Administrarea sublinguala a plantelor – cea mai eficienta modalitate de a obtine beneficii

Administrarea sublinguala a plantelor – cea mai eficienta modalitate de a obtine beneficii

Cautarea sanatatii si a unei vieti cat mai lungi este probabil la fel de veche precum insasi existenta si eforturile neincetate ale oamenilor de a aborda provocarile si de a triumfa in fata blocajelor acestei calatorii.

Probabil la fel de veche este si Ayurveda (medicina indiana) – o adevarata stiinta a vietii – cea care ne ofera multiple modalitati, procedee de vindecare si armonizare a fiintei moastre prin intermediul plantelor.

Cuprinsul acestui articol:
1. Principiile ayurvedice de vindecare a trupului si sufletului
2. Plantele ca si modalitati de vindecare si armonizare a fiintei
3. Modalitati de administrare a plantelor
4. Administrarea sublinguala a plantelor – cea mai eficienta metoda de a obtine beneficii
5. Degustarea plantelor in Ayurveda este in stransa legatura cu administrarea sublinguala
6. Cele 5 gusturi si efectele lor asupra emotiilor
7. Degustarea busuiocului – pareri de la membrii echipei Paradisul Verde

Principiile ayurvedice de vindecare a trupului si sufletului

Conform Ayurveda, fiinta umana este caracterizata de 3 principii vitale (factori fiziologici si fiziopatologici) denumite Dosha-uri ( caracteristici ale fiintei).

Acestea sunt denumite Kappha, Pitta, Vatta. Toate cele 3 exista corpul nostru in diferite proportii.

Cunoasterea acestor trei dosha-uri este importanta pentru noi, deoarece ne ajuta sa recunoastem carei tipologii ii apartine preponderent o persoana, ne ajuta sa relationam cu ea si sa ii recomandam exact ce are nevoie pentru a-si pastra sanatatea.

De exemplu:

  • o persoana preponderent Kapha are caracteristici mari, robuste, energie multa dar greoaie, oase mari, este mai plinuta, este calma emotional (molcoma, cum se mai spune popular), iar mental invata greu si uita greu.
  • o persoana preponderent Pitta este atletica, are vitalitate medie, in general este pistruiata, este energica, focoasa, curajoasa, invata repede si tine minte mult ,este exacta si plina de actiune,
  • o persoana cu preponderenta Vatta este o fiinta subtire, slaba, are vitalitate mica, este schimbatoare in emotii, creativa, se etuziasmeaza repede si ii trece la fel de repede.

Sanatatea noastra este determinata de relatia armonioasa intre cele 3 dosha-uri, iar perturbarea uneia dintre ele duce in general la boala. Armonizarea si echilibrarea lor duce la vindecare si sanatate.

Printr-o cunoastere a tipului constitutional in mod corect, medicul ayurvedist poate recomanda ce dieta, tratament, terapii si activitati pot fi adecvate pentru o persoana aflata in suferinta.

Principiile ayurvedice de vindecare a trupului si sufletului

Plantele ca si modalitati de vindecare si armonizare a fiintei

Dintre modalitatile de vindecare si armonizare a fiintei cunoascute in tratamentele naturale, utilizarea plantelor are o mare eficienta, alaturi de o dieta adecvata.

Plantele contin, pe langa substantele naturale binefacatoare, si o vibratie subtila (informatie) care ne ajuta sa intram in legatura si sa aducem in fiinta energii binefacatoare necesare pentru transformarea noastra atat la nivelul corpului, insanatosindu-ne, cat si la nivel emotional si mental,vindecandu-ne si sufletul.

Administrate corect, plantele ne pot reda sanatatea si vitalitatea.

Modalitati de administrare a plantelor

Se cunosc mai multe modalitati de administrare a plantelor:

  • Sublingual – e cea mai eficienta si rapida modalitate, deoarece principiile active se absorb rapid, nu sunt degradate prin temperaturi ridicate, iar absorbtia principiilor active prin saliva ne ajuta sa beneficiem si de calitatile subtile ale plantelor. Planta se rasneste si se tine sub limba 5-15 minute apoi se inghite cu apa.
  • Macerat la rece. Este de asemenea foarte eficient pentru ca se absorb in apa multe din proprietatile plantei, fara a fi distruse. Se lasa planta in apa la macerat intre 4-8 ore, se strecoara si se administreaza.
  • Infuzie – se toarna apa fiarta peste planta, se acopera si se lasa la infuzat 5-10 minute.
  • Decoct – Planta se fierbe 5-10 minute pentru a se extrage unele principii active din plantele tari, in general radacini de plante, care altfel prin fierbere nu se extrag.
  • Tincturi – planta se macereaza in alcool aprox. 3 saptamani. Sunt eficiente pentru ca organismul nostru metabolizeaza alcoolul foarte repede si se asimileaza rapid.
  • Unguente – se macereaza planta intr-o baza rasina, ceara etc. Sunt folosite pentru uz extern.Spre deosebire de creme, unguentele de plante nu au rolul de-a intra in piele, ci de-a crea un strat subtil pe piele, care sa reziste mai mult pe ea. Cand pielea e moale sau subtire, alifia functioneaza foarte bine, ea nu e preparata sa se amestece in piele, ci sa ofere treptat beneficiile sale miraculoase. 
  • Uleiuri volatile – Plantele trec printr-un proces de distilare si astfel apare uleiul volatil. Este foarte eficient deoarece are putere de penetrare. Se folosesc si pentru uz intern (3-7 picaturi) pe miere si cu putina apa calduta si pentru uz extern (aromoterapie, cosmetica, inhalatii etc.)
  • Cataplasme – O cataplasma este practic o pasta formata din plante medicinale, argile, carbune activ, saruri sau alte substante benefice, care este infasurata intr-o bucata de panza si asezata pe piele.
  • Clisme, bai de plante, spalaturi vaginale, inhalatii.
Modalitati de administrare a plantelor

Administrarea sublinguala a plantelor – cea mai eficienta metoda de a obtine beneficii

Administrarea sublinguala este una din cele mai eficiente metode de administrare a plantelor.

Plantele se rasnesc pana cand ajung o pulbere fina.

Administrarea lor se face in mod corespunzator: uzual se administreaza cate o lingurita de planta rasa (1-2g) de 4 ori pe zi, daca e posibil la ore fixe, pe o perioada destul de lunga de timp (min.3 luni ).

Ideal este ca planta sau amestecul din plante sa fie administrate inaintea meselor cu minim 30 de minute.

Exceptie fac insa situatiile in care plantele trebuiesc luate pentru tratarea unui simptom aparut brusc – de exemplu in caz de dureri sau probleme de digestie (unde se poate administra un amestec din plante amare imediat dupa masa, pentru a elimina senzatia de disconfort si a usura digestia).

Administrarea sublinguala a plantelor are cateva beneficii, si anume:

  • rapiditatea cu care principiile active din plante se absorb in organism si isi fac efectul
  • administrarea plantelor in felul acesta este relativ simpla si usoara
  • principiile active continute de planta sunt pastrate in totalitate, ele nefiind distruse de temperaturi ridicate sau mediul dur al tractului gastro-intestinal
  • Cu toate ca substantele active sunt extrase la nivelul gurii, prin saliva, la temperatura corpului, extractia continua si in aparatul digestiv
  • organismul beneficiaza si de alte efecte terapeutice, date de gust

Pentru a creste eficienta tratamentului, este foarte important sa fim foarte atenti la efectele fizice si subtile pe care le simtim atunci cand administram plantele, asa cum vom arata in continuare. Dupa ce le tinem sub limba cateva minute (15-20 min), se inghit cu putina apa.

Degustarea plantelor in Ayurveda este in stransa legatura cu administrarea sublinguala

Astfel, in traditia ayurvedica este binecunoscuta o modalitate de aflare a calitatilor si efectelor unei plante in fiinta noastra, denumita degustare.

Degustarea plantelor presupune mai multe faze pentru a afla calitatile plantei si actiunile ei in intreaga noastre fiinta.

  • Faza de interiorizare si de concentrare asupra plantei
  • Procedeul propriu-zis de administrare a plantei.

Aceasta se administreaza sublingual.
Pe o bucatica de hartie punem 1 lingurita rasa de planta, pe care apoi o punem sub limba fara sa o inghitim si o tinem acolo 15-20 minute.
Apoi se inghite cu putina apa.
In timpul in care am tinut planta sub limba, suntem atenti la gustul si calitatile sale, puterea ei si efectul ei post-digestiv.

Degustarea plantelor in Ayurveda este in stransa legatura cu administrarea sublinguala

1. Gustul plantei – RASA

Poate fi: dulce, sarat, picant, amar, astringent.

De asemenea, planta poate avea o calitate de usor sau greu, usor – adica simti ca iti usureaza fiinta (purifica) sau greu – o ingreuneaza (o hraneste).

In traditia ayurvedica aceasta calitate a plantei se numeste RASA.

2. Puterea plantei – VIRYA

Fiecare planta are o actiune specifica, o putere activa imediat dupa ce ea intra in contact cu corpul.

Suntem atenti dupa ce administram planta ce fel de energie are planta:

  • Rece (senzatie de racire a corpului) sau
  • fierbinte (o senzatie de incalzire).

De exemplu ghimbirul are virya (proprietatea) de fierbinte, te incalzeste, Menta e rece deoarece ne racoreste, uleiul de cocos are virya rece, de aceea se recomanda in caz de arsuri solare.

3. Efectul post-digestiv – VIKAPA

Dupa ce inghitim planta si chiar 20-30 min pana la 2-3 ore dupa administrare, simtim acest efect.

Poate fi o senzatie de dulce (de ingreunare, cresterea secretiei salivare, senzatie de inmuiere) sau picant (usurare, necesitatea de a elimina substante din corp, purificare).

In general, aceste senzatii au legatura cu gustul principal al plantei (dulce sau picant), dar nu este absolut necesar.

De asemenea, ne analizam sa vedem ce emotii si ce stari mentale se activeaza in fiinta noastra in timpul acestei degustari.

Datorita acestor calitati, ne putem da seama ce plante putem folosi pentru a amplifica stari, emotii, caracteristici comportamentale, ce plante se potrivesc fiintei noastre, de care avem nevoie in anumite momente.

Cele 5 gusturi si efectele lor asupra emotiilor

In general, cele 5 gusturi au si anumite caracteristici subtile, in sensul ca au legatura cu anumite emotii pe care le putem creste in fiinta noastra.

Cele 5 gusturi si efectele lor asupra emotiilor

Astfel gustul:

Dulce – e in legatura cu starea de fericire, multumire, satisfactie. Atunci cand este perturbat in fiinta umana exista o stare de complacere, atasament, confort.

Sarat – este strans legat de interes, savoare a vietii, insufletire. Cand este perturbat se schimba in lacomie, pasiune.

Acru – este conex cu discernamant, claritate, iar cand este perturbat duce la gelozie, invidie.

Picant – este in legatura cu patrundere mentala, curaj. Atunci cand acest gust este perturbat duce la iratibilitate, furie, criticism.

Amar – reprezinta detasare, iubire, claritate, dar cand este perturbat duce la frustare, deziluzie, tristete.

Astringent – este in legatura cu senzatia de calm, multumire, detasare. Cand acest gust este perturbat denota anxietate, frica si teama.

Preferinta pentru un anumit gust poate dovedi predominanta uneia dintre aceste emotii in fiinta, iar preferinta excesiva pentru un gust poate determina o perturbare a emotiilor (prea putin sau prea mult din aceea emotie) si implicit duce la dezechilibru si boli.


In aceeasi categorie, puteti citi si diverse marturii ale degustarilor diverselor plante medicinale.

Despre Radu Mariana

Designer si content writer, colaborator al magazinului online Paradisul Verde - pasionata de un stil de viata echilibrat si sanatos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *