
Camu camu, un arbust care se gaseste in padurile inundate ale Amazonului, incepe sa capete din ce in ce mai multa popularitate in randul alimentelor sanatoase.
De ce?
Pentru ca aceste fructe micute, asemanatoare cireselor, s-au dovedit a fi printre cele mai bogate in vitamina C, potrivit cercetatorilor. In fapt, pudra de camu are mai multa vitamina C decat orice aliment de pe planeta – de aproximativ 60 de ori mai mult decat o portocala!
Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este Camu camu?
2. Valori nutritionale
3. Proprietatile medicinale ale fructelor de Camu camu
4. Camu camu – beneficii
5. Actiuni terapeutice ale fructelor de Camu camu
6. Doze si mod de administrare al pudrei de Camu camu
7. Posibile reactii adverse ale consumului de Camu camu
Ce este Camu camu?

Myrciaria dubia este o planta perena din familia Myrtaceae, inrudita cu mirtul, eucaliptul si ienibaharul.
Este un arbust de 3-5 m inaltime, intalnit pe malul raurilor in selva amazoniana din Peru si Brazilia, are flori mici, cerate, cu petale albe si aroma dulceaga, iar fructele sale sunt mici si rotunde, asemanatoare cireselor, au diametrul de aproximativ 3 cm, coaja lucioasa rosie sau purpurie si o pulpa zemoasa, dulce si acrisoara, ce inveleste 2 seminte.
Valori nutritionale
Fructele de camu sunt astazi renumite pentru continutul foarte mare de vitamina C naturala, circa 2-3% din greutatea fructelor proaspete, dar documentatia despre utilizarile lor traditionale este saraca.
Fiind foarte acide, nu s-au numarat printre alimentele de baza ale popoarelor indigene si nu erau cultivate.
Pe langa vitamina C, fructele de camu sunt si o importanta sursa de carotenoide (luteina, beta-caroten si zeaxantina, antioxidanti foarte importanti pentru sanatatea ochilor), minerale (mangan si cupru), aminoacizi (valina, leucina si serina) si flavonoide (antociani, flavonoli si flavanoli).
Dupa atingerea maturitatii, fructele incep sa piarda din continutul de vitamina C in favoarea aromei lor, respectiv a continutului de flavonoide.
100 de grame de fructe de camu contin:
- Proteine: 0.4 gr
- Grasimi: 0.2 gr
- Vitamina C: 2145 mg (3575% din DZR)
- Mangan: 2.1 gr (106% din DZR)
- Cupru: 0.2 mg (10% din DZR)
- Fier: 0.5 mg (3% din DZR)
- Magneziu: 12.4 mg (3% din DZR)
- Calciu: 15.7 mg (2% din DZR)
- Potasiu: 83.8 mg (2% din DZR)
- Zinc: 0.4 mg (2% din DZR)
Proprietatile medicinale ale fructelor de Camu
Actiuni principale: antioxidant, nutritiv, astringent.
Desi aceste fructe nu au fost subiectul multor cercetari, analizele efectuate le-au pus in evidenta eficienta:
• antioxidant – inhiba radicalul DPPH, folosit des pentru verificarea eficacitatii antioxidantilor;
• antidepresiv – au fost obtinute rezultate foarte bune in atacurile de panica sau in ADHD (boala deficitului de atentie);
• antiherpetic – Gary Null, Ph.D., nutritionist si cercetator, pune fructele de camu camu pe primul loc in lista sa de 19 plante cu fitonutrienti antiherpetici (si pe locul doi ca antidepresiv);
• in cazuri de gingivita, parodontoza, glaucom, cataracta, astm, hepatita, ateroscleroza, osteoartrita, infertilitate, boala Parkinson.
In Brazilia, camu este promovat ca produs ce intareste firul de par, il protejeaza impotriva factorilor externi si ii da stralucire si vitalitate, iar in zona Amazonului este considerat un afrodiziac.
Camu camu – beneficii
Sustine sanatatea sistemului imunitar si a intestinelor
Antioxidantii si cantitatea mare de vitamina C continute de fructele de camu le recomanda ca si supliment de nutrienti foarte necesari in caz de raceala sau gripa.
Densitatea de nutrienti este folositoare si ca sistem de aparare al organismului impotriva diverselor infectii de natura bacteriana sau provocata de virusi.
Datorita acestui fapt, camu sustine sanatatea sistemului intestinal – blocheaza radicalii liberi si alti patogeni de la a afecta organismul.
Imbunatateste functionarea ficatului
Continutul bogat de vitamina C si antioxidanti este benefic si sanatatii ficatului – pentru persoanele cu boli hepatice precum ciroza, administrarea de vitamina C a prezentat rezultate pozitive.
In urma unui studiu efectuat in 2010 a concluzionat ca animalelor carora li s-a administrat pudra de camu au aratat semne vizibile de suprimare a leziunilor hepatice.
Acest studiu a concluzionat, de asemenea, ca 1-metilmalatul din camu este unul dintre motivele pentru care poate ajuta sanatatea ficatului.
Imbunatateste starea de spirit
Nivelurile ridicate de vitamina C ajuta creierul sa produca mai multa serotonina, ccea ce va imbunatati starea de spirit – asta explica posibilitatea vitaminei C de a actiona ca si remediu impotriva depresie.
Vitamina C este un co-factor important si necesar pentru conversia triptofanului in 5-hidroxitriptofan in productia de serotonina.
Prin urmare, este posibil ca vitamina C din camu sa beneficieze pacientilor cu depresie asociata cu niveluri scazute de serotonina.
Imbunatateste sanatatea orala
Datorita antioxidantilor puternici si a componentelor antivirale ale acestui fruct, beneficiile camu includ lupta impotriva bolilor gingivale precum gingivita.
Studiile au aratat ca remediile bogate in antioxidanti ajuta la reducerea radicalilor liberi, care sunt factori inflamatori cauzali in progresia problemelor de sanatate gingivale si parodontale.
Sprijina sanatatea cardiovasculara
Inflamarea este o cauza principala a multor boli legate de varsta, precum boli de inima, diabet, Alzheimer si artrita.
Se considera ca aceste fructe de padure actioneaza ca alimente antiinflamatoare puternice care ajuta la protejarea inimii si a arterelor impotriva ingrosarii si intaririi (un factor de risc pentru boli de inima), imbunatatind in acelasi timp nivelul glicemiei si raspunsul la insulina.
Un studiu din 2018 a mai constatat ca acest fruct ar putea ajuta la imbunatatirea vasodilatatiei si a tensiunii arteriale in randul adultilor tineri.
Ajuta la protejarea vederii si a sanatatii ochilor
Fructul camu poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra problemelor oculare, cum ar fi degenerarea oculara, care devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta.
Actiuni terapeutice ale fructelor de Camu camu
Terapeutic, aceste micute fructe sunt utilizate in general:
• in cazuri de:
◦ infectii virale (herpes, leziuni herpetice, zona zoster, raceala, etc.);
◦ afectiuni oculare (cataracta, glaucom, etc.);
◦ astm;
◦ ateroscleroza, osteoartrita;
◦ dureri de cap, sindromul oboselii cronice, depresie;
◦ gingivita;
• ca vitaminizant natural al organismului;
• pentru intretinerea sanatatii gingiilor, a ochilor si a pielii;
• ca antioxidant si pentru sustinerea sistemului imunitar.
Doze si mod de administrare al pudrei de Camu camu
Cea mai populara forma este pulberea de camu camu, care se adauga la bauturi si smoothie-uri, sau se amesteca cu alimente precum fulgi de ovaz si iaurt.
Poate fi, de asemenea, presarata pe alte tipuri de cereale sau utilizata in produse coapte, desi gatirea acesteia la temperaturi ridicate poate distruge o parte dintre fitonutrienti.
In ultimii ani, a fost folosita si in inghetate, iaurturi congelate si alte dulciuri, nu numai pentru gustul acrisor, ci si pentru capacitatile sale de colorare.
Doza recomandata este de 2-3 lingurite pe zi, amestecate cu apa, suc sau piureuri de fructe si legume.
Gustul acru-amarui tipic vitaminei C poate fi imbunatatit cu miere sau cu orice alt indulcitor natural.
Posibile reactii adverse ale consumului de Camu camu
Desi este un fruct natural si nu provoaca, de obicei, efecte secundare excesive, camu nu a fost studiat pe scara larga, astfel incat este posibil ca acesta sa provoace reactii adverse la unele persoane.
Deoarece contine o cantitate foarte mare de vitamina C, atunci cand este luata in doze mari, poate duce la efecte secundare, cum ar fi: probleme digestive, cum ar fi stomacul suparat, greata, diaree si varsaturi, precum si anumite probleme ale rinichilor. Poate afecta in mod negativ sistemul digestiv la persoanele sensibile la ulcere.
Este posibil ca sub forma de pastile sau supliment camu sa interactioneze si cu unele medicamente pentru chimioterapie.
Consultati intotdeauna medicul inainte de a-l lua daca primiti tratament pentru probleme medicale precum cancerul sau daca exista alte probleme de sanatate in curs.
Acest fruct este sigur pentru sarcina? Cel mai bine este sa il consumati in cantitati mici, datorita continutului ridicat de vitamina C, care in cantitati in exces (mai mult de 1-3 lingurite pe zi de pulbere) poate avea efecte daunatoare in timpul sarcinii.
Bună ziua, Mă confrunt și eu de mai mult de 7 luni cu atacuri de panică. La mine problema se…