistemul osos.

goji

Fructele de guarana

Fructele de guarana au ca ingredient principal guaranina, un compus chimic identic cu cafeina din cafea si teina din ceai, aflat intr-o concentratie de 3.5 ori mai mare decat cafeina din cafea. Guarana stimuleaza sistemul nervos central si glandele suprarenale, imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si metabolismul glucidic.

guarana

Incan golden berries

Incan golden berries sunt fructe de padure uscate, pline de nutrienti (vitaminele P, A, C, B1, B2, B6 si B12, pectina, fosfor si 16% proteine), cu gust dulce si aroma acrisoara de lamaie, din specia Physalis peruviana (catina incasa). Se pot servi ca atare sau adaugate in deserturi sau smoothie-uri.

Incan golden berries

Fructele de schisandra

Fructele de schisandra cresc in ciorchini, sunt de culoare rosu aprins, dulci si au seminte picante si amare. Actiunea majora a acestei plante este cea antioxidanta, dar are si proprietati astringente si antibacteriene si sunt adaptogene (sustin adaptarea organismului uman la factorii de stres, interni sau externi). Este recomandata in afectiuni renale, transpiratii nocturne, pentru stimularea sistemului imunitar dupa chimioterapie, in alergii, insomnie, pentru normalizarea glicemiei, a colesterolului si a tensiunii arteriale si ameliorarea simptomelor menopauzei.

schisandra

Fructele de lucuma (Poteria lucuma)

Fructele de lucuma (Poteria lucuma) – sunt considerate un indulcitor sanatos, cu un indice glicemic scazut, ce poate fi intrebuintat pentru prepararea de dulciuri, inghetate, budinci, creme, smothie sau produse de patiserie, etc. Pulpa lor dulce, supranumita si aurul incasilor (este portocalie si galbena), este astazi una dintre cele mai populare arome de inghetata.

lucuma

Fructele de maqui (Aristotelia chilensis)

Fructele de maqui (Aristotelia chilensis) – originare din padurile temperate umede din Chile si sudul Argentinei, sunt apreciate indeosebi pentru culoare si continutul de antociani (212mg la 100g fruct uscat), pigmenti rosiatici cu puternic efect antioxidant. Traditional sunt folosite in Chile pentru prepararea unei bauturi care se aprecia ca sustinea rezistenta neobisnuita a razboinicilor din zona, iar medicina traditionala le foloseste in principal pentru a trata disreea, inflamatiile si febra.

maqui

Fructul pasiunii

Fructul pasiunii – sunt fructele unei plante agatatoare (Passiflora edulis) originara din Brazilia, Paraguay si nordul Argentinei, cu aspect si dimensiuni variate, in functie de specie. Foarte bogate in vitaminele C si A, acestea si un continut ridicat de fibre, fier si carbohidrati. Desi cercetarile in acest sens continua, o serie de studii par a sustine efectele lor benefice in inhibarea celulelor canceroase, pentru protejarea inimii si reducerea nivelului de colesterol, ca antimicrobian si pentru sustinerea performantelor atletice.

Fructul pasiunii

Daca sunt consumate seara inainte de culcare au efect somnifer, sustin relaxarea si un somn odihnitor.

Pudra proteica de canepa

Proteinele din canepa contin toti cei 21 de aminoacizi cunoscuti, inclusiv pe cei 8 aminoacizi esentiali, pe care organismul uman adult nu ii poate produce. 65% din continutul total de proteine din samanta de canepa este proteina globulara numita edestina, care se aseamana foarte tare cu globulina din plasma sanguina umana.

canepa

Edestina este usor de digerat, se absoarbe usor si este vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Spre deosebire de alte pudre proteice, pudra proteica din canepa are un continut bogat in acizi grasi polinesaturati esentiali omega-6 si omega-3, intr-un raport ideal pentru asimilarea lor de catre organism (3:1).

Pudra proteica de mazare

Este un supliment alimentar compus aproape in exclusivitate din proteine extrase din mazare, fara cantitati semnificative de grasimi sau carbohidrati. Contine un procent ridicat de lizina si unul redus de aminoacizi sulfurosi (cisteina si metionina), completandu-se foarte bine cu pudra proteica de orez intr-un amestec considerat de multi a fi printre cele mai gustoase pudre proteice.

mazare

Pudra proteica de mazare este apreciata pentru digestibilitatea sa ridicata (90-95%) si potentialul scazut de reactii alergice, are o textura usoara si un gust usor dulce. Daca se amesteca o cantitate mare de pudra proteica de mazare cu cantitati mici de apa, se poate forma un amestec de semi-solid, care poate fi intins pe paine.

Pudra proteica de orez

Pudra proteica de orez este un supliment alimentar ce contine aproape in exclusivitate proteine extrase din orez, fara cantitati semnificative de grasimi sau carbohidrati.

Are un procent ridicat de aminoacizi sulfurosi (cisteina si metionina) si unul redus de lizina, completandu-se foarte bine cu pudra proteica de mazare intr-un amestec considerat de multi a fi printre cele mai gustoase pudre proteice.

orez

Consumul zilnic al proteinelor de orez poate stimula sistemul imunitar pentru a facilita vindecarea ranilor si pentru a avea o piele sanatoasa si poate stabiliza nivelul zaharului din sange.

Miezul samburilor de caise

Miezul samburilor de caise este printre sursele cele mai bogate in vitamina B17, cunoscuta si sub numele de amigdalina sau laetril, foarte importanta in prevenirea si tratarea cancerului, pentru mentinerea tensiunii arteriale la valori normale si ameliorarea durerilor provocate de artrita. 100g miez de caise inmagazineaza energie (480 kcal), carbohidrati (17-28%), proteine (14-45%), vitamine (B15, B17-letril, E-4mg), fitosteroli, antioxidanti, lipide (28-67%), acizi nesaturati (acizi esentiali omega-3 si -6).

cais

Semintele de Chia

Mancarea de baza a maiasilor si aztecilor, folosita de acestia pentru energizare, erau consumate foarte mult de catre mesagerii care alergau pe distante mari.

Dintre toate semintele, semintele de chia contin unul din cele mai mari procente de acizi grasi nesaturati, acid alfa-linolenic si linoleic (circa 83,2%), fiind o importanta sursa de acizi omega-3 si omega-6 si avand cantitati mai mici de omega-9.

Chia

Cu un indice glicemic mic, sunt foarte bune pentru diabetici deoarece formeaza un gel in stomac, ce incetineste transformarea carbohidratilor in zahar.

Semintele de pin

Semintele de pin sunt o sursa importanta de proteine si fibre vegetale, contin magneziu si potasiu, vitamina E, K si niacina, din ele extragandu-se si un ulei apreciat pentru aroma sa fina, de nuca si proprietatile lui nutritive.

Se pot servi ca atare, crude sau prajite, ori adaugate in diferite smoothie-uri, salate sau preparate din legume ori peste.

pin

Shilajit (mumio)

Mumio este un compus organic bogat in minerale, infiltrat printre stancile inalte ale muntilor din nord-estul Indiei si din alte parti ale Asiei, in timpul verii. Ayurveda il considera un panaceu care produce efecte vindecatoare de amploare la nivel foarte profund in organism. Contine 85 de minerale in forma ionica, acid carboxilic aromatic, acid humic, acid fulvic, triterpene.

Shilajit

Sustine transportul si absorbtia nutrientilor in organism si amplifica procesele de metabolizare a proteinelor si acizilor nucleici, regenereaza sistemul nervos, este antioxidant, antiinflamator, nootropic (imbunatateste functiile mentale), are efect antitumoral si stimuleaza sistemul imunitar.


Tot despre superalimente mai puteti citi si:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *