
Anul acesta Clearspring a implinit 25 de ani frumosi de cand au promis sa promoveze minunatele lor produse traditionale japoneze si organice.
Astfel ca luna aceasta, familia Dawson a organizat o petrecere aniversara la Yen in Londra, la care au fost invitati toti cei care le sunt alaturi zi de zi la Clearspring, clientii si partenerii din intreaga lume, printre care si noi – Paradisul Verde.
A fost o petrecere despre traditie si sanatate, despre familie si angajament, despre autenticitate si integritate. Despre calitate si incredere sustinute de-a lungul a 25 de ani de cand Christopher Dawson a promis sa ne ofere produse organice, obtinute din agriculturi sustenabile, sa protejeze eco-sistemul si lumea in care traim si sa ne surprinda de fiecare data cu experiente culinare deosebite.
Am avut ocazia sa aflam mai multe despre aceasta petrecere de la Geza Zakarias, in cadrul unui mini-interviu de saptamana trecuta. Va povestim in cele ce urmeaza experienta lui in calitate de participant la acest minunat eveniment.
– Ne-ai atras atentia pe Facebook cu niste poze interesante de prin Londra… Ne poti spune mai multe despre vizita ta acolo?
Am fost invitat la Londra sa sarbatoresc alaturi de Clearspring cei 25 de ani de activitate – practic, istoria lor este mult mai veche de atat, tinand cont de cei aproximativ 20 de ani in plus (inainte de infiintarea companiei propriu-zise) in care fondatorul Clearspring, Christopher, a lucrat in Japonia si a invatat aproape tot ceea ce ne impartaseste chiar si astazi in privinta unei alimentatii sanatoase, organice.
De fapt compania/brandul este pe piata de 25 de ani, dar conceptul si spiritul sunt mult mai vechi…
– Care a fost prima impresie / cum a fost primul contact cu Clearspring? Te-a impresionat ceva anume?
Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat si care mi-a placut la Clearspring este organizarea interna, ca si firma – ei sunt o familie (Christopher lucreaza alaturi de sotie si cei trei copii), familie din care si cei aproximativ 40 de angajatii fac parte. Sediul firmei din Anglia (unde sunt birourile, caci partea de productie este de fapt in Olanda) este de fapt o hala mare, necompartimentata, este open-space, foarte frumos organizata, in care lucreaza toti, impreuna, in fiecare zi.
Ca si o paranteza, nu este o firma mare, dar este al treilea brand organic/bio ca si notorietate in Marea Britanie.
Personalul companiei este in mare parte japonez, sotia lui Christopher este de origine japoneza, iar el este nascut in Noua Zeelanda – poate de aici amprenta japoneza puternica, ideea de afacere de familie care se mentine si astazi… Chiar si produsele sunt in mare parte traditional japoneze. Unele dintre produse sunt chiar unice… foarte rar se intampla sa gasesti produse la respectiva calitate undeva, in alta parte.
– Ne poti da un exemplu de astfel de produs?
Putem vorbi, de exemplu, despre Organic Japanese Tofu, pe care, la aceasta calitate, nu il gasesti pe nicaieri.
Ce este interesant la acest Tofu este ca se ambaleaza laptele iar condensarea are loc in tetrapack. Nu este fabricat in forma finala si ambalat dupa aceea. Din cauza asta are si mai multa zeama decat alte tipuri de Tofu.
La fel ca si acest exemplu, sunt produse care sunt intr-adevar unice, iar directia de dezvoltare a celor de la Clearspring este foarte bine stabilita, in sensul de a respecta anumite principii, conform carora, in primul rand, producatorul sa fie unul mic, artizan, sa fie niste produse unice care sa nu aibe adaosuri de indulcitori artificiali sau alte substante daunatoare, sa nu fie prelucrate chimic (nici macar intens prelucrate), sa fie vegane…
– Ce ne poti spune in legatura cu evenimentul celor de la Clearspring? Cel la care ai fost invitat.
La aceasta aniversare au fost prezenti toti membrii familiei, management-ul firmei si angajatii din Londra… au fost si cei care lucreaza pe partea de productie si depozit in Olanda, clienti si parteneri din intreaga lume (ei sunt prezenti ca si brand in aproximativ 50 de tari).
Petrecerea s-a tinut in centrul Londrei, intr-un restaurant cu specific japonez… mai exact, cu preparate japoneze traditionale, preparate “in casa” (acolo, in restaurant). Practic, acest restaurant isi prepara toate ingredientele acolo, in bucataria proprie, de la Tofu si pana la pastele specifice japoneze, cu maestrii japonezi. Au o bucatarie deschisa, un fel de atelier, in care poti vedea, de exemplu, cum se prepara pastele – de la starea de hrisca, care se macina pentru a face faina, din care se prepara coca si pana se obtin pastele… poti vedea tot procesul pana la rezultatul final.
Totul s-a desfasurat foarte lejer…da, a fost o petrecere de business, dar pot spune ca a fost mai degraba o petrecere de familie. Au fost cam 150 de persoane care fac parte din marea familie Clearspring!
– Povesteste-ne putin despre preparatele care au fost servite.
Ca si antreu, am fost serviti cu tofu facut acolo la restaurant, care cred ca a fost mixat intr-o pasta cu putina ceapa verde. A fost delicios.
Dupa aceea am servit o salata de alge cu tofu (cu rosii, cu toate condimentele japoneze specifice) si sushi vegan (unele aveau in mijloc castravete iar celelalte aveau daikon murat) cu sosurile specifice.
Ca si desert, am servit portocale umplute cu jeleu din portocale amestecat cu agar agar – un desert intr-adevar inedit. Arata foarte bine. Mai exact, este vorba de portocale stoarse, zeama amestecata cu agar agar si adusa la o consistenta de jeleu. Acest jeleu este pus inapoi in coaja si servit ca atare, in sferturi.
Au fost numai preparate vegane, delicioase.
– Au fost momente, discursuri…ceva care ti-a placut in mod special?
Am avut niste momente artistice foarte interesante, traditional japoneze, in cadrul carora “sarbatoritii” au decorat niste papusi din acelea japoneze, in timp ce si-au pus dorinte.
Este vorba despre papusa daruma – care este de fapt o infatisare a fondatorului budismului Zen (Bodhidharma), cu ambii ochi mari si albi. Se spune ca iti pui o dorinta si desenezi o pupila neagra pe unul dintre ochii papusii, dar numai pe unul. Numai in momentul in care dorinta ti se implineste, desenezi si cealalta pupila neagra, pe celalat ochi. Astfel papusa este in sfarsit terminata. Odata completa, batranii spun ca este bine sa o tii aproape, ca prieten si ca protector, caci ea te va insoti pentru tot restul vietii.
A mai fost un moment deosebit – cu deschiderea butoiului de sake cu ajutorul unor ciocane din lemn (au spart capacul butoiului). Este o ceremonie sfanta, consideratata a fi de origine divina, care aduce sanatate, fericire si prosperitate pentru toti cei care inchina, in cadrul ceremoniei, un pahar de sake.
Am avut si o demonstratie de “soba” – acei taitei din hrisca specifici japonezi. Am putut asista la intreg procesul de pregatire al acestora (l-am si filmat dealtfel), adevarata maiestrie japoneza, dupa care ne-au fost serviti cu sos. Ca si restul preparatelor, si acesta a fost foarte gustos.
– Dupa acesta experienta, ai ceva idei noi pe care ai vrea sa le pui in practica aici, la Paradisul Verde?
In primul rand, acest eveniment a fost o experienta deosebita… de fapt toata excursia a fost, sa zic asa. Pe langa acest eveniment am avut ocazia sa vizitez cateva magazine cu specific bio/organic de acolo, din Londra. Am avut ocazia sa vad ce inseamna organic in Marea Britanie si pot spune ca sunt cu mult inaintea noastra la acest capitol – m-am intors cu destul de multe idei de implementat aici, la Paradisul Verde.
Pentru inceput, va pot spune ca cei de la Clearspring vor lansa produse noi, pe care le vom aduce si noi la Paradisul Verde pana in toamna. Mai departe, vom oferi mai mult nou, mai multa diversitate, aceeasi calitate si atentie vis-a-vis de ceea ce inseamna un stil de viata sanatos si alimentatie organica, onestitate fata de clienti si nu numai.
Restul ideilor vor fi surprize pe care le veti descoperi treptat, in timp, alaturi de Paradisul Verde! 🙂
Se spunea ca cica,consumul masiv de cacao poate agita inima