Atractylodes

Atractylodes sunt plante din familia Asteraceae, termenul facand in general referire la speciile din ale caror rizomi deshidratati se obtin o serie de preparate medicinale chinezesti cunoscute in vechime sub numele de zhu si diferentiate astazi sub numele de cang zhu si bai zhu.

Bai zhu este cel mai des folosit si e preparat din rizomi albi de Aractylodes macrocephala, specie cultivata in general, iar cang zhu este obtinut din specii salbatice (A. lancea, A. chinensis, A. Japonica sau A. ovata).

• Este un important tonic al fortei vitale, regland functia digestiva si imbunatatind vederea. In China atletii o folosesc pentru dezvoltarea unei constitutii suple si in programele de slabit.
• Actioneaza prin eficientizarea digestiei si a absorbtiei de nutrienti, reducand in acelasi timp resursele considerabile folosite de organism pentru digerarea alimentelor.
• Desi nu este un adaptogen rar, este foarte apreciata pentru capacitatea sa de a pune fluidele in miscare, fiind deci folosita in tratarea conditiilor asociate (congestii, staza, edem, vertigo).

Potrivit „Shennong Bencao Jing”, un tratat clasic al medicinei traditionale chineze, zhu este amar si cald, poate depasi disfunctiile datorate excesului de umiditate si promoveaza digestia. El trateaza in principal disfunctiile umiditatii, paralizii, tetanii si afectiuni ale splinei, opreste transpiratia, elimina caldura si disperseaza alimentele, si poate fi utilizat ca baza in decocturi. Administrarea sa prelungita are efect tonic, crescand longevitatea.

Zhu opreste transpiratia sustinand eliminarea fluidelor prin urina si intarind organismul pentru a rezista transpiratiei spontane, cunoscut fiind faptul ca un semn al diminuarii energiei Qi este imposibilitatea organismului de a mentine porii deschisi. In cazul adaugarii radacinii de atractylodes in compozitiile diuretice, eliminarea prin urina este limitata, dar transpiratia este excesiva.

Desi are o natura calda, zhu este utilizat pentru eliminarea caldurii prin purjarea umezelii, aceasta purtand cu ea si caldura.

Indicatii terapeutice traditionale Atractylodes

• apetit scazut, distensie abdominala, stres si senzatie de plin la nivelul epigastrului, indigestie, dispepsie, diaree, greata si varsaturi, oboseala, senzatie de greu in trup sau strat gros de depuneri grase pe limba;
• dureri de cap si dureri in corp, febra, frisoane, pasaje nazale blocate, absenta transpiratiei;
• dureri si inflamatii articulare (inclusiv artralgii, inflamatii ale genunchilor si dureri la nivelul picioarelor) si leucoree sau pentru inducerea transpiratiei;
• nictalopie (diminuarea vederii in intuneric) sau atrofie optica;
• pentru eliberarea energiei Qi stagnante la nivelul ficatului, pentru diminuarea stresului si a depresiei.

In combinatie cu alte plante, radacina de atractylodes este folosita uneori pentru tratarea:
• cancerului de plamani;
• complicatiilor dializei;
• greturilor matinale in sarcina.

Contraindicatii Atractylodes

• sunt mentionate interferente cu medicatia diabeticilor;
• poate da reactii alergice persoanelor sensibile la plante din familia Asteraceae/Compositate (ambrozie, crizanteme, galbenele, margarete, etc.).

Doza recomandata: 2-3 g pe zi (1 lingurita).

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *