Agar-agar – Ce este si cum se utilizeaza?

Agar-agar – Ce este si cum se utilizeaza

Dulciuri gelationase si tot soiul de gustari dulci, sau pline de fructe – gelatina este un ingredient destul de abundent in oferta de alimente si preparate.
Da, poate fi dificila de incorporat intr-un preparat daca aveti un stil de viata vegetarian sau vegan, sau poate cautati numai sa mai reduceti putin consumul de produse animale.

Un lucru este insa sigur: introduceti agar agar cel foarte versatil si plin de beneficii pentru sanatate in alimentatia dvs. – nu numai ca este bogat in micronutrienti importanti, dar sunt dovezi care arata ca acesta poate ajuta la promovarea satietatii si la promovarea pierderii in greutate.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este agar agar?
2. Valori nutritionale
3. Utilizari ale agar agar
4. Agar agar – Beneficii pentru sanatate
5. Unde puteti gasi agar agar?
6. Agar-ul prezinta riscuri?
7. Am rugat-o pe Ina Bascoveanu sa ne povesteasca despre Agar

Ce este agar agar?

Agar-agar, numit si agar sau geloza, este un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, extras dintr-o serie de alge marine rosii (agarofite) din familiile Gelidiaceae (Gelidium) si Gracillariaceae (Gracilaria).

Descoperit in jurul anului 1660 in Japonia sub numele de kanten, a fost folosit in alimentatie in locul gelatinei.

Are in proportie de 70-80% polizaharide, respectiv agaroza si agaropectine, 10–20% apa si 1,5–4% substante minerale, si este comercializat sub forma de pulbere fina, aglutinat sub forma de granule, fulgi sau benzi membranoase (rezistente in stare umeda si friabile sub forma uscata).

Agaroza, desi are aceeasi structura de baza cu agaropectinele, interactioneaza mai bine cu moleculele organice datorita caracterului sau neutru si a gradului mai mic de complexitate al moleculelor sale, fiind responsabila de actiunea de gelifiere.

Aceasta formeaza structura de sustinere a peretilor celulari ai algelor din care este extras agarul si este eliberata prin fierbere, astfel incat agarul se obtine prin fierbere, urmata de filtrarea si racirea gelului rezultat la 32-40ºC.

Proprietati Agar Agar

Valori nutritionale

Agar agar reprezinta o sursa buna de fibre, plus o gama de micronutrienti si mangan, magneziu, folat si fier.

Aproximativ 28 de grame de agar agar contine:

  • Calorii: 85.7 gr
  • Carbohidrati: 22.6 gr
  • Proteine: 1.7 gr
  • Grasimi: 0.1 gr
  • Fibre dietetice: 2.2 gr
  • Mangan: 1.2 mg (60% din DZR)
  • Magneziu: 216 mg (54% din DZR)
  • Folati: 162 mg (41% din DZR)
  • Fier: 6 mg (33% din DZR)
  • Calciu: 175 mg (18% din DZR)
  • Zinc: 1.6 mg (11% din DZR)
  • Vitamina K: 6.8 mg (9% din DZR)
  • Potasiu: 315 mg (9% din DZR)
  • Cupru: 0.2 mg (9% din DZR)
  • Acid pantotenic: 0
  • Vitamina E: 1.4 mg (7% din DZR)

Pe langa nutrientii enumerati mai sus, agar agar contine si o cantitate mica de vitamina B6, riboflavina si seleniu.

Utilizari ale agar agar

Agar agar este disponibil sub forma de pudra, pulbere sau batoane, in functie de preferinte – pulberea este insa cel mai usor de utilizat.

Inlocuieste cu succes gelatina atunci cand este folosita intr-o ratie de 1:1 in amestec cu lichid.

Fulgii sunt mai putin concentrati decat pulberea si pot fi macinati cu ajutorul unei rasnite de cafea si apoi dizolvati in lichid.

Batoanele de agar agar sunt obtinute din agar uscat prin congelare si pot fi rupte sau macinate pentru a ajuta la dizolvarea ei mai rapida.

Agarul este practic fara gust si fara culoare, si se dizolva la cald (este insolubil in apa rece) in preparatele care contin apa.

Gelifierea are loc la temperaturi de 35-45°C la un pH optim de 5.4-5.7, dar procesul poate avea loc si la un pH de 3.5-10, in fuctie de specia de alge din care este extras.

Gelurile obtinute din agar sunt fragile si usor opace. Lichefiaza daca sunt incalzite la temperaturi de peste 80°C, dar sunt termoreversibile, astfel incat putem gelifia si lichefia gelul in mod repetat, fara a-i reduce din calitati.

In functie de cantitatea de agar folosita, se pot obtine preparate cu texturi diferite, similare sucului concentrat, spumelor sau jeleurilor moi sau tari.

De regula, pentru fiecare ceasca de lichid, trebuie sa utilizati aproximativ o lingurita de pulbere de agar, o lingura de fulgi de agar sau o jumatate de baton de agar.

Agar agar – Beneficii pentru sanatate

Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv

Datorita continutului de fibre care ajung pe tot tractul digestiv si actioneaza ca un laxativ natural agar agar adauga masa scaunului si ajuta la eliminarea lui.

Cresterea aportului de fibre este una dintre cele mai eficiente metode de a trata constipatia si de a avea un scau regulat. O analiza a compilat rezultatele a cinci studii si a concluzionat ca fibra dietetica a fost capabila sa creasca frecventa scaunului la persoanele cu constipatie.

Un corp de cercetare in crestere arata, de asemenea, ca potentarea aportului de fibre ar putea fi protectoare impotriva tulburarilor gastrointestinale, hemoroizilor, ulcerelor intestinale si chiar simptomelor de reflux acid.

Ajuta la obtinrea satietatii si favorizeaza pierderea in greutate

Pe langa promovarea regularitatii si a sanatatii digestive, unele studii au descoperit, de asemenea, ca un continut ridicat de fibre de agar agar ar putea fi benefic atunci cand vine vorba de mentinerea taliei suple.
Acest lucru se datoreaza faptului ca fibra se deplaseaza lent prin tractul digestiv, promovand satietatea si reducand pofta de mancare.

Un mic studiu realizat la Departamentul de Medicina Interna al Spitalului Metropolitan Komagome din Japonia, a descoperit ca agarul a fost capabil sa incetineasca golirea gastrica, ceea ce poate ajuta sa va simtiti mai plin pentru mai mult timp.
In mod similar, un alt studiu publicat in “Diabet, obezitate si metabolism” a aratat ca suplimentarea cu agar timp de 12 saptamani a dus la o pierdere semnificativa in greutate la 76 de participanti obezi, comparativ cu un grup de control.

Intareste oasele

Probleme precum osteopenia si osteoporoza devin din ce in ce mai frecvente pe masura ce imbatranim si incepem sa pierdem din densitatea osoasa.
Pe masura ce aceste conditii progreseaza, acestea pot avea ca rezultat modificari de statura, precum si un risc crescut de fracturi.

Agar este bogat in mai multi nutrienti importanti, care joaca un rol in sanatatea oaselor. Este bogat in calciu, in special, care ofera rezistenta tesuturilor din oase si dinti.

Agarul contine, de asemenea, mangan, un nutrient care este esential pentru formarea oaselor. O deficienta in acest mineral important poate modifica metabolismul osos si chiar scade sinteza osoasa.

Ajuta la prevenirea anemiei

Anemia este o afectiune care apare atunci cand corpul nu are suficiente globule rosii sanatoase, ceea ce duce la simptome de anemie precum oboseala, ameteli si lipsa respiratiei.
Exista multe cauze potentiale ale anemiei, de la pierderea de sange la boli cronice, dar o deficienta de nutrienti importanti precum fierul este una dintre cele mai frecvente cauze de baza ale anemiei.

Aproximativ 28 de grame de agar agar furnizeaza 33% din fierul de care aveti nevoie in intreaga zi, ceea ce poate contribui la promovarea productiei de globule rosii sanatoase si reduce riscul de anemie.
Asigurati-va ca asociati agarul cu alte alimente bogate in fier, precum si vitamina C din fructe sau legume pentru a imbunatati absorbtia fierului.

Poate regla zaharul din sange

Datorita cantitatii mari de fibre continute, agar poate incetini absorbtia zaharului in fluxul sanguin, ceea ce poate ajuta la mentinerea glicemiei stabila si la prevenirea varfurilor bruste si a prabusirii nivelului de zahar.

Cu toate acestea, studiile asupra efectului agar agar asupra glicemiei au obtinut rezultate mixte.
Studiul din Japonia mentionat mai sus cu privire la efectele agarului si pectinei asupra golirii gastrice, de exemplu, a constatat de fapt ca agarul nu a avut impact asupra nivelului de zahar din sange dupa ce participantul a mancat o masa.
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat de benefic poate fi agar agar in mentinerea glicemiei normale in comparatie cu alte alimente bogate in fibre.

Unde puteti gasi agar agar?

Va intrebati de unde sa cumparati agar agar? Este disponibil in multe magazine alimentare de sanatate, precum si in magazine specializate. Uitati-va in sectiunea de coacere, langa alte agenti de ingrosare naturali, cum ar fi guma xantan.
Puteti achizitiona, de asemenea, prin multi comercianti online, sub forma de pulbere, fulgi sau batoane.

Daca intampinati dificultati in gasirea acesteia, asigurati-va ca il cautati sub celelalte nume. Uneori, se gaseste etichetat drept „kanten”, „gelatina japoneza” sau „iarba din China”.

