Ce este inulina si pentru ce se foloseste?

Ce este inulina si pentru ce se foloseste?

Plantele produc in mod natural inulina si o utilizeaza ca sursa de energie.

Astazi, inulina este adaugata la tot mai multe produse alimentare, datorita beneficiilor si adaptabilitatii sale.
Va invitam sa cititi mai departe pentru a afla mai multe despre acesta sursa de fibre si modul in care va poate beneficia.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este inulina?
2. In ce alimente se poate adauga?
3. Beneficiile inulinei pentru sanatate
4. Suplimente alimentare cu inulina
5. Efecte secundare si riscuri
6. Ce spune eticheta unui produs privitor la inulina?
7. Depozitare, dozare si preparare
8. Utilizarea inulinei in produsele de patiserie – cum sa procedati acasa

Ce este inulina?

Inulinele sunt un grup de oligozaharide ce contin fructoza. Ele apartin clasei de carbohidrati cunoscuta sub denumirea de fructani.

Sunt compuse in principal din unitati de fructoza cu o molecula de glucoza terminala, fiind o poliglucida nereducatoare.

Inulinele sunt utilizate de catre plante pentru depozitarea energiei, gasindu-se in general la nivelul radacinilor si rizomilor. Multe plante care sintetizează si acumuleaza inulina nu mai acumuleaza alte astfel de materiale, cum ar fi amidonul.

Se gasesc in mai multe radacini, cum ar fi de cicoare, hrean, ceapa, topinambur, anghinare, sparanghel, banane, usturoi, praz, grau, agave, etc. 

In ce alimente se poate adauga?

Inulina este un produs solubil extras din radacini. Ca si pudra solubila, acesta poate fi adaugata in orice aliment sau bautura fara a-i afecta gustul sau textura, in acelasi timp adaugand o cantitate de fibre dietei zilnice.

Datorita consistentei cremoase, inulina functioneaza ca si inlocuitor de grasime in margarina si diverse sosuri pentru salate. De asemenea, este folosita pentru a inlocui o parte din faina alba existenta in produsele de panificatie.

Puteti adauga pulbere de inulina in iaurt, budinci, sau chiar intr-o cesca de cafea sau ceai. Se poate, de asemenea, presara peste fructe, pentru a le indulci putin, in smoothie si pentru glazurarea legumelor coapte.

Beneficiile inulinei pentru sanatate

Aceasta substanta incepe sa fie folosita din ce in ce mai mult in alimente, datorita caracteristicilor sale nutritionale si functionale deosebite.

Poate fi utilizata ca indulcitor pentru inlocuirea zaharului, in alimentele grase si fainoase. Tot ea este cea care creste de asemenea si absorbtia calciului si posibil cea a magneziului, fiind promotor al cresterii unei flore intestinale sanatoase (prebiotic).

Din punct de vedere nutritional, este considerata a fi o fibra solubila, din acest motiv consumul unor cantitati mari conduce la balonare.

Este totusi o fibra solubila care are un impact minim asupra glicemiei, putand fi consumata si de diabetici si suferinzii de alte boli cu probleme in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange.

Inulina mai ajuta si la stabilizarea florei intestinale si de aceea este folosita tot mai frecvent in alimentatia zilnica.

Tot ea ajuta la incetinirea digestiei si a absorbţiei intestinale, astfel ca organismul utilizeaza la un nivel mai scazut caloriile din alimentatie si simultan faciliteaza tranzitul intestinal. Rezultatul este scaderea apetitului  si a poftelor alimentare nejustificate.

In plus, inulina ajuta si la mentinerea unui nivel optim de energie si vitalitate pe parcursul intregii zile, mai ales in conditiile in care dietele de modelare a siluetei sunt insotite de sport sau alte activitati fizice.

Suplimente alimentare cu inulina

Ca supliment alimentar, aceasta este disponibila sub forma de capsule si pulbere.

O doza tipica este de aproximativ 3 gr pe zi. Dar puteti lua inulina consumand alimente care o contin in mod natural.

Puteti lua in considerare acest supliment alimentar pentru a ajuta sanatatea digestiva atunci cand urmati un regim probiotic sau cand utilizati antibiotice pentru tratarea unei boli de natura bacteriana.

Un studiu din 2015 a testat inulina sub forma de pulbere, pentru a determina daca a contribuit la sanatatea subiectilor in vreun fel.
Acestia s-au simtit mai bine (bine-dispusi), mai putin flamanzi si au avut o senzatie de plin pe o perioada mai mare de timp, in comparatie cu cei care au luat placebo.

Efecte secundare si riscuri

Orice cantitate de inulina este considerata sigura pentru consumul uman, fiind extrem de putin probabil sa declanseze orice fel de reactie alergica.

Cand incepeti sa utilizati inulina, este posibil sa simtiti un disconfort digestiv, cum ar fi flatulenta sau scaune inconsistente.

Recomandarea este sa beti multa apa atunci cand o incorporati in dieta zilnica si sa va asigurati ca incepeti cu doze mici. Acest lucru va ajuta la prevenirea unor posibile probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipatia sau diareea.

Daca sunteti gravida, trebuie sa discutati cu medicul inainte de a lua orice supliment cu inulina.

Ce spune eticheta unui produs privitor la inulina?

In supermarketuri, puteti gasi inulina adaugata in iurturi, batoane proteice sau cereale, printre altele.

Daca alimentele au adaugata inulina, aceasta poate fi identificata pe eticheta dupa nume: extract de radacina de cicoare, inulina, oligozaharida sau oligofructoza.

Depozitare, dozare si preparare

Alimentele bogate in inulina trebuiesc pastrate bine astfel incat sa nu se altereze.

Cantitatea de fibre pe care ar trebui sa o ingerati pe zi variaza in functie de varsta, sex si necesarul global de calorii. Majoritatea oamenilor ar trebui sa primeasca zilnic aproximativ 25 pana la 38 de grame de fibre. De retinut ca aceasta cantitate este de fibre in general, si nu neaparat de inulina.

Daca suplimentati cu inulina, cele mai consistente portii vor furniza aproximativ 2-3 gr de fibre per portie. De retinut acest aspect atunci cand va calculati aportul total de fibre.

Adaugarea pulberii de inulina la produsele de patiserie poate adauga un plus de dulce, creste cantitatea de fibre si prebiotice a painii, brioselor, prajiturilor si a altor produse de patiserie.

Utilizarea inulinei in produsele de patiserie – cum sa procedati acasa

Este bine sa incepeti sa adaugati inulina in dieta gradual. O lingurita ofera intre 2.25 si 3 gr de fibre. Adaugati-o doar la un produs de patiserie, iar apoi la mai multe, treptat, pentru a vedea efectele asupra retetelor si a sanatatii.

In general, se adauga 1 lingurita de pulbere de inulina per portie la retetele coapte. Poate fi utilizata pentru prajituri, briose, tarte, placinte, cozonac, etc.

Reduceti continutul de zahar din reteta in cazul in care utilizati pulbere de inulina derivata din radacina de cicoare – inlocuiti intr-un raport de 1:1 (o lingurita de zahar se inlocuieste cu o lingurita de inulina). Daca nu va deranjeaza dulcele, puteti lasa si intreaga cantitate de zahar din reteta, iar inulina sa o adaugati suplimentar.

In retetele cu drojdie, la fel, se inlocuieste zahar in cantitate egala cu pulbere de inulina.

Evitati totusi sa adaugati mai mult de 1-1/2 – 2 lingurite per portie la reteta, pentru a evita eventuale deranjamente ale stomacului.

Sfat!
Inulina poate afecta usor textura anumitor produse de patiserie, deci este posibil sa faceti cateva incercari pentru a determina cantitatea exacta care functioneaza. Este bine sa incepeti cu retete care au deja acest ingredient.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

3 comentarii

  1. Un post informativ, multumesc

  2. Bune informatii. Inulina este hrana pentru actobacillus.
    Vedeti ca in text aveti o greșeală de exprimare care a virusat limba română din frica analfabetilor de cacofonii. ”Ca si supliment alimentar”, corect ”Ca supliment alimentar”. ”Ca și” se folosește exclusiv in situații comparative.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *