Faina integrala obtinuta din grau alac cultivat in conditii ecologice certificate. Are minim 1.5% cenusa, umiditate maxim 15% si se poate folosi la prepararea painii, a produselor de panificatie si patiserie, cu ea se pot face clatite si biscuiti, pizza sau prajituri. Se poate combina cu succes, cu alte fainuri integrale.
Structura acestei cereale stravechi difera mult de cea a graului de astazi, inclusiv in continutul de gluten. Conform studiilor efectuate, continutul de gluten al genotipurilor de grau alac este semnificativ mai mic decat cel al soiurilor de grau actuale, dar doar cercetari ulterioare pot determina structura glutenului si efectele sale asupra corpului uman.
Alacul (Triticum monococcum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate ale omenirii, o cereala paioasa din familia gramineelor semnalata inca din neolitic in Europa Centrala. Are 14 cromozomi (apartine grupei diploide) si un singur bob in spiculet, invelit strans in palee, boabele sale ramanand "imbracate" dupa treierat. Da mai putina recolta decat graul de astazi (Triticum aestivum), dar este mai gustos, mai bogat in nutrienti si se digera mai usor. Alacul este bogat in proteine, fosfor, vitamina B6, potasiu si carotenoide, suporta mai bine schimbarile de temperatura si este foarte rezistent la boli. Denumirea de alac este atribuita uneori si altor soiuri cu bobul imbracat, spre exemplu graului spelta (Triticum spelta) sau graul tenchi (Triticum turgidum).
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1637kJ / 387kcal;
Proteine: 7.7g;
Grasimi: 3.2g, din care acizi grasi saturati: 0.8g;
Carbohidrati: 72g, din care zaharuri: 4.1g;
Fibre: 3.2g;
Sare: 0.025g.
Produs/Cultivat in Ungaria. Tara de provenienta: Ungaria.
Pentru mai multe informatii, va invitam pe blog:
Totul despre carbohidrati simpli si complecsi
Reteta paine de casa cu faina de grau spelta si alac
Alac graul antic
Cosulete cu crema de tofu
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@