Alac – graul antic

Alac - graul antic

Alacul, care are ca si denumire stiintifica Triticum monococcum, la fel ca si graul spelta (Triticum spelta), incepe sa capete din ce in ce mai multa popularitate si apreciere, datorita calitatilor cu mult mai nutritive decat cele ale graului modern.

Ce deosebeste graul alac de alte tipuri de grau?

Desi sunt des prezentate ca „alac” si alte soiuri de grau cu bobul „imbracat”, precum spelta (tenchi), alacul este singura specie cultivata de grau ce are 14 cromozomi (grupa diploida), una dintre cele mai vechi plante cultivate ale omenirii (6500 i.e.n.).

Graul alac este o cereala paioasa nehibridizata, are un singur bob in spiculet, iar boabele sale raman „imbracate” dupa treierat. Da mai putina recolta decat graul de astazi (Triticum aestivum), dar este mai gustos, mai bogat in nutrienti si se digera mai usor.

Cu toate acestea, graul alac este foarte des prezentat ca si grau spelta, datorita asemanarilor izbitoare in privinta calitatilor nutritionale, a utilizarii si a beneficiilor pentru sanatate.

Veti gasi, asadar, numeroase publicatii in care se vorbeste despre alac si spelta ca fiind unul si acelasi.

Valori nutritionale ale alacului

Alacul are cu 40% mai multe proteine, cu 15% mai putin amidon si contine mai multe carotenoide decat graul obisnuit, este bogat in fosfor, vitamina B6 si potasiu, suporta mai bine schimbarile de temperatura si este foarte rezistent la boli.

Graul alac este o sursa importanta de mangan – cel care este responsabil de sanatatea oaselor, nervilor, celulelor, tiroidei si a glicemiei.

In plus, magneziul continut in alac (si in alte cereale antice, de asemenea) este implicat in productia a peste 300 de enzime, inclusiv a celor responsabile de reglarea nivelelor de glucoza, respectiv insulina.

O ceasca de grau alac fiert contine:

  • 246 calorii
  • 1.65 g grasimi
  • 10.7 g proteine
  • 7.6 g fibre

De asemenea, 100 gr din aceasta cereala antica furnizeaza aproximativ 5.5 mg de vitamina B3 (Niacina) sau 27.5% din DZR – cu 5% mai mult decat graul modern. Aceasta vitamina este necesara in metabolismul energetic, ea imbunatatind circulatia si reducand colesterolul.

Cuprul, fierul, zincul, magneziul si fosforul continute de alac (mai exact, in taratele de alac) sunt esentiali pentru sanatatea sistemelor imunitar, osos, cardio-vascular si nervos.

Faina de alac, la fel ca si cea de spelta, este foarte solubila in apa – poate fi mai usor de digerat pentru persoanele cu intoleranta la gluten.

Continutul de gluten

Continutul de gluten din alac, similar celui al soiurilor moderne de grau, permite folosirea sa cu succes in panificatie.

Totusi, datorita lipsei proteinelor cu masa moleculara mare, pe care multi nu le pot digera, poate fi o alternativa delicioasa pentru cei sensibili la grau.

Cum se foloseste faina de alac?

Faina de alac poate inlocui cu succes faina alba de grau in orice retete de patiserie – pentru gustul similar cu cel conferit de faina alba, adaugati in proprtii egale faina alba din grau alac si faina integrala de alac.

Bine de stiut este ca faina alba de alac ofera produselor de panificatie si patiserie o aroma mai rafinata, cu o usoara tenta de nuca.

Reteta – Risotto cu alac si crema de telina

Ingrediente necesare:

  • 1.5 cani grau alac,
  • 1 lingura unt,
  • 1 lingura ulei de masline,
  • 0.5 ceapa rosie tocata,
  • 4 bucati de telina taiate felii subtiri,
  • 0.5 lingurita sare de mare,
  • 1.5 cani lapte integral,
  • 1.5 cani zeama legume,
  • 0.5 cana branza parmezan rasa,
  • ceapa verde (pentru aspect).

Preparare:

Graul se inmoaie in 3 cani apa timp de 8-10 ore, se clateste si se scurge de apa. Intr-o cratita medie se pun 15 minute la foc mediu untul, uleiul, ceapa, trei sferturi din telina si sare, pana cand ceapa incepe sa se rumeneasca, se adauga laptele si zeama de legume si se aduc pana aproape de temperatura de fierbere, dupa care se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet 20-25 de minute, pana cand telina se inmoaie. Se omogenizeaza amestecul cu un blender de mana pana devine cremos, se adauga boabele de grau alac si restul de telina, se acopera vasul si se fierb la foc mic 25-30 minute amestecand frecvent, pana cand boabele de grau se inmoaie. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit pentru 10 minute, apoi se adauga branza rasa si se serveste.

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

2 comentarii

  1. Pacat ca nu ati folosit si o poza cu spice de grau alac care sa exemplifice ceea ce ati scris. In poza este grau comun.

  2. Sa inteleg ca Alacul este Einkorn, de fapt?
    Descrierea este identica

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *