Vitamina D sau vitamina soarelui, asa cum mai este ea numita, este unul dintre cei mai importanti nutrienti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona in conditii optime.
Aceasta minunata vitamina este cea care controleaza absorbtia unor metale esentiale organismului precum magneziu, fosfor si calciu. Tot ea este cea care imbunatateste functionarea sistemului imunitar si ajuta la cresterea sanatoasa si armonioasa a oaselor si dintilor.
Deficienta de vitamina D poate duce asadar la un sistem osos fragil, dureri de articulatii si spate sau chiar dureri musculare.
Acest nutrient important se obtine prin expunerea la soare, dar si prin consumul de alimente precum soia, ciuperci, somon, cereale, portocale, spanac, varza kale…
Mai poti incerca si suplimente de vitamina D lipozomala – Vitamina D3 invelita intr-un strat lipidic dublu al lipozomilor, care sa o protejeze de mediul dur al tractului gastric si sa ii permita un transport eficient catre celule si o foarte buna absorbtie.
Pentru mai multe informatii privitoare la tehnologia lipozomala si vitamina D lipozomala, puteti citi “Vitamine lipozomale – ce sunt si ce beneficii au” si “Vitamina D lipozomala – absorbtie rapida cu beneficii imediate”
Sunt de asemenea si cateva bauturi delicioase si foarte sanatoase pe care le poti consuma zilnic pentru a preveni deficienta de vitamina D si a-ti mentine sanatatea.
Asadar, in cele ce urmeaza, iti prezentam 4 bauturi bogate in vitamina D, pe care le poti include cu usurinta in dieta zilnica si care te vor ajuta sa eviti efectele negative provocate de deficienta acesteia.
1. Suc de portocale
Este adevarat ca sursele naturale de vitamina D nu sunt foarte multe, mai ales daca esti vegetarian sau vegan, sau pur si simplu nu iti place somonul.
Dar nu este nici o problema atata timp cat exista sucul de portocale!
Da, sucul de portocale este bogat in nutrienti benefici, vitamina D fiind unul dintre ei.
Intotdeauna alege suc de portocale proaspat facut acasa, sau cel putin un suc de portocale organic, astfel incat sa eviti conservantii, aromele artificiale sau alte substante nocive.
Pont! Poti incerca suc de portocale proaspat stoarse garnisit cu putin busuioc. Este absolut delicios!
2. Lapte de vaca
Una dintre cele mai consumate bauturi din lume, laptele este bogat in nutrienti si vitamina D.
Este indicat sa il bei ca atare, sau daca nu iti place atat de mult gustul, il poti adauga in smoothie-uri sau il poti prepara cu ciocolata, siropuri, scortisoara…
3. Iaurt si bauturi preparate cu iaurt
Iaurtul este un aliment bogat in vitamina D – 230 ml de iaurt contine aproximativ 5 unitati de D3.
Si acesta este cel mai bun atunci cant il prepari acasa, iar daca il cumperi, ai grija sa fie un iaurt natural, de calitate.
Pont! Iti poti prepara o bautura delicioasa cu iaurt, folosind aceasta reteta:
- 300 ml iaurt sau lapte covasit
- 2 linguri de zahar brun sau un alt indulcitor pe care il preferi
- 1 lingurita de menta uscata
- chimen macinat, prajit
- 1 tava pentru cuburi de gheata
Cum sa il prepari:
Adauga iaurtul intr-un recipient sau in blender, adauga menta si zaharul si amesteca bine. Adauga cateva cuburi de gheata si garniseste cu chimen macinat si cateva frunze proaspete de menta. Serveste-l rece.
4. Lapte de soia
Aceasta este varianta vegetala pentru cei care nu consuma lapte si derivate lactate. Laptele de soia este mai tot timpul imbogatit cu vitamina D si alti nutrienti esentiali, astfel incat vegetarienii si veganii si isi poata lua aportul de vitamine din alimentatie.
Si acesta este cel mai bun daca este facut acasa, caci de multe ori laptele de soia din magazine contine conservanti, arome si alte substante care nu sunt tocmai bune pentru organism.
Pont! Iti prezentam in cele ce urmeaza o reteta pentru prepararea laptelui de soia la tine acasa:
Ai nevoie doar de 1 cana de boabe de soia si apa calduta.
Lasa boabele la inmuiat in apa, peste noapte (12 ore sunt ideale pentru a obtine o consistenta cremoasa). In ziua urmatoare, alege boabele care nu s-au inmuiat, cojitele si arunca-le, iar boabele care au ramas, cele bune, clateste-le cu apa. Mai pune-le la inmuiat inca 12 ore.
Ziua urmatoare, pune boabele de soia in blender impreuna cu 2-3 cani de apa si amesteca bine, pana devin cremoase. Mai poti adauga apa, pana la consistenta dorita. Strecoara totul printr-un tifon, pune zeama obtinuta (laptele) impreuna cu 2-3 cani de apa la fiert si lasa sa dea in clocot (aproximativ 20 de minute). Amesteca din cand in cand.
Daca vrei mai poti adauga apa pentru a capa o consistenta mai light, si condimente: vanilie, scortisoara sau orice iti place.
Laptele de soia se pastreaza la frigider si se consuma in 2-3 zile.
Articolul ăsta e mai mult reclamă decât știință. Uleiul de palmier și uleiul de cocos conțin grăsimi SATURATE, sunt de…