Camu Camu – actiuni terapeutice

Camu Camu - actiuni terapeutice

Camu camu (Myrciaria dubia) este o planta perena din familia Myrtaceae, inrudita cu mirtul, eucaliptul si ienibaharul. Este un arbust de 3-5 m inaltime, intalnit pe malul raurilor in selva amazoniana din Peru si Brazilia, are flori mici, cerate, cu petale albe si aroma dulceaga, iar fructele sale sunt mici si rotunde, asemanatoare cireselor, au diametrul de aproximativ 3 cm, coaja lucioasa rosie sau purpurie si o pulpa zemoasa, dulce si acrisoara, ce inveleste 2 seminte.

Ingrediente active – fructele de camu camu sunt astazi renumite pentru continutul foarte mare de vitamina C naturala, circa 2-3% din greutatea fructelor proaspete, dar documentatia despre utilizarile lor traditionale este saraca. Fiind foarte acide, nu s-au numarat printre alimentele de baza ale popoarelor indigene si nu erau cultivate.

Pe langa vitamina C, fructele de camu camu sunt si o importanta sursa de carotenoide (luteina, beta-caroten si zeaxantina, antioxidanti foarte importanti pentru sanatatea ochilor), minerale (mangan si cupru), aminoacizi (valina, leucina si serina) si flavonoide (antociani, flavonoli si flavanoli). Dupa atingerea maturitatii, fructele incep sa piarda din continutul de vitamina C in favoarea aromei lor, respectiv a continutului de flavonoide.

Actiuni principale: antioxidant, nutritiv, astringent.

Desi fructele de camu camu nu au fost subiectul multor cercetari, analizele efectuate le-au pus in evidenta eficienta:

• antioxidant – inhiba radicalul DPPH, folosit des pentru verificarea eficacitatii antioxidantilor;
• antidepresiv – au fost obtinute rezultate foarte bune in atacurile de panica sau in ADHD (boala deficitului de atentie);
• antiherpetic – Gary Null, Ph.D., nutritionist si cercetator, pune fructele de camu camu pe primul loc in lista sa de 19 plante cu fitonutrienti antiherpetici (si pe locul doi ca antidepresiv);
• in cazuri de gingivita, parodontoza, glaucom, cataracta, astm, hepatita, ateroscleroza, osteoartrita, infertilitate, boala Parkinson.

In Brazilia, camu camu este promovat ca produs ce intareste firul de par, il protejeaza impotriva factorilor externi si ii da stralucire si vitalitate, iar in zona Amazonului este considerat un afrodiziac.

Terapeutic, fructele de camu camu sunt utilizate in general:
• in cazuri de:
◦ infectii virale (herpes, leziuni herpetice, zona zoster, raceala, etc.);
◦ afectiuni oculare (cataracta, glaucom, etc.);
◦ astm;
◦ ateroscleroza, osteoartrita;
◦ dureri de cap, sindromul oboselii cronice, depresie;
◦ gingivita;
• ca vitaminizant natural al organismului;
• pentru intretinerea sanatatii gingiilor, a ochilor si a pielii;
• ca antioxidant si pentru sustinerea sistemului imunitar.

Doza recomandata – 2-3 lingurite pe zi, amestecate cu apa, suc sau piureuri de fructe si legume. Gustul acru-amarui tipic vitaminei C poate fi imbunatatit cu miere sau cu orice alt indulcitor natural.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *