Categorie: Bulgur

Contine 1 produs.

Se afiseaza 1-1 din 1 produs(e)

Filtre active

   

Ce este bulgurul?

Bulgurul este un ingredient popular in multe preparate traditionale din Orientul Mijlociu si bucataria mediteraneana. E usor de preparat si are multe beneficii potentiale pentru sanatate. Face parte din categoria cerealelor din grau – in special grau dur. Este un produs foarte usor de preparat si are consistenta asemanatoasa cu quinoa sau cus-cus.

Este considerat ca facand parte din categoria cerealelor integrale, astfel ca include intregul bob – inclusiv germeni, endosperm si taratele. Este obtinut din boabe de grau prin inmuiere, procesare la aburi si apoi uscare si macinare – cu diferite tipuri de granulatie. Spre deosebire de bulgur, cuscus-ul este procesat pe baza de apa, nu aburi, iar forma este rotunjita.

Are gust asemanantor nucilor, un pic crocant in functie de gradul de macinare. Este numit si ghirca, iar denumirea stiintifica este Triticum durum. Este diferite de graul spart – acesta nu e prefiert.

 

Compozitia nutritiva

Bulgurul este gustos si rapid de preparat, dar este si foarte hranitor. Este obtinut din boabe minim procesate, si retine o mare parte din valoarea nutritiva, mai mult decat alte produse de grau rafinate. Contine o varietate de vitamine si minerale, precum si o cantitate substantiala de fibre.

De fapt, o singura portie de bulgur furnizeaza peste 30% din aportul zilnic recomandat de nutrienti. Este o sursa importanta de mangan, magneziu si fier si, de asemenea, usor mai scazut in calorii decat alte cereale, precum orezul brun sau quinoa.

Are mai multe fibre decat quinoa, ovazul sau porumbul. Alimentele bogate in fibre pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol si mentinerea glicemiei in limite normale. Fierul din bulgur este esential pentru producerea de celule sangvine rosii, precum si pentru sinteza anumitor hormoni, proteine ​​si neurotransmitatori.