Agar-ul prezinta riscuri?

Agar agar este bogat in nutrienti, pe baza de plante si, in general, este considerat un plus sigur la dieta, care poate fi consumat cu risc minim de reactii adverse.
Cu toate acestea, exista unele riscuri care ar trebui sa fie luate in considerare, de asemenea.

Este important sa consumam agar agar cu multe lichide. Cand este amestecat cu apa, se umfla si devine gelatinos. Daca nu este amestecat cu suficienta apa, poate bloca esofagul si poate duce la dificultati de inghitire sau poate agrava obstructiile intestinale.
Din acest motiv, daca aveti disfagie sau aveti un intestin obstruat, trebuie sa stati pe partea sigura si sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua agar.

In plus, unele studii au sugerat ca anumite tipuri de fibre, cum ar fi agar, pot creste riscul de a dezvolta tumori in colon, desi cercetarile actuale sunt limitate. Desi sunt necesare mai multe studii pentru a evalua efectele potentiale ale agarului asupra cresterii tumorii, cel mai bine este sa discutati cu un medic inainte de a consuma agar daca aveti un istoric de cancer de colon.

Am rugat-o pe Ina Bascoveanu sa ne povesteasca despre Agar

“La cursurile mele il folosesc des si cand ii pronunt numele, unii dintre cursanti  casca ochii mari si intreaba “A…ce?!” Din acest motiv si inca multe altele, m-am decis sa scriu acest articol.

Agar agar este o pudra obtinuta din alge din zona Asiei de Sud Est. Algele sunt fierte, apoi uscate si maruntite pana la consistenta de pudra sau fulgi.

Algele mai sunt numite si alimente alfa, sunt teorii care sustin chiar ca omenirea ar putea supravietui din consumul acestora. Agar agar contine calciu, iod, fosfor si fier, deci este un ingredient cu un aport important in alimentatia noastra.

Urmatoarea fraza va atrage cu siguranta atentia celor preocupati de silueta. Agar agar nu are calorii, nu contine zaharuri si carbohidrati. In plus, absoarbe glucoza si grasimile printr-un proces de digestie rapid ajutand la eliminarea acestora, si putem spune ca ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului din sange.

Agar agar are 80% fibre ajuta la ameliorarea sau chiar rezolva in intregime probleme precum constipatie, digestie lenta sau ficat lenes. Structura sa gelatinoasa, mai densa decat pectina il transforma in carausul ideal al toxinelor din corp.

Va vine sau nu sa credeti, lista beneficiilor consumului sau nu se opreste aici. Aici incep beneficiile “de farfurie”, asa cum imi place mie sa le numesc.

Poate va sperie ieea de a pune agar agar intr-o prajitura sau intr-o racitura, cu gandul ca acestea ar pute primi un iz de “peste”, surpriza agar agar este incolor si inodor, ba mai mult decat atat el amplifica aromele ingredientelor impreuna cu care este folosit.

Acest gelifiant minunat care este si foarte atent cu sanatatea noastra se activeaza dupa hidratare si procesare termica pana la punctul de fierbere.

In functie de ceea ce ne dorim de la el, il amestecam cu lichid, mai mult sau mai putin, si il dam in clocot vreo doua minute, pana observam ca se ingroasa. Magia se petrece insa la racire…atunci gelul strange-n brate toate sucurile, dulceturile sau legumele si toate aromele lor si …toate se ingroasa, se intaresc devenind “budincoase” de-a dreptul ferme.

Experienta in gatitul cu agar agar m-a invatat ca in combinatie cu ananas, smochine, papaya, mango, piersic, kiwi si lamaie agar agar uita ce-are de facut. Daca tineti mortis sa le combinati, faceti teste si suplimentati cantitatea de agar agar pana obtineti ce va doriti de la felul respecti.

Eu m-am ambitionat sa fac jeleuri de lamaie si dupa ce am consumat un borcan intreg de agar agar …am renuntat si am ramas la budinca.

Sper ca articolul meu v-a deschis pofta de a-l testa, daca nu va cunosteati, sau vi l-a readus in minte, daca sunteti vechi prieteni.

Sa va fie pofta de mancare, cu Soare!”


Te-ar mai putea interesa si:

Despre Geza Zakarias

"Sanatatea reprezinta o stare de armonie, mentala, emotionala si fizica. Puritatea si armonia trebuie sa se regaseasca atat in ceea ce mananci, in regimul de viata pe care il ai cat si in mediul in care traiesti, gandurile pe care le dezvolti cat si in sentimentele pe care le ai." Citeste mai multe despre autor

2 comentarii

  1. Ma intereseaza un gel care contine pectina, perfect transparent. In Epoca de Aur, rahatul cumparat din comert ,era perfect transparent si se rupea usor, nu se intindea…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *