Ce este inulina si pentru ce se foloseste?

Ce este inulina si pentru ce se foloseste?

Ce este inulina?

Inulinele sunt un grup de oligozaharide ce contin fructoza. Ele apartin clasei de carbohidrati cunoscuta sub denumirea de fructani. Se gasesc in mai multe radacini, cum ar fi  de cicoare, hrean, ceapa, topinambur etc. Sunt compuse in principal din unitati de fructoza cu o molecula de glucoza terminala, fiind o poliglucida nereducatoare.

Inulina este un produs solubil extras din radacini. Ca si pudra solubila, acesta poate fi adaugat in orice aliment sau bautura fara a-i afecta gustul sau textura, in acelasi timp adaugand o cantitate de fibre dietei zilnice.

Inulinele sunt utilizate de catre plante pentru depozitarea energiei, gasindu-se in general la nivelul radacinilor si rizomilor. Multe plante care sintetizează si acumuleaza inulina nu mai acumuleaza alte astfel de materiale, cum ar fi amidonul.

Aceasta substanta incepe sa fie folosita din ce in ce mai mult in alimente, datorita caracteristicilor sale nutritionale si functionale deosebite. Poate fi utilizata ca indulcitor pentru inlocuirea zaharului, in alimentele grase si fainoase. Tot ea este cea care creste de asemenea si absorbtia calciului si posibil cea a magneziului, fiind promotor al cresterii unei flore intestinale sanatoase (prebiotic). Din punct de vedere nutritional este considerata a fi o fibra solubila, din acest motiv consumul unor cantitati mari conduce la balonare. Este o fibra solubila care are un impact minim asupra glicemiei, putand fi consumata si de diabetici si suferinzii de alte boli cu probleme in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange.

Inulina mai ajuta si la stabilizarea florei intestinale si de aceea este folosita tot mai frecvent in alimentatia zilnica.

Tot ea ajuta la incetinirea digestiei si a absorbţiei intestinale, astfel ca organismul utilizeaza la un nivel mai scazut caloriile din alimentatie si simultan faciliteaza tranzitul intestinal. Rezultatul este scaderea apetitului  si a poftelor alimentare nejustificate.

In plus, inulina ajuta si la mentinerea unui nivel optim de energie si vitalitate pe parcursul intregii zile, mai ales in conditiile in care dietele de modelare a siluetei sunt insotite de sport sau alte activitati fizice.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Un comentariu

  1. Thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *