Categorie: Faina de Susan

Contine 1 produs.

Se afiseaza 1-1 din 1 produs(e)

Filtre active

   

Semintele de susan sau Sesamum indicum sunt seminte mici, comestibile ale plantei de susan, originara atat din India, cat si din Africa. Semintele de susan sunt considerate cele mai vechi culturi oleaginoase din lume si sunt cultivate de mai bine de 3.500 de ani. Aceste seminte au o aroma de nuca si pot fi achizitionate fie sub forma decojita, fie invelite in coaja.

   

Seminte susan

Acestea pot fi adaugate in mod obisnuit la salate ca topping sau pot fi folosite in prepararea de paine si produse din cereale (paine, cornuri, covrigi, biscuiti, prajituri), dar si sushi, supe sau alte preparate culinare. De asemenea, uleiul de seminte de susan, derivat din seminte, este o sursa bogata de nutrienti cu proprietati laxative si emoliente.

Semintele in sine sunt foarte mici, au doar 3-4 mm lungime si 2 mm latime, dar, in fiecare an, sunt produse 3,85 milioane tone. Semintele se gasesc initial intr-o coaja neagra in interiorul unei pastai. Dupa ce sunt indepartate, trebuie sa fie scoase din coaja. Semintele de susan sunt de diverse culori, in functie de varietatea sau tulpina plantei de susan.

 

Faina de susan

Faina de susan, obtinuta prin macinarea lenta pe o moara traditionala cu pietre a semintelor de susan. Prin macinarea lenta, valoarea nutritionala a fainii obtinute este superioara fata de faina macinata industrial. Este de remarcat continutul ridicat de calciu, magneziu, cupru, zinc, seleniu, fier, vitaminele B1, D, E, proteine, lecitina (valoroasa pentru sistemul nervos).

Aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla in mod natural in semintele de susan, scade riscul osteoporozei. Susanul este bogat in fitosteroli (implicati in cresterea imunitatii), arginina (reducerea riscului de tumori). In schimb, contine foarte putini carbohidrati.

Are proprietati antiinflamatorii si poate fi folosit in tratarea arsurilor sau a durerilor aparute in cazul artritelor, prin continutul ridicat de calciu si magneziu.