
Este o reteta de carnaciori obtinuti din ingrediente de origine vegetala, dar foarte aromati chiar si pentru oaspetii non-vegani.
Se pot gati simplu, intr-o tigaie grill sau se pot savura intr-o chifla, cu diverse sosuri. Daca ii modelezi ca pe chiftelele de burger, poti prepara cu ei chiar si niste burgeri vegani absolut deliciosi!
Ingrediente
2 catei de usturoi, maruntiti
1/2 ceapa, taiata marunt
425 gr de fasole gata fiarta, la conserva, clatita si scursa in prealabil
1 lingurita de seminte de fenicul
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de chimen macinat
1 lingurita de boia de ardei dulce (poti folosi si iute daca iti place picant)
1 lingura pasta de rosii
1 lingura de sirop de artar
1 lingura de sos de soia simplu sau tamari
1/2 lingurita de sare si 1/2 lingurita de piper negru macinat
aproximativ 120 gr de faina alba de grau
Mod de preparare
- Incinge putin ulei de masline intr-o tigaie si gateste ceapa si usturoiul la foc mediu spre mare pana cand se rumenesc. Pune deoparte.
- Adauga restul ingredientelor ramase, cu exceptia fainii, in bolul unui blender sau robot de bucatarie. Pune si ceapa si usturoiul si mixeaza bine pana cand se amensteca totul.
- Pune faina si amesteca pana cand compozitia formeaza o bila. Nu trebuie sa fie o bila perfect rotunda.
- Transfera compozitia astfel obtinuta pe un tocator din lemn si aranjeaza-o sub forma de franzela.
- Pregateste o oala mare, umpluta cu aproximativ 5 cm de apa, cu un cos pentru preparare la abur deasupra si adu la fierbere.
- Imparte compozitia in 8-10 bucati egale, in functie de cat de mari vrei sa iasa carnaciorii. Ruleaza fiecare bucata in forma unui carnacior si impacheteaza-o strans in folie de aluminiu.
- Gateste carnaciorii astfel impachetati la abur, pentru circa 40 de minute, intorcandu-i la jumatatea timpului. Dupa ce sunt gata, scoate-i, lasa-i sa se raceasca aproximativ 5 minute, apoi scoate-i din folie.
- Incalzeste putin ulei de masline intr-o tigaie si prajeste carnaciorii la foc mediu spre mare pentru aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana cand capata o culoare usor maronie.
Cateva sfaturi:
- Poti adauga in compozitie orice legume doresti, dar fasolea este cea mai buna optiune.
- De asemenea, poti adauga sau omite din lista de mai sus orice condimente doresti. Poti adauga in schimb, ceva mixuri de condimente pentru carne de porc sau pui.
- Poti folosi si un alt indulcitor in loc de siropul de artar sau poti sa nu mai pui deloc, daca nu vrei putina dulceata.
- Daca vrei sa obtii carnaciori fara gluten, poti pune o faina fara gluten, dar tine cont ca va trebui sa pui mai multa sau mai putina ca sa ajungi la consistenta ideala.
- Daca nu poti consuma sos de soia, poti inlocui cu putin bulion de rosii, sau chiar putina apa.
- reteta preluata de pe simpleveganblog.com
Alte retete pe care le poti incerca:
ficatu se regenereaza dar sa elimiti toxinele si grasimile,adica sa mancam fruncte si legume,dar ce facem cu toxinele din legume…