
Agaricus blazei Murrill , cunoscuta si sub numele de ,,Cogumelo do Sol” in Brazilia sau ,,Himematsutake” in Japonia, este o ciuperca originara din Brazilia si cultivata pe scara larga in Japonia pentru utilizarile sale medicinale, astazi fiind considerata una dintre cele mai importante specii biotehnologice comestibile si culinar-medicinale.
Aproximativ cu 60 de ani in urma, in 1945 a fost descris pentru prima data in Florida de micologul american William Alphonso Murrill, ca o noua specie necunoscuta pana atunci, o ciuperca cu tulpina alba si palaria maronie.
Aceasta ciuperca cu aspect decorativ, cu mirosul si gustul placut asemanator migdalei – martipanului a devenit repede cautata in toata lumea. In Occident, Agaricus blazei este de obicei vandut ca supliment alimentar, dar este disponibil si ca ciuperca intreaga uscata in scopuri culinare.
Agaricus Blazei este studiata pentru urmatoarele posibile efecte terapeutice: reduce stresul fizic si emotional, stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste calitatea vietii la diabetici, reduce colesterolul, reduce simptomele osteoporozei si ulcerului peptic, imbunatateste circulatia si digestia si poate fi utila in anumite afectiuni oncologice.
Calitati nutritive
Ciuperca Agaricus Blazei Murill are calitati nutritive si terapeutice care o situeaza deaasupra altor ciuperci:
- Cel mai mare nivel de proteine (46.2% fata de media de 43%)
- Cel mai inalt nivel de carbohidrati non-fibrosi (38%) – contine mai mult acid glutamic decat alte ciuperci Agaricus de pe piata
- Contine (la 100 grame): 359 Kcal, 10.5g proteine, 0.5g grasimi, 68.1g carbohidrati

Agaricus blazei Murill este o ciuperca comestibila bogata in nutrienti si substante bioactive cu potential beneficiu pentru sanatate.
Printre nutrientii si substantele bioactive prezente in Agaricus blazei se numara:
- Proteine: Agaricus blazei contine aproximativ 2-3 grame de proteine per 100 de grame de ciuperci.
- Fibre: contine aproximativ 3 grame de fibre per 100 de grame de ciuperci, care pot ajuta la mentinerea sanatatii digestive.
- Carbohidrati: contine aproximativ 3-4 grame de carbohidrati per 100 de grame de ciuperci, inclusiv glucoza, fructoza si lactoza.
- Vitamine: contine vitamine din complexul B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina si acid folic, precum si vitamina D.
- Minerale: Ciuperca contine minerale importante, cum ar fi potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor si seleniu.
- Polizaharide: Agaricus blazei contine o varietate de polizaharide, inclusiv beta-glucani, care au fost asociate cu efecte imunomodulatoare si antitumorale.
- Ergotioneina: contine cantitati semnificative de ergotioneina, un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
- Lectine: Agaricus contine lectine, proteine care se leaga de molecule de carbohidrati si care pot avea efecte imunomodulatoare.
- Polipeptide: proteine care pot ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si la protejarea celulelor beta ale pancreasului.
- Triterpene: compusi care au fost asociati cu efecte antitumorale, imunomodulatoare si antiinflamatorii.
- Ergosterol: un precursor al vitaminei D, care poate fi transformat in vitamina D in organism prin expunerea la lumina soarelui.
- Enzime: contine enzime digestive, cum ar fi lipazele si proteazele, care pot ajuta la descompunerea grasimilor si proteinelor din alimente.
- Acid linoleic conjugat (CLA): Agaricus blazei contine CLA, un acid gras care a fost asociat cu efecte benefice asupra sanatatii inimii si pierderii in greutate.
Ce beneficii are Agaricus Blazei?
- stimuleaza productia osoasa prin ergosterol, motiv pentru care este considerat un remediu excelent in osteoporoza
- intareste sistemul imunitar
- trateaza alergiile cutanate
- regleaza secretiile tiroidiana si a gonadelor
- este utila in tratarea boliilor reumatismale cornice
- beta – D – glucan stimuleaza productia de interferon propriu, de aceea ciuperca are rol protector impotriva virusului hepatic
- prin vitamina B12, acid folic, fier, cupru, cobalt, triptofan, ciuperca stimuleaza productia de globule rosii
- combate si previne anumite tipuri de cancer inclusiv cancerul de san, de intestine, plamani si prostata – Ciuperca Agaricus contine steroizi naturali cunsocuti datorita efectelor lor anticancerigene
- imbunatateste eficienta tratamentelor de cancer alternativ si conventional, inclusiv a chimioterapiei
- este un puternic detoxifiant
- datorita continutului sau ridicat de minerale, combate osteoporoza
- favorizeaza absorbtia intestinala
- regleaza tensiunea arteriala, colesterolul si previne ateroscleroza
- imbunatateste functionarea ficatului
- combate diabetul si afectiunile relationate cu diabetul – ciuperca Agaricus reduce glucoza din sange, iar proteinele acide prezente in ciuperca au efecte pozitive asupra reducerii glucozei din sange. In prezent, exista multe cazuri de imbunatatiri surprinzatoare a starii persoanelor diabetice, mai ales in Japonia
- trateaza hepatita B
- mentine procesul de multiplicare celulara in limite normale
- stimuleaza transmisia nervoasa si activitatea sistemului nervos central
- ajuta regenerarea capilara si epiteliala
- reduce daunele cauzate de radicalii liberi
- conform unor studii medicale, aceasta ciuperca medicinala este eficienta si pentru combaterea virusului HIV
- ciuperca Agaricus are un efect compensatoriu al altor tratamente – prin intarirea raspunsului imunitar, aceasta ciuperca restaureaza valorile suprimate de chimioterapie si radioterapie
Agaricus Blazei si cancerul
Dintre toate ciupercile medicinale, Agaricus – denumita ciuperca soarelui sau ciuperca lui Dumnezeu este recunoscuta ca fiind cea mai eficienta in combaterea cancerului. Aceasta ciuperca medicinala este faimoasa in intreaga lume datorita capacitatii sale de a preveni, regla, combate si controla crearea celulelor canceroase din corp.
Cele doua modalitati principale in care se afirma ca ciuperca Agaricus ajuta la prevenirea cancerului este prin imunopotentare, care inseamna o crestere a raspunsului imunitar si inhibarea directa a angiogenezei, procesul prin care tumorile canceroase formeaza noi vase de sange pentru a se hrani. Prin intermediul acestor doua moduri de actiune, Agaricus a aratat o promisiune incredibila in domeniul cercetarii impotriva cancerului.
In ceea ce priveste efectul anti-cancer, testele de la Facultatea de Medicina a Universitatii Tokyo si alte centre de cercetare din Japonia, au aratat ca rata involutiei complete a maladiei este de 90% in cazul Ciupercii lui Dumnezeu, performanta neatinsa de nicio alta ciuperca folosita in terapii. Prin continutul de beta-glucan, ciuperca ajuta la inhibarea celulelor canceroase si fortifica organismul. Prelungeste astfel viata, celulele maligne fiind stopate din evolutie. Mai mult, are rol profilactic, prevenind aparitia cancerului.
Betaglucanii din aceasta ciuperca stimuleaza activitatea macrofagelor, adica a anticorpilor care distrug si impiedica inmultirea celulelor cancerigene. Agaricus Blazei Murill stimuleaza, printre altele, limfocitele T si B, producerea de interferon si de interleuchine. S-a constatat ca atunci cand o persoana consuma ciuperca Agaricus, in sangele acesteia creste cu 3.000% producerea de celule NK – asa-numitele celule asasine ale sistemului imunitar- in doar 2-4 zile.
Din cauza ca beta-D-glucan stimuleaza productia de interferon propriu, ciuperca are rol protector impotriva virusului hepatic. S-a mai constatat ca este un puternic detoxifiant, favorizeaza absorbtia intestinala, stimuleaza transmisia nervoasa si activitatea sistemului nervos central, regleaza contractia musculara, ajuta regenerarea capilara si epiteliala. Cazurile in care Ciuperca lui Dumnezeu si-a dovedit cu prisosinta calitatile curative sunt: cancerul de san, de colon, de ficat, plamani, pancreas, iar in faze foarte avansate, readuce pofta de mancare, buna dispozitie si amelioreaza durerile pana cand bolnavul nu mai are nevoie de morfina.
In lupta contra cancerului, Agaricus Blazei Murill se poate asocia cu celelalte ciuperci terapeutice precum Reishi Ganoderma, Maitake si Shiitake. Prin combinare in proportii bine definite (dupa tipul de cancer) se poate realiza un “cocktail” foarte eficient.
Agaricus blazei si diabetul
Ciupercile Agaricus blazei pot avea un loc in tratamentul diabetului de tip 2 , spune o revizuire a studiilor din 2017 in World Journal of Diabetes.
Potrivit cercetatorilor, Agaricus blazei contine beta-glucan (un tip de fibre dietetice) si oligozaharide (un tip de carbohidrati). Ambele sunt cunoscute pentru a imbunatati nivelul glicemiei prin reducerea stresului inflamator asupra pancreasului, sursa primara de insulina a organismului.
Atunci cand este utilizata in asociere cu metformina anti-diabet, o doza zilnica de 1.500 de miligrame (mg) de Agaricus blazei a reusit sa imbunatateasca rezistenta la insulina si sa reduca nivelul zaharului din sange la jumatate, comparativ cu persoanele carora li s-a administrat singura metformina.
Contraindicatii
Tratamentul cu Agaricus Blazei este personalizat in functie de boala pacientului care vrea sa il urmeze. O cura dureaza intre 3 si 6 luni. Cazurile grave trebuie sa urmeze cura 1 an sau mai mult. Curele se pot face in paralel cu tratamente alopate, chimio sau radioterapie. Cele doua functioneaza de minune impreuna.
Este indicat un consum preventiv in perioadele reci ale anului. Vara se recomanda pauza pentru ca sistemul imunitar sa se intareasca.
Ciuperca Agaricus este contraindicata pacientilor care sufera de boli autoimune, celor care au suferit transplanturi de organe si celor care prezinta alergii. Nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau care alapteaza, inclusiv copiilor sub 8-10 ani (exceptie fac cazurile grave de leucemii severe sau sistem imunitar foarte slabit.
Pe aceeasi tema:
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…